Linkuri accesibilitate

De ce construiește Rusia o nouă cale ferată de la Donețk spre Mariupol


Gara din Mariupol distrusă de lupte, aprilie 2022
Gara din Mariupol distrusă de lupte, aprilie 2022

Noua cale ferată la care lucrează rușii ar rezolva problema aprovizionării trupelor pe frontul de sud și ar oferi o alternativă dacă ucrainenii reușesc să scoată din funcție, fie și temporar, podul spre Crimeea. Posibilitățile Ucrainei de a lovi noua cale ferată sunt limitate.

Ce se știe despre noua cale ferată și pe unde va trece

În dimineața zilei de 27 septembrie, consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a publicat pe Telegram fotografii de la construcția unui nou pod peste râul Kalmius, în partea ocupată de Rusia a regiunii ucrainene Donețk, în apropierea satului Granitnoie. Andriușcenko a scris că Rusia construiește o nouă linie de cale ferată de la Donețk la Mariupol, pentru a crea conexiuni mai bune cu orașele rusești Taganrog și Rostov pe Don.

Construcția podului peste râul Kalmius pe traseul noii căi ferate de la Donețk la Mariupol
Construcția podului peste râul Kalmius pe traseul noii căi ferate de la Donețk la Mariupol

În aceeași zi, analistul independent care-și spune D. mojavensis a publicat pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter) imagini din satelit ale companiei Sentinel care confirmau construcția acestui traseu. Noua ramificație pleacă de la cea existentă în satul Burnoie, trece prin Novomihailovka și Staromarievka și se alătură rețelei feroviare construite de sovietici în apropierea satului Malovodnoie, la 40 de kilometri nord de Mariupol. Ceea ce atrage atenția este faptul că această rută este mai îndepărtată de linia frontului, spre deosebire de linia de cale ferată existentă, dar care este, practic, nefuncțională din 2014, de la Donețk la Mariupol prin Volnovaha. Distanța minimă între linia veche de cale ferată și noul traseu este de aproximativ 50 de kilometri.

Reprezentarea schematică a traseului noii căi ferate de la Donețk la Mariupol. Linia albastră de pe schema din stânga reprezintă noua secțiune dintre Burnoie și Malovodnoie. În dreapta - rutele feroviare vechi (linia roșie) și noi (linia albastră) pe harta proiectului DeepState privind războiul din Ucraina:

Radio Svoboda a analizat imagini din satelit ale șantierului și a constatat că în unele zone construcția a început încă din luna iulie. Iată cum arată acestea din spațiu – în punctul de sud-vest al acostamentului la calea ferată existentă de lângă Malovodnoie; șantierul de construcție a unui pod peste râul Kalmius, lângă satul Granitnoie; și în punctul de nord-est al acostamentului, lângă satul Burnoie.

Строительство новой железнодорожной ветки из Донецка в Мариуполь на спутниковых снимках
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:07 0:00

De ce este important tronsonul Donețk-Mariupol

În timpul ofensivei de iarnă a Rusiei în regiunea Donețk, una dintre sarcinile armatei ruse a fost să mute linia frontului cât mai departe de linia de cale ferată existentă care leagă Donețk și Mariupol, spune Ruslan Leviev, șeful grupului de investigație Conflict Intelligence Team.

Un segment al acestei ramificații feroviare, în apropiere de Dokuceaievsk, a fost dezmembrat în 2014 și trebuie reconstruit, ceea ce este dificil de realizat sub amenințarea constantă a bombardamentelor. Noua linie pe care Rusia o construiește spre sud-est este concepută pentru a rezolva cel puțin parțial această problemă, astfel că o sarcină importantă pentru Ucraina va fi să împiedice această construcție pe cât posibil.

În cazul în care calea ferată este construită și devine operațională, forțele rusești din sudul Ucrainei se vor simți mai în siguranță în ceea ce privește aprovizionarea. Rusia își dă seama că, la un moment dat, armata ucraineană ar putea să avarieze grav podul către Crimeea, întrerupând pe o durată mai mare transportul auto și cel feroviar către peninsulă. În acest caz, muniția și echipamentele militare vor fi descărcate în Mariupol și de acolo vor fi transportate spre linia frontului în direcția Zaporojie.

Incendiu pe podul spre Crimeea, parțial distrus, în urma unui sabotaj ucrainean, 8 octombrie 2022
Incendiu pe podul spre Crimeea, parțial distrus, în urma unui sabotaj ucrainean, 8 octombrie 2022

Căile ferate sunt o componentă de primă importanță a logisticii militare rusești, permițând deplasarea rapidă și rentabilă a unor cantități semnificative de muniție, vehicule, combustibil, materiale de construcție și personal, potrivit unui ofițer militar ucrainean care scrie pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter) sub numele Tatarigami UA.

El amintește că rușii descarcă de obicei munițiile și echipamentele în gări mari (de exemplu, în gara Kantemirovka din regiunea Voronej, situată în apropierea graniței cu regiunea ocupată Luhansk) pe timp de noapte pentru a evita detectarea de către dronele de recunoaștere și sateliți, după care le distribuie în loturi mici în depozitele din apropierea liniei frontului. Folosirea obuzelor de artilerie scumpe cu rază lungă de acțiune sau a rachetelor de croazieră pentru a lovi depozite mici poate să nu fie întotdeauna justificată din punct de vedere militar.

Potrivit calculelor unui analist independent care scrie pe rețeaua de socializare X sub numele Intelschizo, noua linie de cale ferată de la Donețk la Mariupol va reduce timpul în care armata rusă va livra muniții și echipamente pe frontul de sud cu aproximativ două zile sau 800 de kilometri față de capacitățile logistice existente.

Ce poate să întreprindă Kievul

Ruslan Leviev consideră că cel mai eficient mod de a contracara construcția ramificației este de a lovi nu taberele muncitorilor sau calea ferată deja construită, ci podurile - inclusiv podul peste râul Kalmius, care este acum în construcție, despre care a scris pe Telegram consilierul primarului din Mariupol, Piotr Andriușcenko.

Dacă forțele armate ucrainene decid să contracareze construcția unei noi linii de cale ferată lovind acolo unde locuiesc muncitorii, acest lucru ar putea declanșa un nou val de dezbateri cu privire la faptul dacă civilii care lucrează pe astfel de șantiere sunt ținte militare legitime.

Ultima dată când această problemă a fost discutată intens a fost în ianuarie 2023, în urma atacului ucrainean asupra unei școli din satul Lantratovka din zona ocupată a regiunii Luhansk: după cum a aflat Radio Svoboda, acolo locuiau muncitori ruși care construiau tranșee și fortificații militare.

În cazul unor lovituri asupra șantierului de construcție a căii ferate, această dilemă va fi și mai dificil de rezolvat: în timp ce tranșeele și adăposturile nu sunt destinate decât uzului militar, calea ferată poate transporta și va transporta cu siguranță nu doar încărcături militare, ci și civile.

Deținuții de la BAM și șantierele de construcții din teritoriile ucrainene ocupate

Jurnaliștii Radio Svoboda au aflat cine construiește noua cale ferată pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia. Ei au găsit mai multe anunțuri de angajare online prin care unul din cei mai mari contractori ai Căilor Ferate Ruse, Promstroi, caută muncitori cu specializări relevante (ingineri proiectanți de drumuri și poduri, specialiști în geodezie etc.) pentru a lucra în autoproclamata „Republică Populară Donețk”.

Din anunțuri reiese că locul de muncă va fi în localitatea Solnțevo, raionul Starobeșevo din regiunea Donețk. Compania Slavinveststroi caută șoferi de excavator pentru a lucra în aceeași localitate. Slavinveststroi și Promstroi au același fondator, care deține 100% din acțiunile ambelor firme - Promstroiput.

O imagine din satelit din 13 august 2023 confirmă faptul că una din secțiunile de cale ferată în construcție se află în apropierea localității Solnțevo. Lucrările, potrivit analizei imaginilor, au început între 31 iulie și 5 august.

Jurnaliștii Radio Svonoda au luat legătura cu agenți de angajare care au confirmat că Promstroi construiește o nouă linie de cale ferată și că muncitorii vor fi cazați în Solnțevo într-un „hotel”, dar au precizat că unele locuri vacante sunt acum „înghețate”. Se promit salarii de până la 230 de mii de ruble brut (cca 2300 de dolari), cu 10-30 de mii de ruble mai mult decât pentru locuri de muncă similare la aceeași companie în alte regiuni ale Rusiei.

La întrebarea cât de sigur este să lucrezi pe un șantier aflat la doar 50 de kilometri de linia frontului, agentul de angajare de la Promstroi a răspuns scurt: „Oamenii lucrează”.

Un șantier de construcție a noii căi ferate Donețk-Mariupol, imagine de pe canalul Telegram al consilierului primarului din Mariupol, Piotr Andriușcenko.
Un șantier de construcție a noii căi ferate Donețk-Mariupol, imagine de pe canalul Telegram al consilierului primarului din Mariupol, Piotr Andriușcenko.

În 2014, președintele Vladimir Putin a lansat proiectul BAM-2: a doua linie a magistralei Baikal-Amur, cel mai mare proiect de infrastructură din istoria URSS. Cu doi ani înainte de invazia rusă în Ucraina, pe șantier au fost aduși militari ca să lucreze, din cauza lipsei de lucrători migranți, iar apoi autoritățile ruse au venit cu o nouă propunere: să folosească la BAM forța de muncă a deținuților, care au dreptul de a-și înlocui restul pedepsei cu munca forțată.

După cum a scris Kommersant în aprilie 2021, una dintre cele două companii care au primit dreptul de a încheia un contract în acest sens cu Serviciul Federal pentru Executarea Pedepselor a fost Promstroi - responsabilă în prezent de construcția liniei de cale ferată pe teritoriul ocupat de Rusia în Ucraina.

Radio Svoboda nu a reușit să găsească dovezi că la construcția BAM-2 a fost folosită munca deținuților. La jumătatea lunii ianuarie 2022, un reprezentant al Serviciului penitenciar federal din Bureatia a declarat că deținuții din această republică nu au fost implicați în construcția BAM-2. Promstroi și Serviciul Federal Penitenciar nu a răspuns la întrebarea jurnaliștilor dacă vor folosi deținuți pentru a construi noua cale ferată de la Donețk spre Mariupol.

Nu numai cale ferată, ci și autostradă

După cum a relatat Radio Svoboda la 2 octombrie, imagini din satelit arată cât se poate de clar construcția unei noi artere auto spre Mariupol - o autostradă. Aceasta este construită între orașul ucrainean ocupat Mariupol și Rostov pe Don din Rusia, va trece departe de zonele populate de pe coasta Mării Azov și, așa cum au scris anterior surse rusești, va fi un drum cu patru benzi și o viteză maximă permisă de 90 km/h.

Новая автодорога Ростов-Мариуполь на спутниковых снимках
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:08 0:00

După cum a relatat Radio Svoboda la 2 octombrie, imagini din satelit arată cât se poate de clar construcția unei noi artere auto spre Mariupol - o autostradă. Aceasta este construită între orașul ucrainean ocupat Mariupol și Rostov pe Don din Rusia, va trece departe de zonele populate de pe coasta Mării Azov și, așa cum au scris anterior surse rusești, va fi un drum cu patru benzi și o viteză maximă permisă de 90 km/h.

La 26 septembrie, agenția rusă de știri TASS a scris că a început și proiectarea unei căi ferate cu un traseu similar.

„Se pare că rușii și-au intensificat serios eforturile de îmbunătățire calitativă a logisticii de aprovizionare a orașului Mariupol pe care l-au ocupat, construind rapid atât o nouă cale ferată, cât și o conexiune rutieră către oraș. Forțele de apărare ale Ucrainei trebuie să împiedice acest lucru și, de preferință, înainte ca această construcție să fie finalizată”, scrie analistul D. mojavensis pe rețeaua de socializare X.

Radio Svoboda a realizat acest material împreună cu proiectul de investigații „Sistema”.

XS
SM
MD
LG