Elevii și profesorii intră în vacanța de Paște și vor reveni la lecții, on line sau cu prezență fizică, pe 11 mai. Anul de studii și în acest an va fi încheiat fără careu, dar cu examene de absolvire, spune secretara de stat de la Ministerul Educației, Natalia Grîu. Dar pentru a se evita aglomerările de persoane la Bacalaureat, se vor deschide mai multe centre de examinare și vor fi dublate centrele de verificare.
Majoritatea dascălilor și managerilor din educație spun că au mers doar pe scenariul organizării examenelor de absolvire, chiar dacă unii elevi și părinți colectau semnături pentru anularea lor din cauza pandemiei, iar socialiștii înregistrase în parlament un proiect de hotărâre ca să fie anulat Bacalaureatul.Unul din argumentele forte al celor care au respins ideea anulării examenelor e că situația din 2021 nu este identică cu cea de anul trecut. Există școli unde cea mai mare parte din cadrele didactice s-au vaccinat, cum e la Sălcuța, Căușeni, de exemplu. Liuba Pleșca, directoarea Liceului „Meșterul Manole”, spune că, dimpotrivă, exista pericolul ca încheind anul fără examene să fie transmis elevilor semnalul că se pot descurca și fără să învețe. Și așa din cauza crizei sanitare discipolii ei au cam pierdut din competențe de a studia, este de părere Liuba Pleșca:
„Ceva-ceva contra pandemiei va trebui să întreprindem. Chiar acum am venit de la Chișinău. Toate străzile sunt pline cu cârduri de copii. Merg în Sălcuța mea, după lecții, grupuri mari de copii, să le spui, să nu le spui. Ei se întâlnesc, ei comunică, în cel mai bun caz cu masca pusă, dar de regulă, în mediul lor, mai puțin poartă masca. Și manifestând atâta grijă pe alocuri exagerată, de multe ori îmi trece prin cap gândul că este un pic de făcătură aici”.
Opinie similară împărtășește și directorul Liceului „Mircea Eliade” din Chișinău, Grigore Vasilache, profesor de informatică la clasa a 12-a. De Bacalaureat nu te pregătești în ultimul an sau pe ultima sută de metri, se arată el convins:
„Trebuie să revenim la normal, fiindcă copiii, majoritatea celor care au învățat înțeleg și doresc. Până la urmă, Bacalaureatul este la dorință. Toți elevii care susțin Bacalaureatul scriu cerere pentru acest lucru, respectiv și-au asumat. De exemplu, de la noi de la liceu, muți copii au făcut și vaccinul. Eu sper că până în momentul acela majoritatea profesorilor vor avea pusă și a doua doză de vaccin și în principiu vor fi protejați”.
Șefa direcției educație din Soroca, Angela Mușcenco, spune că are semnale bune cu mersul vaccinării în rândul cadrelor didactice. Totodată, funcționara de la Soroca afirmă că discută des cu autoritățile centrale:
„Am mai pregătit un centru. Am primit indicații de la Ministerul Educației ca să identificăm încă un centru, până acum aveam două centre. Ni s-a solicitat încă un centru, ca să avem câte o sută și ceva candidați în fiecare centru. Noi avem, în total, circa 400 de candidați la Bacalaureat. Mergem pe ideea că vom organiza examene. Aceste a fost mesajul pe care l-am transmis permanent”.
Mai multe centre de Bacalaureat...
Prin urmare, Ministerul Educației va deschide mai multe centre de Bacalaureat, dar, ca și în anul trecut, careul de ultimul sunet nu va avea loc cu prezență fizică, declară secretara de stat responsabilă de educație Natalia Grîu. În plus, a fost adaptat programul școlar inclus la examen, ținându-se cont de specificul perioadei pandemice:
„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării este pregătit pentru realizarea corectă și în siguranță a examenului de Bacalaureat. În contextul anului pandemic au fost introduse anumite ajustări. Printre acestea se numără: extinderea numărului centrelor de Bacalaureat în așa măsură ca numărul de copii să nu fie foarte mare în aceste centre; de asemenea, ministerul a decis să fie dublat numărul centrelor de verificare, pentru a nu se realiza aglomerarea spațiilor și a sălilor de clasă în care pedagogii vor evalua. Totodată, trebuie să menționăm ca la această etapă ministerul a descongestionat programele de Bacalaureat. S-a urmărit atingerea acelorași finalități, dar cu anumite revizuiri în așa măsură ca să nu se simtă lezați acei copii care au lucrat preponderent de la distanță”.
O altă inițiativă a ministerului, aflată în discuție încă, spune secretara de stat responsabilă de educație Natalia Grîu, e ca în la sesiunile de examene să fie cooptați doar pedagogii imunizați, pentru a nu le pune în pericol viața și sănătatea. Asta deoarece gradul de vaccinare a dascălilor acum este foarte diferit de la raion la raion.