Linkuri accesibilitate

Forumul Femeilor, la care a mers și Tauber, condus de două apropiate ale lui Putin: Matvienko și Karelova


De-a stânga și de-a dreapta președintelui: Valentina Matvienko și Galina Karelova într-o fotografie de la ediția din 2018 a Forumului Femeilor din Eurasia.
De-a stânga și de-a dreapta președintelui: Valentina Matvienko și Galina Karelova într-o fotografie de la ediția din 2018 a Forumului Femeilor din Eurasia.

Valentina Matvienko, președinta Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului rus) patronează în 18-20 septembrie la Sankt Petersburg o adunare numită Forumul Femeilor din Eurasia, ajunsă la a patra ediție.

Agenda oficială a întrunirii, la care a mers și Marina Tauber, după ce o instanță moldoveană i-a suspendat interdicția ieșirii din țară, cuprinde teme și „secțiuni” prezente frecvent în propaganda rusă, ca „pace”, „valori tradiționale” ș.a.

Pe site-ul „forumului”, Valentina Matvienko spune că aceste teme și altele sunt foarte importante acum, când „prinde contur o ordine mondială justă, multipolară”.

Ca și alte manifestări internaționale organizate de Rusia în ultimii ani, și Forumul Femeilor va avea o „secțiune” BRICS – grupare relativ laxă de țări care spun că vor să contracareze poziția dominantă a Occidentului în lumea de azi.

Lista integrală a participanților nu a fost făcută publică.

Cele mai sancționate femei

Forumul Femeilor de la St. Petersburg o are ca președintă pe senatoarea rusă Galina Karelova, fostă adjunctă a lui Matvienko la conducerea senatului.

Atât Karelova (74 de ani), cât și Matvienko (75) sunt sancționate de multiple ori de guvernele țărilor democratice, din Statele Unite până în Australia, ca și de Uniunea Europeană, pentru sprijinirea agresiunii rusești împotriva Ucrainei, începând cu anexarea ilegală a Crimeei în 2024 și încurajarea separatiștilor pro-ruși din Donbas.

Matvienko, în roșu, la inaugurarea noului mandat al lui Putin, la 7 mai 2024. Cu președintele dă mâna Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat.
Matvienko, în roșu, la inaugurarea noului mandat al lui Putin, la 7 mai 2024. Cu președintele dă mâna Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat.

În 2016, guvernul Elveției (țară din Schengen, nu și din UE) a fost criticat pentru că i-a permis Valentinei Matvienko să participe la o întrunire a șefilor de senate din Europa, la Berna, deși era deja sancționată.

Originară din Ucraina, Matvienko este numită „mâna dreaptă a lui Putin” de unii comentatori, care amintesc contribuția ei mare la prezentarea situației din Donbas dinaintea invaziei ruse ca pe „genocid” împotriva localnicilor și o „uriașă catastrofă umanitară” creată de Kiev.

Una dintre bazele de date despre cei care sprijină invazia rusească, Lista lui Putin, le menționează pe Matvienko și Karelova printre „cei mai mari agitatori pro-război”.

Pe listă se află și fiul Valentinei Matvienko, Serghei Matvienko, un om de afaceri controversat din St. Petersburg.

Printre amănuntele mai picante legate de activitatea politică a Valentinei Matvienko se numără propunerea ei din toamna anului 2023 de înființare a unui „minister al fericirii” în F. Rusă, a cărui sarcină să fie să verifice dacă oamenii sunt mulțumiți de legile adoptate de parlament și de deciziile guvernului.

Tauber promite că va „reprezenta Moldova”

Judecătoria Buiucani i-a permis deputatei Marina Tauber să părăsească țara săptămâna aceasta pentru a participa la forumul din St. Petersburg, între 18 și 20 septembrie.

Ea a făcut această solicitare la ședința instanței din 16 septembrie, în procesul în care este judecată pe două capete de acuzare: finanțarea ilegală a fostului partid Șor și „amestec în înfăptuirea justiției”, mai exact, intimidarea judecătorilor care l-au condamnat pe oligarhul Ilan Șor la 15 ani de închisoare pentru escrocherie.

Marina Tauber (dreapta) la o ședință de judecată la Buiucani, în mai 2024.
Marina Tauber (dreapta) la o ședință de judecată la Buiucani, în mai 2024.

Tauber a motivat că la forum vor fi discutate „subiecte importante pentru societate” și că va reprezenta acolo „interesele Republicii Moldova”. Deputata a promis că se va întoarce la Chișinău pe 23 septembrie și va participa la ședința de judecată planificată pentru acea zi.

Acuzatoarea de stat Nadejda Busuioc a solicitat judecătoarei Olga Bejenari să respingă cererea, calificând-o drept neîntemeiată, și a amintit că pe 12 august Judecătoria Buiucani a obligat-o pe Tauber să nu părăsească R. Moldova în următoarele 60 de zile. Judecătoarea a admis solicitarea deputatei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG