Linkuri accesibilitate

Germania ar putea îmbunătății condițiile de muncă pentru sezonierii din industria cărnii


Pe 9 aprilie, sute de sezonieri plecau de pe aeroportul din Cluj în Germania, la munca, în plină pandemie de coronavirus.
Pe 9 aprilie, sute de sezonieri plecau de pe aeroportul din Cluj în Germania, la munca, în plină pandemie de coronavirus.

Guvernul german vrea să interzică de anul viitor ca marile abatoare și fabrici de prelucrare a cărnii să lucreze cu subcontractori, care să le livreze mâna de muncă mai ieftină de Europa de Est. Decizia a fost luată miercuri, după ce la o serie de abatoare mari s-au dezvoltat epicentre de coronavirus printre angajați, care riscau să se extindă rapid în regiunile respective.

Cei mai mulți dintre angajații acestor firme vin din România sau Polonia iar acum, pe fundalul pandemiei de coronavirus, au ieși la iveală condițiile în care lucrau și mai ales în care erau cazați. De firmele cu care avea contracte, respectiv firmele subcontractoare.

În viitor, abatoarele și marile firmele din industria cărnii vor fi direct responsabile de muncitorii sezonieri, de condițiile în care aceștia muncesc și sunt cazați și vor fi obligate să plătească și salariul minim obligatoriu pe economie. Firmele care nu vor respecta noile reguli pot fi amendate cu până la 30 de mii de euro, dublu față de amenda permisă acum.

Propunerea guvernului a provocat protestul multor firme care se consideră discriminate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG