Linkuri accesibilitate

Un film moldovean co-finanțat din buget concurează la un controversat festival de la Moscova


Filmul „Alive in Mo...” este povestea unui student moldovean la medicină care merge să lucreze la Moscova, sperând să se angajeze la un spital, dar ajungând să muncească la morgă.
Filmul „Alive in Mo...” este povestea unui student moldovean la medicină care merge să lucreze la Moscova, sperând să se angajeze la un spital, dar ajungând să muncească la morgă.

„Alive in Mo...” al regizorului moldovean Grigore Bechet se află printre cele 11 filme înscrise la secțiunea principală a Festivalul de Film de la Moscova, de luna aceasta. La evenimentul izolat pe plan internațional din cauza invadării de către ruși a Ucrainei participă și un film românesc.

Pe lista filmelor de la cea de-a 46-a ediție a Festivalului de Film din capitala rusă (19-26 aprilie 2024), „Alive in Mo...” este prezentat ca realizat de R. Moldova, Rusia, România. România mai figurează cu filmul „21 de rubine” al regizorului Ciprian Mega, în care joacă actori moldoveni.

Printre partenerii festivalului de la Moscova, prezidat de regizorul rus pro-Kremlin Nikita Mihalkov, se numără Ministerul Culturii din Rusia, televiziunea rusă de stat Rossia 24, interzisă în Uniunea Europeană și în R. Moldova ca instrument de propagandă al conducerii F. Ruse, ca și agenția de știri TASS, subordonată Kremlinului.

O captură de ecran de pe pagina Festivalului de la Moscova cu prezentarea filmului „Alive in Mo..”
O captură de ecran de pe pagina Festivalului de la Moscova cu prezentarea filmului „Alive in Mo..”

„Îndemnăm oamenii de artă să evite asemenea evenimente”

„Alive in Mo...” („Viu în Mo...”), pelicula de debut a regizorului Grigore Bechet, produsă de scriitorul Igor Guzun, a fost realizată inclusiv cu fonduri de la Centrul Național al Cinematografiei (CNC) din R. Moldova, anume cu 800.000 de lei.

Filmul spune povestea unui student moldovean la Medicină care merge să lucreze la Moscova, sperând să se angajeze la un spital, dar ajungând să muncească la morgă.

Contactat de Europa Liberă, producătorul peliculei, Igor Guzun, nu a dorit să spună motivele care l-au făcut să o înscrie în competiția din capitala rusă, dar ne-a recomandat să vedem filmul, ca să ne dăm seama că el transmite „mesaje normale, europene”.

Regizorul Grigore Bechet, actorul Cătălin Lungu și producătorul Igor Guzun (cel de-al treilea din dreapta) și alți membri ai echipei de producție a peliculei „Alive in Mo...”, în fața spectatorilor, la premiera filmului, care a avut loc la Chișinău pe 4 ianuarie 2024.
Regizorul Grigore Bechet, actorul Cătălin Lungu și producătorul Igor Guzun (cel de-al treilea din dreapta) și alți membri ai echipei de producție a peliculei „Alive in Mo...”, în fața spectatorilor, la premiera filmului, care a avut loc la Chișinău pe 4 ianuarie 2024.

Ministerul Culturii al R. Moldova a explicat că filmul a fost realizat înainte de războiul din Ucraina, în 2018, că înscrierea la competiții nu ține de minister, ci de producători, iar finanțarea din partea statului a fost „nesemnificativă”.

„Cunoscând însă maniera în care arta, inclusiv cinematografia, poate fi o armă a dezinformării și propagandei, Ministerul Culturii îndeamnă oamenii de artă să evite astfel de evenimente și să fie prudenți cu ce mesaje se identifică”, se mai spune în răspunsul scris al autorităților la întrebările Europei Libere.

Înscrierea filmului în competiția de la Moscova a fost criticată de actorul din rolul principal, Cătălin Lungu. El a spus că a aflat de la Europa Liberă de participarea peliculei la festival și că nu i se pare „o idee bună”.

„Știu foarte bine cum funcționează propaganda, știu foarte bine că nu se cade să te asociezi cu oameni/organizații/evenimente care sunt instrumente ale unui regim terorist”, ne-a spus actorul, adăugând că va discuta despre motivele participării cu echipa de realizatori, despre care știe că are aceleași valori ca el.

Cum a fost izolat festivalul

Fondat în 1935, Festivalul de Film de la Moscova (MIFF) a fost unul din primele evenimente culturale „sancționate” pe plan internațional după invazia rusă pe scară largă din Ucraina, în urmă cu mai bine de 2 ani.

