Ucraina folosește zeci de sisteme AI de producție proprie pentru ca dronele sale să atingă țintele de pe câmpul de luptă fără a mai fi pilotate, a declarat un oficial de rang înalt, dezvăluind noi detalii despre cursa contra Rusiei pentru dezvoltarea tehnologiilor automatizate.
Sistemele care utilizează inteligența artificială permit dronelor ieftine ce transportă explozibili să localizeze țintele sau să zboare către acestea în zonele protejate de un bruiaj puternic al semnalului, ceea ce a redus eficacitatea dronelor pilotate manual.
Trecerea la utilizarea inteligenței artificiale, în special în ceea ce privește identificarea țintelor și controlul zborului dronelor, este un important front în formare în cursa tehnologică declanșată după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
„Există în prezent câteva zeci de soluții pe piață de la producători ucraineni. Acestea sunt achiziționate și livrate forțelor armate și altor forțe de apărare", a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Katerina Cernohorenko, despre sistemele AI pentru drone.
Ea a spus că acestea sunt utilizate acum într-un mod specific în cadrul operațiunilor speciale.
Sistemele automatizate de drone sunt foarte solicitate de militarii care caută modalități de a contracara creșterea rapidă a utilizării războiului electronic pe câmpul de luptă.
Sistemele de război electronic creează o cupolă de protecție în jurul poziției lor prin trimiterea de semnale puternice care perturbă comunicarea dintre drone și piloții acestora, făcându-i să piardă controlul asupra aparatului și să rateze ținta.
Aceste sisteme, utilizate odinioară doar pentru a proteja echipamentele cele mai valoroase, au devenit deja ceva obișnuit în tranșee și pe tehnica folosită de soldați, care încearcă să se protejeze astfel de dronele FPV („cu vedere de la prima persoană” - drone dotate cu cameră și controlate în timp real de un operator, n.r.).
Aceste drone mici și ieftine, create inițial pentru cursele entuziaștilor civili, au devenit de atunci cele mai frecvent utilizate drone de atac pe câmpul de luptă, ambele țări crescând producția lor la milioane de unități pe an.
„Faza următoare a războiului”
În iulie, un oficial ucrainean a declarat pentru Reuters că rata de lovire a țintelor de către majoritatea unităților FPV cu vedere de la prima persoană a scăzut la 30%-50%, în timp ce pentru piloții începători aceasta poate ajunge la 10%, și că bruiajul semnalului a fost principala problemă.
Oficialul a afirmat că dronele cu vedere la persoana întâi operate cu inteligență artificială ar putea atinge rate de lovire de aproximativ 80%.
Samuel Bendett, cercetător principal adjunct la Center for a New American Security, un think-tank cu sediul la Washington, a menționat că declarațiile oficialilor din ambele părți au arătat că automatizarea va juca probabil un rol important în următoarea fază a războiului, dar că în prezent nu este răspândită.
„În acest moment al conflictului, asistăm la o aplicare la scară mică a acestor tehnologii, deoarece mai mulți dezvoltatori încearcă să se poziționeze pe ei înșiși și dronele lor ca soluție de urmat”, a spus el.
„Acum, soluțiile sunt relativ simple și se bazează adesea pe tehnologii comerciale disponibile chiar înainte de război, dar pot deveni accesibile și caracteristici mai complicate”.
Ucraina utilizează, de asemenea, drone interceptoare pentru a doborî numeroasele drone rusești de recunoaștere cu cameră care ajută la direcționarea atacurilor cu artilerie și rachete asupra țintelor ucrainene din spatele frontului.
Cernohorenko, reprezentanta ministerului apărării, a declarat că acestea trebuie, de asemenea, să fie echipate cu inteligență artificială pentru țintire.
„Dronele de recunoaștere rusești provoacă probleme uriașe pe linia frontului, dar acum sunt doborâte destul de eficient de către interceptoarele noastre”.
„Vedere computerizată”
Dmitro Vovciuk, șeful de operațiuni al NORDA Dynamics, o companie ucraineană care produce software pentru drone, a declarat pentru Reuters că firma a dezvoltat un produs ce folosește așa numita „vedere computerizată”, un tip de tehnologie AI, pentru a ghida dronele de atac către țintă.
Software-ul permite unui pilot să selecteze o țintă prin intermediul camerei dronei, după care nava efectuează în mod autonom restul zborului către ținta respectivă.
Compania a vândut producătorilor de drone peste 15.000 de unități ale acestui program de țintire automată, dintre care peste 10.000 au fost deja livrate. Deși pare un număr mare, în termeni bruți, acesta nu reprezintă decât o parte infimă din cele 4 milioane de drone pe care Ucraina afirmă că este capabilă să le producă acum anual.
Vovciuk a declarat că loviturile nu pot fi întotdeauna confirmate vizual din cauza prezenței masive a sistemelor de război electronic în jurul țintelor de mare valoare.
„Din ceea ce am văzut, trei tancuri au fost cu siguranță distruse cu ajutorul sistemelor noastre, ca și numeroase (lovituri) asupra obiectivelor logistice”, a spus el, adăugând că sistemul a fost folosit și pentru a lovi cartiere generale de campanie.
„Este vorba despre poziții ce sunt apărate de războiul electronic... Acest sistem a permis atacarea unor ținte pe care anterior nu era rentabil să le lovești”.