Linkuri accesibilitate

Fiecare al treilea ucrainean ar fi gata să-și apere țara cu arma în mână, în cazul unei intervenții militare a Rusiei (sondaj)


Fiecare al treilea cetățean ucrainean ar fi gata să-și apere țara cu arma în mână, în cazul unei intervenții militare a Rusiei, arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de Institutul internațional de sociologie de la Kiev, la începutul lunii decembrie.

Peste 20% din respondenți au spus că sunt gata să se opună prin alte metode, nemilitare, cum ar fi acțiuni de protest, greve, boicoturi sau acțiuni de nesupunere civică.

În total, 50,2% din ucrainenii care au participat la sondaj au spus că se vor opune, într-un fel sau altul, unei eventuale agresiuni militare rusești.

Printre alte opțiuni, 14,8% au spus că vor pleca într-o regiune mai sigură, 9,3% - ar prefera să plece peste hotare, 18,6% din respondenți au spus că nu ar întreprinde nimic, alte 12,1% sunt indeciși, iar 1,1% au refuzat să răspundă la întrebare.

Răspunsurile diferă în funcție zonele geografice. În regiunile vestice ar fi gata să opună rezistență prin metode pașnice până la 60,5% din respondenți, iar în zonele estice – 37,2%. Procentul celor care ar fi gata să opună rezistență armată variază de la 39,7% în Vest, până la 25,6% în Est.

Sondajul a fost realizat în perioada 3-11 decembrie, pe un eșantion de 2000 de persoane, pe întreg teritoriul Ucrainei, cu excepția Crimeii anexate și a regiunilor controlate de separatiști în Donbas, având o marjă de eroare de 2,4%.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG