Linkuri accesibilitate

Fiona Hill: De fapt, Statele Unite s-au aflat în stare de război cu Rusia din 2004 încoace


Fiona Hill, fostă consilieră la Casa Albă, 15 octombrie 2021 (arhivă)
Fiona Hill, fostă consilieră la Casa Albă, 15 octombrie 2021 (arhivă)

Fosta consilieră prezidențială americană Fiona Hill a declarat că Statele Unite s-au aflat, de fapt, în stare de război cu Rusia din 2004 încoace, recenta invazie a Ucrainei deschizând doar o nouă fază. Adresându-se participanților la un seminar, Hill a spus că preambulul Revoluției Portocalii din Ucraina și reacția Moscovei la acel eveniment au declanșat conflictul.

Fiona Hill: de fapt, Statele Unite s-au aflat în stare de război cu Rusia din 2004 încoace
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

În acel moment, opoziția vehementă la revoluțiile „colorate” și impresia lui Putin că acestea sunt manipulate de Occident au creat premisele confruntării. De altfel, după recente proteste în Kazahstan, unde Rusia a ajutat regimul împotriva demonstranților, Putin a spus că nu este dispus să tolereze astfel de mișcări. Fiona Hill a adăugat că Occidentul ar trebui să privească chiar înainte de 2004 pentru a înțelege actualul conflict, întrebându-se dacă impresia de pace care a urmat Războiului Rece a avut acoperire cu adevărat în realitate.

Privind la viitor însă, Fiona Hill (care a fost consilieră prezidențială sub trei președinți – Bush, Obama și Trump) a spus că creșterea influenței Chinei trebuie urmărită cu mare atenție. Ea a reamintit că, la ultima întâlnire a lui Putin cu președintele Chinei Xi Jinping, acesta din urmă a criticat NATO, temându-se probabil că modelul expansiunii din Europa ar putea fi replicat și în Asia.

„Rămâne un mare semn de întrebare cu privire la rolul Chinei în facilitarea războiului din Ucraina”, a spus Hill. În privința lui Putin, experta a atras atenția asupra alegerilor prezidențiale ruse din 2024, când în condiții normale dictatorul ar rămâne la putere, dacă nu se întâmplă ceva. Scrutinul rusesc prezidențial, spune Fiona Hill, e semnificativ, pentru că îl precede pe cel american.

„Trebuie să fim atenți la cum se raportează Rusia la momentul 2024, care – indiferent dacă lui Putin îi place sau nu – este unul de cotitură, chiar dacă nu radicală. Impresia mea e că Putin ar fi vrut să termine războiul din Ucraina înainte de acel moment”, a mai spus Fiona Hill.

Dar, în condițiile în care planul inițial nu a reușit, rămâne de văzut cum poate influența războiul ce se va întâmpla.

XS
SM
MD
LG