La 19 martie 2022, Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF) i-a retras acreditarea, într-o vreme când numeroase structuri și foruri din lumea artelor se străduiau, inclusiv la cererea Ucrainei, să se distanțeze de agresiunea rusă prin îngrădirea contactelor culturale.

Festivalul moscovit nu se numără nici în prezent printre cele acreditate de FIAPF, unde se află, în schimb, cele de la Cannes, Berlin, Veneția, San Sebastian, Karlovy Vary și altele.

În 2023, participanții la ediția a 45-a au primit un mesaj din partea lui Putin. El lăuda manifestarea pentru că prezintă filme „profunde și interesante”, de înalt nivel „profesional, artistic și moral”.

Regizorul bulgar Theodore Ushev care a refuzat premiul festivalului de film de la Moscova, ediția 2023.
Regizorul bulgar Theodore Ushev care a refuzat premiul festivalului de film de la Moscova, ediția 2023.

Tot la ediția de anul trecut, regizorul bulgaro-canadian Theodore Ushev a refuzat public premiul special pe care i-l acordase juriul moscovit, trimițând o înregistrare video în care protesta față de invadarea Ucrainei, acuzându-l pe Putin că omoară civili și „inversează răul și binele”.

Din 1999, festivalul moscovit, care s-a numărat de-a lungul istoriei printre cele mai prestigioase din lume, îl are ca președinte pe regizorul Nikita Mihalkov, care a sprijinit public războaiele din Cecenia, Georgia și Ucraina.

Anul acesta, președintele juriului este regizorul și producătorul de film islandez Fridrik Thor Fridriksson, al cărui film „Copiii naturii” (1991) a fost nominalizat la Oscar la categoria „cel mai bun film străin”. Fridriksson nu a răspuns solicitării Europei Libere de a explica motivele care l-au făcut să accepte șefia juriului de la Moscova.

La o conferință de presă de la începutul lui aprilie, organizatorii ruși s-au lăudat că anul acesta ar fi mai multe filme la festival față de anul trecut, anume cu 20%, și încă fără să ținem seama de cele din secțiunea „paralelă” rezervată țărilor BRICS, un grup de puteri regionale aflate în relații politice bune cu Federația Rusă.

În competiția principală de anul acesta erau înscrise la 4 aprilie, în afara peliculelor din Moldova și România, filme din Germania, Serbia, Iran, Turcia, Bangladesh, Mexic.

Festivalul asigură participanților la competiția principală un bilet dus-întors și patru nopți la hotel pentru un reprezentant al echipei (un regizor, un actor sau o actriță).

Mesaje pentru Est și Vest?

Contactat de Europa Liberă România, Ciprian Mega, regizorul filmului românesc înscris în competiția principală a MIFF, în care joacă și doi actori moldoveni, Tudor Andronachi și Dana Ciobanu, a spus că nu știe dacă va merge personal în capitala rusă, fiindcă „invitația” a venit doar de curând, iar călătoriile spre Moscova sunt în această perioadă complicate.

„Dar nu aș avea o reținere să merg, dacă asta vreți să mă întrebați, pentru că merg cineaști din toată lumea, președintele juriului este un cineast respectat în toată lumea, laureat la Oscar. Sunt regizori din Germania, din Austria. Și, în general, politica festivalului este diferită de politica statului, se poate discuta liber”, ne-a mai spus Ciprian Mega.

El a adăugat că îl prețuiește pe președintele MIFF, Nikita Mihalkov, ca regizor și a spus că cenzura funcționează mai degrabă în România, unde filmul său ar fi fost retras din unele cinematografe din motive politice.

Captură de ecran de pe pagina festivalului de la Moscova.
Captură de ecran de pe pagina festivalului de la Moscova.

„La Moscova, filmul a fost acceptat până la urmă. Greu, dar a fost acceptat”, a mai spus preotul-regizor din Oradea, care și-a prezentat filmul și la Chișinău.

În filmul care vorbește despre politică, religie, justiție și corupție, un personaj spune că merită să vorbești rusa „ca să-l poți înjura pe Putin în limba lui”. Poate, cu gândul la asemenea „șopârle”, Mega a spus că filmul „are un mesaj și pentru Est, și pentru Vest”.

Cunoscuta producătoare de film din România, Ada Solomon, a declarat Europei Libere că „dilema” participării sau neparticipării la asemenea evenimente este falsă.

„MIFF e un festival care, în acest moment, este susținut de puterea de la Moscova, finanțat de puterea de la Moscova”, spune producătoarea de film premiată la Berlin, adăugând: „Niciun om normal nu dorește să se asocieze. Despre asta e vorba până la urmă. Ce statement (n.r. declarație) faci tu ca artist, ca cetățean? Până la urmă, contează ce validezi și ce nu validezi. E atât de simplu”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG