Linkuri accesibilitate

Exerciții militare azero-turce, pe fondul tensiunilor sporite dintre Baku și Teheran


Imagine difuzată de ministerul apărării din Baku, de la exercițiile militare azero-turce.

Turcia și Azerbaidjanul au lansat exerciții militare comune pe fundalul consolidării relațiilor dintre ele după războiul de anul trecut împotriva forțelor armene din disputata regiune Nagorno-Karabah. Exercițiul „Frăția de nezdruncinat”, care se desfășoară în perioada 5-8 octombrie, are loc pe fondul tensiunilor sporite dintre Baku și Teheran, Iranul consolidându-și pozițiile de-a lungul graniței sale cu Azerbaidjanul în ultimele zile. Azerbaidjanul și Iranul au o dispută mai veche referitoare la sprijinul acordat de Teheran Armeniei, dar relațiile azero-iraniene, care în general sunt unele de prietenie, au început să se deterioreze în urma recentelor exerciții militare comune ale forțelor azere și a celor din Turcia și Pakistan. Restricțiile impuse de Azerbaidjan șoferilor de camioane iraniene pentru intrarea în Armenia și reținerea a doi șoferi, precum și legăturile Azerbaidjanului cu Israelul – inamicul Teheranului - au contribuit și ele la tensionarea relațiilor între cele doua țări vecine.

Turcia este membră a Alianței Nord Atlantice și a sprijinit activ Azerbaidjanul în războiul de anul trecut, soldat cu preluarea controlului de către Baku asupra regiunii Nagorno-Karabah.

Ministerul turc al apărării a declarat că exercițiile din exclava azeră Naxcivan - care se află între Turcia, Armenia și Iran - includ trupe mecanizate și de comando, aviație și drone. În ultimele luni au existat mai multe ciocniri armeno-azere de-a lungul frontierei regiunii Naxcivan, soldate cu câțiva morți și răniți de ambele părți. „Scopul exercițiului este de a dezvolta prietenia, cooperarea și coordonarea între forțele terestre turce și azere, și să împărtășească cunoștințe și experiență pentru a îmbunătăți interoperabilitatea”, a spus ministerul apărării din Turcia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG