Linkuri accesibilitate

Germania continuă să respingă suspendarea vizelor Schengen pentru toți cetățenii ruși


Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz

„Este important să ne amintim că mulți refugiați care au fugit din Rusia nu sunt de acord cu regimul” de la Kremlin, a declarat cancelarul german Olaf Scholz luni, 15 august, la un summit la Oslo, reafirmând opoziția guvernului său față de ideea de a „închide granițele UE” pentru toți cetățenii ruși.

Polonia, Cehia, țările baltice și Finlanda, pe de altă parte, sprijină propunerea ca toți cetățenii ruși să fie privați, temporar, de vize Schengen și insistă pe o soluție uniformă, la nivelul întregii Uniuni Europene, deși acordarea vizelor este prerogative fiecărui stat membru în parte.

Mai multe țări europene au limitat deja drastic libertatea cetățenilor ruși de a intra pe teritoriul lor, ca reacție la invazia din Ucraina. Cehia, Lituania, Estonia, Letonia și Polonia au încetat să mai elibereze anumite vize pentru ruși. Estonia a mers mai departe, a suspendat valabilitatea vizelor Schengen pe care le-a emis cetățenilor ruși, pentru intrare pe teritoriul ei. Ele rămân insă valabile pentru alte țări Schengen.

Ca reacție la invazia rusă din Ucraina, Uniunea Europeană și-a închis deja spațiul aerian pentru Rusia. Rușii care vor să călătorească în UE, trec acum granița în Finlanda sau Estonia, de unde iau avioanele spre alte destinații.

Finlanda sprijină o interdicție de călătorie pentru cetățenii ruși, deși nu a luat încă nici o măsură concretă. Luni, la reuniunea de la Oslo, premierul finlandez, Sanna Marin a repetat că nu crede că este corect ca cetățeniilor ruși să li se permită să „facă turism” în UE, în timp ce armata rusă „ucide oameni în Ucraina”.

Cancelarul german Olaf Scholz a insistat că o interdicție generală, pentru toți cetățenii ruși, se va întoarce împotriva celor care vor să sancționeze agresiunea Moscovei, făcând un rău și oponenților președintelui rus Vladimir Putin.

„Orice decizie luăm, nu trebuie să complice plecarea din țară” a celor care vor sau sunt obligați să părăsească Rusia, a mai spus Scholz.

Problema vizelor Schengen va fi discutată în cadrul unei reuniuni neoficiale a miniștrilor de externe ai UE pe 31 august, la Praga.

XS
SM
MD
LG