Linkuri accesibilitate

O vizită neașteptată. Ministrul maghiar de Externe, Szijjártó, la Chișinău


Péter Szijjártó în vizită la Chișinău în primăvara anului 2023.
Péter Szijjártó în vizită la Chișinău în primăvara anului 2023.

După euro-entuziaști ca președinții baltici, Klaus Iohannis și premierul polonez, sosește în Moldova și un mare critic „din interior” al UE: Péter Szijjártó. Vizita șefului diplomației maghiare a fost anunțată abia în ajun de omologul său moldovean, Mihai Popșoi, fără precizarea temelor de discuție.

Szijjártó vine vineri la Chișinău într-un șir de lideri europeni al căror mesaj a fost, pe scurt, cu ceva mai mult de o lună înaintea referendumului pe tema UE: „Mergeți, moldoveni, înainte, spre Europa!”.

Sosirea lor, într-o serie care va continua toată luna septembrie, cel puțin, a fost anunțată din timp, ca o dovadă a sprijinului partenerilor pentru Moldova pro-europeană.

Este de așteptat ca și Szijjártó, care va fi primit și de președinta Maia Sandu, să transmită un îndemn la integrare.

Mai puțin probabil este ca ministrul maghiar să repete laudele aduse de președinții baltici sau premierul polonez Tusk rezistenței Moldovei în fața provocărilor de tot felul ale Federației Ruse. Țara lui Szijjártó are aici o problemă – ea este prietenă cu Rusia.

Azi la Bruxelles, mâine la Gazprom

La începutul săptămânii, trei miniștri din UE au criticat dur, chiar la Budapesta, guvernul naționalist-conservator maghiar pentru încercările repetate de a bloca interesele Ucrainei invadate de ruși și pentru ceea ce ei consideră a fi disprețul față de valorile europene în general.

„Îl voi întreba și pe colegul meu (ministrul afacerilor europene János Bóka) dacă mâine plănuiește vreo călătorie la Moscova, pentru că acesta pare să fie un obicei pentru politicienii maghiari”, a declarat ministrul de Externe luxemburghez, Xavier Bettel.

Aluzia nu era la Bóka, ci tocmai la oaspetele de vineri al Chișinăului, ministrul de externe maghiar Péter Szijjártó. Săptămâna trecută, el a participat la o întâlnire UE la Bruxelles, reapărând, după numai câteva ore, la sediul din St. Petersburg al concernului rus Gazprom. În pozele postate pe contul său de FB, care reflectă pe larg măreția turnului Gazprom, maghiarul stă de vorbă cu șeful concernului, Aleksei Miller, fiecare cu un mic steguleț al țării sale pe masă.

Globe-trotter și sportiv

Dacă contul de Facebook poate fi considerat autobiografie, mesajul despre sine al ministrului de Externe maghiar Péter Szijjártó (45 de ani) ar fi următorul: „Sunt în formă, sunt pasionat de sport, călătoresc mult, mă sacrific pentru țară, iar Uniunea Europeană nu mă înțelege”.

Szijjártó postează des poze cu el însuși în aeroporturi sau la bordul câte unui avion care-l duce sau îl aduce din locuri în care alți colegi din UE nu merg prea des: Bahrain, St. Petersburg etc.

Ministrul de Externe maghiar spune că îl poartă prin lume datoria de a asigura ceea ce vor compatrioții lui: energie.
Ministrul de Externe maghiar spune că îl poartă prin lume datoria de a asigura ceea ce vor compatrioții lui: energie.

„Mă mână interesul național”, asigură șeful diplomației maghiare, care este și ministrul Comerțului, parând interesat mai ales de importurile de energie în Ungaria.

O categorie aparte de postări ale ministrului maghiar sunt cele despre succesele sportivilor din țara lui, apoi videourile explicative în care polemizează cu Uniunea Europeană. De obicei, mesajul este următorul: Ungaria are dreptate, dar restul de 26 de membri sunt cuprinși de diferite tipuri de „nebunie”: nebunia războiului (înarmarea Ucrainei), nebunia verde (ecologia), nebunia liberală (drepturi LGBT+) ș.a.m.d.

În pozele cu lideri din țări petroliere, Péter Szijjártó îi numește constant „prietenii” lui.

Fotografia publicată săptămâna aceasta cu un „prieten” din Bahrain, în care Szijjártó este în pantaloni scurți pe covorul roșu, a devenit virală printre criticii regimului lui Viktor Orbán.

Ministrul de externe maghiar sosind pe aeroportul din Bahrain.
Ministrul de externe maghiar sosind pe aeroportul din Bahrain.

Poza de pe iaht

Considerat un workoholic, Szijjártó face uneori cinci-șase vizite pe săptămână (miercurea aceasta: Debrecen și Bahrain, joi Kuwait și București, vineri Chișinău) și se spune că și-a concediat asistenții care nu au fost în stare să-i „umple” programul de vizite.

În dorința de a fi peste tot, a provocat în vara anului 2020 unul din cele mai mari scandaluri cu iz de corupție din istoria regimului Orbán, fiind fotografiat la bordul unui iaht, în Marea Adriatică, aparținând unui om de afaceri maghiar pro-guvernamental.

Fostul purtător de cuvânt personal al lui Orbán, devenit ministru de Externe în 2014, a scăpat - politic vorbind - nevătămat din scandal, dar amintirea afacerii dăinuie, întrucât a fost primul semnal al apropierii dintre naționaliștii maghiari și oligarhi.

Peter Szijjarto la St. Petersburg, cu șeful concernului Gazprom, Alexei Miller.
Peter Szijjarto la St. Petersburg, cu șeful concernului Gazprom, Alexei Miller.

Drumurile cele mai controversate ale lui Szijjártó au fost însă în Rusia, întrucât cu ele a sfidat pe față aliații din UE și NATO, mai ales după invazia pe scară largă a Ucrainei.

Înaintea acesteia, când relațiile Occident-Rusia erau deja stricate de anexarea Crimeii de către ruși, el a mers la Moscova ca să primească în 2021 Ordinul Prieteniei. După invazie, când politicieni din opoziția maghiară i-au cerut să înapoieze decorația, a refuzat.

Întâlnire maghiaro-rusă la Moscova, pe 5 iulie 2024. Péter Szijjártó, al doilea din stânga.
Întâlnire maghiaro-rusă la Moscova, pe 5 iulie 2024. Péter Szijjártó, al doilea din stânga.

„Respect reciproc” și extindere cu toți, fără Ucraina

Szijjártó, ca tot regimul Orbán, își motivează călătoriile și contactele cu țări nedemocratice prin pragmatism. „Ce contează că avem legături cu guverne care nu sunt democratice, dacă ne ajută? Interesul poporului nostru primează” – spun liderii maghiari, adăugând că Occidentul nu are voie să-și impună valorile cu orice preț, în alte regiuni.

În privința extinderii UE – probabil esența legăturii moldo-maghiare, în acest moment, după reluarea curselor Wizzair – Ungaria se pronunță ferm pentru primirea candidatelor din Balcanii de Vest, a R. Moldova și a Georgiei – dar nu a Ucrainei.

Ucraina, spune Szijjártó, nu este pregătită, nu-și controlează măcar teritoriul, este coruptă și nu respectă drepturile comunităților etnice, inclusiv cea maghiară.

Înaintea sosirii la Chișinău, el a publicat un mesaj pe Facebook în care spune că Budapesta va sprijini extinderea UE cu Moldova și alte țări care „merită” - în traducere, fără Ucraina.

Péter Szijjártó este un pragmatic și în relația cu Chișinăul, întâlnindu-se și cu liderii opoziției politice - de pildă cu Igor Dodon, la Budapesta, în octombrie 2023.
Péter Szijjártó este un pragmatic și în relația cu Chișinăul, întâlnindu-se și cu liderii opoziției politice - de pildă cu Igor Dodon, la Budapesta, în octombrie 2023.

Pentru Chișinău nu-i rău

Miercuri, la Chișinău, premierul liberal polonez Donald Tusk, un critic acerb al regimului Orbán, a spus că țara lui, care preia președinția UE la 1 ianuarie, de la Ungaria, va avea de recuperat întârzierile lăsate de Budapesta în procesul extinderii.

Surse de la Bruxelles au spus însă Europei Libere că de data asta critica lui Tusk a fost prea dură: în această perioadă, Moldova și Ucraina oricum sunt angajate într-o fază preliminară a negocierilor de aderare, a screeningului, așa că, cu sau fără Budapesta ca frână, tot nu ajungeau prea departe.

Partea plină a paharului - spun sursele - este că Tusk și guvernul lui vor avea la anul, când screeningul se va termina, prilejul să pornească negocierile cu mare avânt, în vreme ce Szijjártó va cutreiera mai departe globul, căutând energie.

Articol scris cu ajutorul biroului din Budapesta al Europei Libere și al lui Rikard Jozwiak.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG