Linkuri accesibilitate

Explainer | Cine este noul președinte al CC și cum a votat până acum în chestiuni vitale pentru guvernarea PAS și președinta Sandu  


Judecătorul Nicolae Roșca a fost ales președinte al Curții Constituționale pe 25 aprilie 2023
Judecătorul Nicolae Roșca a fost ales președinte al Curții Constituționale pe 25 aprilie 2023

La alegerea noului președinte al Curții Constituționale, Europa Liberă s-a interesat cum a avut loc votul pentru Nicolae Roșca, a analizat afilierea acestuia cu partidul de guvernământ și felul cum a votat ca judecător în chestiuni cruciale pentru PAS și președinta Maia Sandu.

Fost membru al PAS și avocat al Maiei Sandu, judecătorul Curții Constituționale (CC) Nicolae Roșca a fost ales la șefia instanței pe 25 aprilie, înlocuind-o pe Domnica Manole, al cărei mandat de trei ani expirase cu două zile mai devreme. Votul pentru alegerea lui Roșca a avut loc în prima zi lucrătoare de la expirarea mandatului lui Manole, fără ca CC să-l fi anunțat în prealabil: pe agenda instanței nu figura la data de 25 aprilie nicio ședință.

Legea spune că președintele CC este ales prin vot secret, pentru un termen de 3 ani, cu majoritatea de voturi ale judecătorilor Curții. Legea nu o împiedica pe Domnica Manole să candideze pentru un al doilea mandat.

Un comunicat al CC, anunțând alegerea lui Roșca, nu spune dacă au existat și alți candidați. Serviciul de presă al CC a refuzat să spună Europei Libere dacă Roșca a fost singurul candidat la funcția de președinte și cine i-a propus candidatura. „Nu vă putem răspunde deoarece președintele a fost ales prin vot secret”, a spus o purtătoare de cuvânt.

Ce se știe despre Roșca și cum a devenit judecător al CC

Președinții Republicii Moldova nu mai pot numi în funcție judecători ai CC deja de un deceniu - în 2013 acest drept i-a fost luat șefului statului și transmis guvernului. Dar un concurs de împrejurări face ca Nicolae Roșca să fi fost numit în calitate de judecător al CC de către actuala președintă, Maia Sandu. Ea era la acea vreme (august 2019) prim-ministră și a semnat hotărârea de guvern privind numirea lui Roșca.

În vârstă de 61 de ani, Nicolae Roșca a absolvit Facultatea de Drept a Universității București, în 1992. Și-a desfășurat ulterior activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, unde a devenit doctor în drept, în 2006. De asemenea, a fost membru al Uniunii avocaților din R. Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție.

Înainte să fie numit judecător al CC, Roșca a fost juristul PAS, partidul fondat de Sandu în 2016, făcând parte și din consiliul național al formațiunii. De asemenea, a reprezentat-o pe Sandu ca avocat, în februarie 2019, în procesul de calomnie intentat de ea lui Ilan Șor pentru faptul că o acuzase că ar fi primit salariu în plic, ca ministră, din partea fostului premier Vlad Filat (în 2021, Sandu a câștigat în primă instanță procesul de calomnie împotriva lui Șor, dar era reprezentată deja de un alt avocat).

Nicolae Roșca la cel de-al doilea congres extraordinar al Partidului Acțiune și Solidaritate, septembrie 2017.
Nicolae Roșca la cel de-al doilea congres extraordinar al Partidului Acțiune și Solidaritate, septembrie 2017.

Legea în vigoare spune așadar că CC este compusă din șase judecători, numiți câte doi de parlament, de guvern și de Consiliul Superior al Magistratului (CSM) pentru un mandat de șase ani.

Întreaga componență actuală a CC a fost numită în vara lui 2019, când foștii judecători și-au dat demisia in corpore după înlăturarea de la putere a Partidului Democrat (PDM) condus de Vladimir Plahotniuc, ei fiind acuzați atunci că au răspuns comenzilor politice ale lui Plahotniuc.

Noua coaliție de guvernare, formată din Partidul Socialiștilor (PSRM) și blocul ACUM (din care făceau parte PAS și Platforma DA), a anunțat concursuri pentru suplinirea funcțiilor vacante, dar nu toate numirile au respectat rezultatele concursurilor.

