Linkuri accesibilitate

Franţa, invitata de onoare la Tîrgul de carte din Frankfurt


La Tîrgul de carte de la Frankfurt, octombrie 2016
La Tîrgul de carte de la Frankfurt, octombrie 2016

Cel mai mare tîrg internaţional de carte din lume are loc între 11 si 15 octombrie.

„Frankfurt în franceză”. Acesta este sloganul care va domina pînă la sfîrşitul acestei săptămîni metropola de pe Main. Acolo se desfăşuară cel mai mare tîrg de carte internaţional, care anul acesta are ca invitată de onoare, ţara vecină: Franţa.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

De aceea la deschiderea festivă, care a avut loc marţi seara, a ţinut să fie prezent şi preşedintele francez, Emmanuel Macron. Desigur, nici cancelara Angela Merkel nu a lipsit de la inaugurarea salonului de carte.

În aceste zile, vor fi prezenţi la Frankfurt pe Main peste 130 de scriitori francofoni. Amintim aici doar cîteva figuri celebre ale literaturii de limbă franceză care în ultimii ani au stîrnit interesul publicului sau au declanşat discuţii aprinse şi controverse în urma unor teze lansate în scrieri beletristice: Michel Houellebecq (Franţa), Yasmina Khadra (Algeria/Franţa), Yasmina Reza (Franţa), Nancy Huston (Canada) şi Amélie Nothomb (Belgia).

Pe lîngă prezenţa unor scriitori, tîrgul de la Frankfurt va pune un accent special pe importanţa cunoaşterii şi cultivării limbii franceze – pe care o vorbesc peste 270 de milioane de oameni din Franţa, Africa, America de Nord, Asia şi zona Maghreb-ului. La Frankfurt se vor lansa 500 de cărţi traduse din franceză în germană.

Ca avanpremieră, înaintea inaugurării Tîrgului, se decernează anual Premiul Cărţii Germane. Luni s-a anunţat cîştigătorul prestigiosului premiu care i-a fost înmînat în cadrul unei ceremonii oficiale de către preşedintele asociaţiei librarilor. Laureatul premiului este scriitorul austriac, Robert Menasse, autorul romanului „Capitala” (Die Hauptstadt). În motivarea juriului s-a subliniat că este vorba despre primul roman european. Romanul lui Menasse este o pledoarie pentru Europa, pentru depăşirea egoismelor naţionale. Totodată, este un semnal de alarmă faţă de recrudescenţa etnocentrismului eurosceptic, aşa cum se manifestă el în mai multe ţări, în care partidele naţionalist-autoritare se bucură de sprijinul, tot mai larg, al electoratului.

La ediţia de anul acesta sînt aşteptaţi circa 250.000 de vizitatori. Peste 7.000 de expozanţi din circa 100 de ţări – inclusiv din România – vor prezenta publicului noile apariţii editoriale - nu numai din domeniul literar.

Tîrgul de carte se încheie duminică, 15 octombrie, cu decernarea Premiului Păcii al librarilor germani. Anul acesta va fi distinsă cu acest premiu, dotat cu 25.000 de euro, scriitoarea canadiană, Margaret Atwood.

Începînd cu anul 1950, Premiul Păcii se acordă unor scriitori, istorici, filozofi, sociologi sau publicişti - din lumea întreaga. Ceremonia are loc în Biserica sfîntului Pavel (Paulskirche) unde paşoptiştii revoluţionari germani s-au pronunţat pentru instaurarea unui regim constituţional şi democratic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG