Linkuri accesibilitate

Fost șef al Băncii de Economii, condamnat la 10 ani și obligat să restituie 100 de milioane de dolari


Bîrcă mai este judecat într-o altă cauză penală, unde, împreună cu fosta conducere a Băncii Naționale a Moldovei, este acuzat de complicitate în frauda bancară din 2014
Bîrcă mai este judecat într-o altă cauză penală, unde, împreună cu fosta conducere a Băncii Naționale a Moldovei, este acuzat de complicitate în frauda bancară din 2014

Ex-președintele interimar al Băncii de Economii (BEM), Viorel Bîrcă, a fost condamnat la 10 ani de detenție în penitenciar de tip închis, în unul dintre dosarele „furtului miliardului”. Conform hotărârii Judecătoriei Buiucani, el trebuie să achite 100 de milioane de dolari pentru prejudiciu.

Potrivit procurorilor, Bîrcă a acționat în interesele unui grup criminal. El ar fi falsificat șapte ordine de plată efectuate prin sistemul internațional de plăți (SWIFT) și a sustras din BEM 100 de milioane de dolari americani.

Dosarul a ajuns în instanță pe 11 martie 2021, iar sentința a fost pronunțată pe 29 ianuarie 2024. Conform deciziei judecătorești, Bîrcă urmează să execute pedeapsa într-un penitenciar de tip închis. Totodată, el trebuie să restituie prejudiciul cauzat băncii și să achite statului 32.500 de lei pentru cheltuieli judiciare.

Pentru a garanta recuperarea prejudiciului, instanța a menținut sechestrul pe bunurile bancherului, în valoare de aproximativ 4 milioane de lei.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Viorel Bîrcă a devenit vicepreședinte al BEM în 2012, iar din 2014 până în martie 2015 a fost președinte interimar. În anul 2020, el a fost reținut în cadrul acestui dosar, iar ulterior a fost eliberat.

Bancherul mai este judecat într-o altă cauză penală, unde, împreună cu fosta conducere a Băncii Naționale a Moldovei, este acuzat de complicitate în frauda bancară din 2014, cunoscută ca „furtul miliardului”.

Pe 22 ianuarie 2024, instanța a conexat această speță cu dosarul oligarhului Vladimir Plahotniuc învinuit de escrocherie, spălare de bani și conducerea unei organizații criminale.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG