Dacă în Europa, când vine vorba de fabrici de troli sau de știri false, unii se gândesc la Rusia, în Asia, China este suspectul numărul unu. Hong Kong va încheia anul 2019 cu valuri de proteste antiguvernamentale și pentru libertatea presei. Organizatorii, Frontul pentru drepturile omului, a reușit să scoată în stradă la începutul lunii 800.000 de oameni. Shirley Yam, vicepreședinta Asociația Jurnaliștilor din Hong Kong scrie de peste șase luni despre aceste proteste.
De la revenirea sub administrația chineză, în 1997, situația drepturilor omului și a libertății presei în Hong Kong s-a prăbușit constant, spune jurnalista, deși China a promis că sistemele juridice și sociale vor rămâne neschimbate timp de 50 de ani. Totalitarismul Chinei este din ce în ce mai apăsător în Hong Kong, spune Shirley Yam. Presa din Hong Kong protestează, așadar, după un șir de acte abuzive operate pe insulă, de la demiterea unor funcționari publici și a unor judecători până la introducerea materialelor patriotice în sistemul de învățământ și hărțuirea jurnaliștilor care au scris despre toate acestea. Atacurile poliției împotriva jurnaliștilor care scriu despre proteste au ridicat întrebări serioase cu privire la sprijinul guvernamental pentru valorile libertății presei. În Hong Kong domnește cenzura presei, vizele corespondenților străini sunt anulate, iar spionarea jurnaliștilor a devenit o practică uzuală. În plus, campania de discreditare a jurnaliștilor a atins cote alarmante, spune într-un interviu cu Europa Liberă acordat la Strasbourg, vicepreședinta Asociației Jurnaliștilor din Hong Kong, Shirley Yam.
Europa Liberă: Protestele din Hong Kong se derulează de mai bine de 6 luni. Jurnaliștii sunt atacați, iar publicul nu mai știe ce să creadă. Ce credeți, unde se va ajunge?
Shirley Yam: „Jurnaliștii din Hong Kong nu se confruntă doar cu violența fizică, dar și cu o violență invizibilă care vine în forma unei campanii de stat care nu este altceva decât o campanie de știri false (fake news). Scopul acestei campanii este discreditarea jurnaliștilor. Pe platformele de socializare apar tot felul de înregistrări video care prezintă informații false. Media de stat spune, de exemplu, că este de ajuns să plătești un euro ca să obții o legitimație de presă în Hong Kong (ceea ce nu este adevărat, evident).
Apoi, li se spune oamenilor că jurnaliștii nu sunt obiectivi și se prezintă imagini cu jurnaliștii care iau parte la proteste. Evident, înregistrările sunt manipulate. Pe lângă asta, există un site web care prezintă informații personale despre jurnaliști și care îi prezintă ca având, de fapt, alte profesii și că sunt plătiți să scrie. Toate acestea au scopul de a crea ostilitate și lipsă de încredere în jurnaliști. Iar asta nu este în regulă, pentru că se zdruncină încrederea oamenilor în presa liberă. Întreaga societate este foarte polarizată.
Întreaga societate este foarte polarizată...
Sigur, există oameni cărora nu le place ce se întâmplă în stradă și dau vina pe jurnaliști pentru asta. Iar rezultatele campaniei de manipulare și fake news au dat rezultate. Jurnaliștii sunt atacați, iar oamenii spun că pe merit. Așa se face că poliția se consideră îndreptățită să atace jurnaliștii cu gaze, iar parlamentul pregătește o lege care să poată închide mai repede jurnaliștii care protestează, pe motiv de terorism.”
Europa Liberă: Transmisiunile live au devenit un fel de fake news. Cum așa?
Shirley Yam: „Prin așa-numitele transmisii live de la proteste. Transmisiuni de la proteste non-stop, nu doar dintr-un moment sau altul. Se transmite totul. Și astfel, audiența decide cum să interpreteze ceea ce se întâmplă în stradă. Jurnalismul responsabil nu se face așa. De aceea există redacții și echipe editoriale care decid ce este important pentru public, care pot face o selecție. O transmisiune live maraton poate crea o impresie greșită publicului, poate impresiona publicul, poate crea emoție bazată pe imagini false sau interpretare falsă a imaginilor. Mai ales dacă este pusă pe platformele de socializare, iar oamenii pot să o urmărească oricând, de mai multe ori.
Ambele părți folosesc această metodă de manipulare. Uneori o editează și o pun în unghiul convenabil interesului lor politic. Dar jurnaliștii nu au niciun amestec în asta. Jurnaliștii sunt acolo pentru a furniza materialul curat, needitat. Faptele sunt cele care, transmise ca atare, influențează și creează fake news”.