Linkuri accesibilitate

„Ministerul de Interne” din administrația transnistreană a difuzat pe 26 aprilie imagini ale unor antene de radio din satul Maiac, despre care a spus că au fost distruse de explozii.
„Ministerul de Interne” din administrația transnistreană a difuzat pe 26 aprilie imagini ale unor antene de radio din satul Maiac, despre care a spus că au fost distruse de explozii.

Tensiuni în Transnistria

Urmărim tensiunile provocate de câteva incidente în regiunea transnistreană, care au început pe 25 aprilie și au readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

20:37 27.4.2022

Gavrilița: situația este stabilă după incidentul semnalat miercuri dimineață în Transnistria

Vedere aeriană a depozitului de muniție de la Cobasna
Vedere aeriană a depozitului de muniție de la Cobasna

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că situația este stabilă, după ultimul incident raportat din Transnistria, unde miercuri s-au semnalat focuri de armă trase în direcția Cobasna. Șefa guvernului a mai spus că experții trebuie să se pronunțe asupra riscurilor, sarcina guvernului fiind „să asigure calmul pentru ca Republica Moldova, întreg teritoriul ei, să nu fie implicată în război”, relatează IPN.

La depozitul de la Cobasna se păstrează zeci de mii de tone de arme și muniții din perioada sovietică

18:04 27.4.2022

Peskov: afirmația că Ucraina ar putea ocupa Transnistria dacă i-o cere R.Moldova e provocatoare

Kremlinul a calificat drept provocatoare afirmația lui Oleksi Arestovici, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, care a spus că armata ucraineană ar putea prelua controlul asupra regiunii transnistrene, dacă R. Moldova i-o va cere. „Destul de provocator. E tot ce pot să spun”, a comentat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, citat de TASS.

17:57 27.4.2022

Comunitatea internațională continuă să reacționeze la incidentele din Transnistria

La Berlin, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a declarat în Bundestag (camera inferioară a parlamentului) că situația din R. Moldova este „extrem de serioasă”, dar a precizat că pentru moment, nu este clar cine stă în spatele incidenteleor violente petrecute în ultimele zile în regiunea transnistreană. Președintele Consiliului European, Charles Michel a avertizat, pe de altă parte, că „Trasnistria nu trebuie folosită ca un cal Troian pentru a exacerba tensiunile din regiune”

16:15 27.4.2022

Maia Sandu: R. Moldova nu are în propria armată un scut efectiv în fața primejdiei

Președinta Maia Sandu spune că „Republica Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei” pentru că, în ciuda ostașilor săi profesioniști și cu reputație internațională, armata moldoveană „a fost lăsată fără echipamente, fără tehnică militară”. Șefa statului a vorbit la o ceremonie pe 27 aprilie, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la crearea Marelui Stat Major al Armatei Naționale, care coincide cu tensiuni ridicate în urma unor incidente în regiunea transnistreană pe fundalul războiului Rusiei contra Ucrainei.

„Adevărul e că politicul nu a reușit să acorde atenția și susținerea necesară dezvoltării unei capacități de apărare care să facă față provocărilor regionale”, a spus Sandu. Ea s-a pronunțat pentru „investiții esențiale” în infrastructura de securitate și apărare a statului, spunând că politicienii înțeleg „foarte bine” acest lucru acum, când „avem război chiar la granița noastră”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG