Președintele Nikos Christodoulides a plasat Ciprul pe traiectoria unei posibile aderări la NATO, punând capăt săptămânilor de speculații mediatice cu privire la intențiile guvernului său după întâlnirea cu președintele american Joe Biden la Washington, luna trecută, scrie Associated Press.
Această evoluție ar pune capăt politicii de neutralitate a Ciprului, datând din perioada Războiului Rece, când țara făcea o delicată echilibristică politică între Washington și Moscova.
Christodoulides a recunoscut că deocamdată Cipru nu poate adera la NATO din cauza obiecțiilor pe care Turcia - țară membră în alianță de decenii - le-ar ridica față de potențiala sa aderare. El a adăugat însă că Gărzii Naționale Cipriote nu ar trebui să i se refuze ocazia de a-și moderniza capacitățile defensive cu ajutorul SUA.
Divizați, dar ambițioși
Turcia, care are peste 35.000 de soldați în partea de nord a insulei divizate din punct de vedere etnic, aparținând ciprioților turci, nu recunoaște guvernul insulei, aflat în partea de sud, grecească.
Christodoulides nu a explicat cum ar putea fi îmblânzite obiecțiile Turciei. Dar ce se știe este că ONU pregătește reluarea negocierilor de pace între părțile rivale din Ciprul divizat încă din 1974. Atunci, Turcia a invadat insula în urma unei lovituri de stat dată de susținătorii din sud ai unirii cu Grecia.
„Pentru că nu vrem ca Garda Națională să piardă astfel de oportunități, suntem în discuții cu SUA (...) astfel încât, atunci când va fi momentul, Republica Cipru să fie pregătită de a deveni un stat membru al NATO”, a declarat Christodoulides pentru Associated Press.
Christodoulides a declarat că poziția geografică a Ciprului - este cel mai apropiat stat membru al UE de Orientul Mijlociu, la doar 182 de kilometri de capitala Libanului, Beirut - a dat un impuls îmbunătățirii planificate a infrastructurii sale militare. El a mai spus că guvernul este în prezent în discuții cu SUA pentru modernizarea unei baze aeriene cheie și cu UE - pentru o bază navală.
Baza aeriană Andreas Papandreu din Cipru, situată în sud-vestul insulei, găzduiește în prezent un contingent de pușcași marini americani și avioane militare de transport și de marfă, prepoziționate pentru a ajuta la eventualele evacuări din Liban și din alte părți.
Turcia: „Inacceptabil!”
Turcia a catalogat drept „inacceptabile” planurile cipriote de a solicita aderarea la alianța militară imediat ce AP a făcut public dialogul său cu președintele Nikos Christodoulides.
„Administrația cipriotă greacă nu are în prezent depusă nicio cerere de aderare la NATO, dar chiar și încercarea aceasta este o evoluție inacceptabilă pentru Turcia”, au declarat surse din ministerul turc al Apărării pentru dpa.
O astfel de încercare ar „perturba echilibrul delicat” din Cipru și „ar afecta negativ procesele de negociere care vizează o soluție”, a mai declarat sursa ministerului.
Turcia reamintește că deciziile de extindere ale NATO sunt luate în unanimitate și se bazează pe preocupările de securitate națională ale membrilor, au adăugat sursele dpa.
NATO crește (în ciuda lui Putin)
Discuțiile despre posibila intrare în NATO a Ciprului, chiar așa, în fază incipientă, vin după ce alianța s-a extins în mod suprinzător, primind două țări nordice multă vreme neutre, Suedia și Finlanda.
Ambele state prospere din UE au aderat în urma invadării de către Rusia a Ucrainei, în februarie 2022. În mod paradoxal, președintele Vladimir Putin și-a justificat decizia tocmai prin teama de extinderea NATO - mai precis, a primirii Ucrainei.
După ce nordicii au intrat în alianță, trecând și peste opoziția „calului troian al lui Putin în Europa”, Ungaria, pe continent mai rămân puține state neutre, iar invazia din Ucraina a încins discuția despre aderare și în ce le privește.
În primăvară, ministrul britanic al Apărării din fostul guvern conservator, între timp plecat de la putere, spunea, de exemplu, că țările neutre care nu sunt membre NATO, dar se bucură de „umbrela de protecție” a acesteia, ar trebui să se alăture alianței militare.
Într-un discurs susținut la Londra, în mai, Grant Shapps a evitat să indice direct țările europene care nu fac parte din NATO, precum Irlanda, Malta, Austria și Elveția. El a promis însă că Marea Britanie va face lobby pentru ca mai multe țări să adere la bloc.
„Voi pleda pentru ca NATO să îi aducă în organizație pe toți cei care beneficiază de umbrela de protecție a alianței”, a insistat Shapps, citat de Politico.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te