Linkuri accesibilitate

Cei care fug de justiția din R. Moldova vor putea fi judecați în absență


Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege care permite examinarea dosarelor în instanța de judecată și în absența persoanelor învinuite, dacă acestea se eschivează din calea justiției.

Dacă bănuitul fuge într-o altă țară, dar se cunoaște locul în care acesta se află, procurorul îi va înainta învinuirea prin intermediul autorităților din acel stat, iar dosarul va putea fi trimis ulterior în instanță. În cazul în care nu se știe unde se află acesta, acuzarea va fi înaintată de un judecător de instrucție, la solicitarea procurorului.

Deputații au aprobat, de asemenea, modificările la Codul Penal propuse de președinta Maia Sandu, care prevăd confiscarea extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție. Acestea vor permite confiscarea bunurilor care au fost transferate de condamnat către persoane terțe, în absența sau în cazul decesului lui.

Mecanismul va fi aplicat în cazurile în care valoarea bunurilor depășește suma de 20 de salarii medii pe economie, iar persoana condamnată nu poate prezenta dovezi că le-a obținut pe căi legale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG