Demonstrații anti-Israel de la Tunis până la Berlin
În primele ore după explozia de la spitalul Al Ahli Arab din Gaza, mii de oameni au participat la demonstrații de protest anti-israeliene în țările musulmane și în unele țări din vestul Europei.
În ciuda asigurărilor armatei israeliene că tragedia a fost provocată de lansarea eșuată a unei rachete de către o grupare islamistă din Gaza, în lumea musulmană vina a fost atribuită de îndată Israelului.
Președintele turc Tayyip Erdogan a numit explozia „cel mai recent exemplu de atac israelian lipsit de cele mai esențiale valori umane”, iar biroul de presă al președinției Turciei a calificat explicațiile armatei israeliene ca „fake news”.
Emiratele Arabe Unite și Bahrain, țări care au stabilit legături diplomatice cu Israelul în 2020, au condamnat și ele ceea ce au numit „atacul israelian”. Marocul, care a recunoscut și el Israelul în 2020, a dat și el vina pe forțele israeliene, ca și Egiptul, prima țară arabă care și-a normalizat relațiile cu Israelul în 1978. Proteste, unele cu accente violente, au avut loc și în Irak, Iordania, Iran sau Yemen.
Biden arată spre „cealaltă echipă”
Sosit în Israel la puține ore după explozia de la spitalul din Gaza, președintele american Joe Biden a spus că tragedia, pe care a deplâns-o, pare să fi fost provocată de „cealaltă echipă”, nu de Israel.
A fost prima luare de poziție pro-israeliană în urma exploziei, exprimată, în vreme ce democrațiile europene încă deplângeau pierderea de vieți omenești, fără să speculeze asupra cauzelor.
- Te-ar mai putea interesa și: Biden: Explozia de la spitalul din Gaza „pare produsă de cealaltă echipă”, și nu de Israel
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus miercuri că „nu există nicio scuză pentru lovirea unui spital plin de civili”, dar nu a dat vina pe cineva. Mai devreme, șeful politicii externe UE, Josep Borrell, deplângea faptul că „încă o dată, civilii nevinovați trebuie să plătească prețul cel mai greu”.
Ca și în alte momente ale crizei declanșate de atacurile Hamas asupra Israelului, Rusia a avut o poziție „pacifistă” și neutră, dar a introdus elemente originale: ambasadorul rus la Tel Aviv, Anatoli Viktorov, a declarat presei ruse de stat că spitalul Al Ahli Arab „a mai fost atacat în trecut, în urmă cu câteva zile”, deși „nu cu asemenea consecințe tragice”. Ambasadorul nu a dat detalii.
Protestele sunt abia la început
După ce Turcia a pus miercuri explozia din Gaza pe seama Israelului și au apărut primele chemări la proteste de stradă la Ankara și în alte orașe, Israelul a cerut cetățenilor săi din Turcia să plece de îndată, promițând că le va pune la dispoziție curse aeriene suplimentare.
Chemări la proteste s-au lansat și în alte țări musulmane: la Beirut, unde s-a manifestat deja în stradă marți noaptea, mișcarea islamistă Hezbollah, sprijinită de Iran, a spus că miercuri trebuie să fie o „zi a mâniei”.
La Beirut, protestele s-au ținut la ambasada SUA, iar la Tunis în fața ambasadei franceze, într-un semnal că mânia reaprinsă de explozia din Gaza este îndreptată atât împotriva Israelului, cât și a Occidentului, în general.
Într-o declarație cu tonuri apocaliptice, președintele iranian Ebrahim Raisi a spus că „atacul” de la spitalul din Gaza va „întoarce” opinia publică mondială împotriva Israelului și a aliatului său, Statele Unite.
„Flăcările bombelor israelo-americane aruncate pe victimele palestiniene de la spitalul din Gaza îi vor mistui curând pe zioniști”, a anticipat Raisi.
Un reprezentant Hamas a cerut miercuri la Beirut ca vineri să fie în lumea întreagă o zi de proteste „arabe și musulmane” împotriva „atrocităților” pe care le-ar comite Israelul în Gaza.
Bătălia de imagine, văzută din Israel
Într-un comentariu pe marginea celor întâmplate la spitalul din Gaza, ziarul israelian Times of Israel atrage atenția că indiferent câte dovezi ar aduce armata israeliană în favoarea variantei că a fost vorba de o rachetă a islamiștilor, adversarii Israelului vor merge înainte cu propria interpretare.
Cam 450 de rachete trase spre Israel au căzut înainte de țintă în Gaza
„Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni că o rachetă jihadistă eșuează și ucide oameni în Gaza” – scrie ziarul israelian. „Cam 450 de rachete trase spre Israel au căzut înainte de țintă în Gaza de când a izbucnit războiul, potrivit armatei israeliene. Tot așa, nimeni nu ar trebui să fie surprins că Hamas, în dorința de a face rău Israelului și fără să-i pese de locuitorii din Gaza, va promova activ o narațiune falsă”.
Ziarul israelian laudă armata israeliană pentru că ar fi aflat rapid ce s-a întâmplat „cu adevărat” la spitalul din Gaza, dar deplânge faptul că guvernul premierului Netanyahu nu a făcut destul pentru a contrazice încă din primele ore varianta palestiniană asupra cauzelor incidentului, dând timp adversarilor să ponegrească imaginea Israelului.
Sfârșitul reconcilierii cu Turcia?
Dincolo de protestele de stradă anti-israeliene care ar putea lua amploare zilele următoare, dincolo de războiul declarațiilor suporterilor celor două tabere, este greu de anticipat în ce măsură incidentul de la spitalul din Gaza va altera dinamica conflictului din Orientul Mijlociu.
O posibilă consecință tangibilă este răcirea și mai accentuată a relațiilor Israelului cu unele țări predominant musulmane, cu care intrase într-un proces de apropiere până la 7 octombrie.
Un politolog citat miercuri de Reuters a opinat, de exemplu, că explozia de la spitalul din Gaza ar putea duce la o politică mult mai dură a Turciei față de Israel și la anularea „apropierii” inițiate anul trecut, după o perioadă de animozități de zece ani.
Dacă se strică relațiile dintre Turcia și Israel, a spus Wolfango Piccoli, de la institutul Teneo, se vor încorda și mai mult relațiile Turciei cu Statele Unite, țări aliate în NATO, într-o perioadă când oricum nu se află la cel mai grozav nivel.