Misiunea OSCE din Republica Moldova condamnă toate încercările de destabilizare a situaţiei din Zona de Securitate şi regiunea transnistreană şi face apel la toate părţile să menţină calmul şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea submina încrederea şi stabilitatea pe ambele părţi ale Nistrului.
„Misiunea păstrează contacte periodice cu omologii relevanţi, monitorizează îndeaproape evoluţiile care ţin de mandatul încredinţat şi evaluează cu atenţie elementele care au dus la incidente”, se arată într-un comunicat al OSCE.
Serviciile speciale transnistrene susțin că autorii atacului din 25 aprilie asupra sediului așa-numitului Minister al Securității (MGB) de la Tiraspol ar fi venit din Ucraina și plecat înapoi după incident.
O declarație similară a făcut liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, care a mai spus citat de portalul Novosti PMR că scopul atacurilor „teroriste” asupra unor obiective de infrastructură care aparțin inclusiv Rusiei ar fi atragerea regiunii transnistrene într-un conflict. „Atragerea noastră în conflict nu va reuși”, este citat Krasnoselski.
Președinta Maia Sandu a sugerat în urma unei ședințe a Consiliul Suprem de Securitate că incidentele din regiunea transnistreană din ultimele 24 de ore ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului „interesate de destabilizarea situației”.
Consiliul Suprem de Securitate a recomandat instituțiilor publice și forțelor de ordine să ridice gradul de alertă, să verifice mai strict circulația în adiacența zonei de securitate de pe Nistru, să patruleze intens inclusiv la frontiere și să securizeze obiectivele de infrastructură critică.
Viceministrul rus de externe Andrei Rudenko a declarat marți 26 aprilie că Moscova speră că Transnistria nu va fi atrasă în conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel încât Moscova să nu fie nevoită să intervină în soluționarea situației, transmite Ria Novosti. „Să așteptăm sfârșitul anchetei. Am dori să evităm un astfel de scenariu”, a adăugat Rudenko. Mai multe detalii, AICI.