La concursul din parlament, organizat de comisia juridică, au ieșit învingători juriștii Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu. Dar plenul parlamentului a ignorat rezultatul, numindu-i ca judecători la CC pe Domnica Manole și Vladimir Țurcan, lăsând impresia unei înțelegeri politice între componentele coaliției de guvernare: Țurcan era deputat al PSRM, iar Manole candidase pentru un mandat de deputată din partea Platformei DA, la alegerile parlamentare din 2019, dar nu reușise să-l obțină.

Din partea guvernului, concursul a fost câștigat, în afară de Roșca, de jurista Liuba Șova, care a ajuns și ea judecătoare la CC, numită de guvernul Maiei Sandu.

Din partea CSM, au fost aleși juriștii Eduard Ababei și Sergiu Țurcan. Ababei s-a stins din viață la 27 ianuarie 2021 iar o funcție de judecător al CC este de atunci vacantă. Urmează ca CSM în noua sa componență încă incompletă să organizeze un concurs pentru alegerea unui judecător CC.

Cum a votat Nicolae Roșca în momente cheie, ca judecător al CC

CC a jucat un rol cheie în disputa din 2021 a președintei Maia Sandu cu parlamentul dominat atunci de o coaliție în frunte cu Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Șor. Curtea a tranșat în cele din urmă disputa în favoarea șefei statului, care a dizolvat parlamentul, convocând alegeri anticipate, acestea fiind câștigate categoric de partidul pro-prezidențial PAS.

În calitate de judecător al CC, Nicolae Roșca a votat alături de majoritatea judecătorilor pentru avizul din 15 aprilie 2021 prin care instanța a constatat circumstanțele care justifică dizolvarea parlamentului. Doi judecători ai CC din cinci s-au opus atunci dizolvării parlamentului, Vladimir Țurcan (delegat la CC de PSRM) a făcut opinie separată, iar Serghei Țurcan (delegat la CC de Consiliul Superior al Magistraturii) a făcut opinie disidentă.

Mai devreme, într-un alt moment cheie al disputei, Roșca a votat tot alături de majoritatea membrilor CC pentru a respinge o sesizare a rivalilor șefei statului, care contestau decretul acesteia de a-l desemna în calitate de prim ministru pe Igor Grosu.

Dar Roșca a sprijinit și o hotărâre unanimă a CC care a respins un decret mai timpuriu al președintei Sandu de a o desemna repetat la funcția de prim-ministră pe Natalia Gavrilița.

Te-ar putea interesa și: Dincolo de știri | Curtea Constituțională: panglica Sfântului Gheorghe, cea bună și cea rea

Roșca a jucat un rol central la demiterea fostului președinte al CC, Vladimir Țurcan, și înlocuirea lui cu Domnica Manole.

Țurcanu a fost ales președinte al CC în vara anului 2019, imediat după instalarea noii componențe a instanței. Dar la 23 aprilie 2020, Țurcan a fost revocat din funcție la propunerea judecătorilor Roșca și Șova, motivul fiind presupusa imixtiune a președintelui de atunci al R. Moldova, Igor Dodon, în deciziile CC: Dodon afirmase public că a discutat la telefon cu Țurcan, cu care a fost coleg de partid, despre o decizie recent adoptată de CC.

Comentând știrea alegerii lui Nicolae Roșca la șefia CC, ministra justiției în guvernul PAS, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat la 25 aprilie că are încredere că acesta va da dovadă de imparțialitate. „Nu au fost temeiuri pentru a pune la dubii imparțialitatea sa până acum”, a spus ministra.

Ce împuterniciri are președintele CC și care sunt următoarele chestiuni majore pe agenda Curții

Agenda CC publicată pe pagina sa de internet arată că următoarea ședință a instanței și prima care va fi prezidată de Nicolae Roșca va avea loc pe 10 mai. Curtea va examina atunci chestiunea scoaterii în afara legii a Partidului Șor, adică „sesizarea nr.184h/2023 privind verificarea constituționalității Partidului Politic Șor”.

Sesizarea inițiată de guvernul PAS în noiembrie 2022 pe motiv că Partidul Șor ar fi acționat constant „în contradicție cu principiile statului de drept” și ar „pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova” poate duce la radierea formațiunii din registrul partidelor, dacă primește sprijinul CC.

Examinarea acestei sesizări la 10 mai a fost planificată de CC mai demult, până la alegerea lui Roșca în calitate de președinte.

Legea spune că președintele CC convoacă și prezidează ședințele Curții. De asemenea el coordonează activitatea CC şi repartizează cauzele spre soluționare, precum și reprezintă instanța în fața autorităților publice. La adoptarea deciziilor, votul său are aceeași pondere ca și a celorlalți judecători.
Previous Next

XS
SM
MD
LG