Peskov: afirmația că Ucraina ar putea ocupa Transnistria dacă i-o cere R.Moldova e provocatoare
Kremlinul a calificat drept provocatoare afirmația lui Oleksi Arestovici, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, care a spus că armata ucraineană ar putea prelua controlul asupra regiunii transnistrene, dacă R. Moldova i-o va cere. „Destul de provocator. E tot ce pot să spun”, a comentat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, citat de TASS.
Comunitatea internațională continuă să reacționeze la incidentele din Transnistria
La Berlin, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a declarat în Bundestag (camera inferioară a parlamentului) că situația din R. Moldova este „extrem de serioasă”, dar a precizat că pentru moment, nu este clar cine stă în spatele incidenteleor violente petrecute în ultimele zile în regiunea transnistreană. Președintele Consiliului European, Charles Michel a avertizat, pe de altă parte, că „Trasnistria nu trebuie folosită ca un cal Troian pentru a exacerba tensiunile din regiune”
Maia Sandu: R. Moldova nu are în propria armată un scut efectiv în fața primejdiei
Președinta Maia Sandu spune că „Republica Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei” pentru că, în ciuda ostașilor săi profesioniști și cu reputație internațională, armata moldoveană „a fost lăsată fără echipamente, fără tehnică militară”. Șefa statului a vorbit la o ceremonie pe 27 aprilie, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la crearea Marelui Stat Major al Armatei Naționale, care coincide cu tensiuni ridicate în urma unor incidente în regiunea transnistreană pe fundalul războiului Rusiei contra Ucrainei.
„Adevărul e că politicul nu a reușit să acorde atenția și susținerea necesară dezvoltării unei capacități de apărare care să facă față provocărilor regionale”, a spus Sandu. Ea s-a pronunțat pentru „investiții esențiale” în infrastructura de securitate și apărare a statului, spunând că politicienii înțeleg „foarte bine” acest lucru acum, când „avem război chiar la granița noastră”.
La Cobasna s-ar fi tras, dar de partea ucraineană a graniței
Reprezentantul Chișinăului la Comisia Unificată de Control a spus postului Pro TV Chișinău că miercuri dimineață s-au auzit focuri de armă la hotarul Ucrainei cu R. Moldova, în apropiere de satul Cobasna, dar a insistat că nu s-a tras în apropiere de imensul depozit de muniții vechi din localitate, care este păzit de soldați ruși. Ion Solonenco a explicat că, de la depozitul unde se păstrează zeci de mii de tone de arme și muniții din perioada sovietică, până la granița cu Ucraina este o distanță de 2 kilometri.