Legislația adoptată rapid ca urmare a presiunii societății, delegarea răspunerii sau puterii, lipsa transparenței sunt câteva dintre elementele care au condus la o creștere a riscului corupției în timpul pandemiei. Achizițiile publice, în special și activitățile de lobby trebuie să fie mai tansparente și să se desfășoare în baza unor ghiduri de conduită, spune interviu cu Europa Liberă Marin Mrčela președintele GRECO (Grupul de State împotriva corupției).
Europa Liberă: Domnule președinte, care sunt riscurile de corupție care au apărut ca urmare a măsurilor extraordinare luate de guverne pentru a combate pandemia COVID-19?
Marin Mrčela: „De fiecare dată când sunt situații de urgență există și riscul apariției corupției pentru că în situațiile de urgență se recurge la delegarea puterii și se simplifică adoptarea legislației. Sigur, într-o situație cum este pandemia, trebuie să reacționezi foarte rapid. Iar când aceste decizii implică și dizlocarea de bani din buget, atunci există riscul corupției. Iată de ce, chiar de la începutul pandemiei am identificat o serie de riscuri, și am evidențiat trei principii care trebuie aplicate de autorități: transparența, supravegherea și asumarea răspunderii. Vulnerabilitățile în pandemie sunt achizițiile la scară largă a unor cantități foarte mari de produse- teste, aparatură medicală, vaccinuri. Pe de o parte, achizițiile se fac repede pentru că există presiunea publică pentru acțiuni rapide, iar pe de alta, există riscul de mită în serviciile medicale și corupție în domeniul cercetării. În acest context avertizorii de integritate trebuie să fie protejați. Dimensiunea fraudelor poate fi foarte mare. Faptul că există vaccinuri false pe piață face ca populația să își piardă încrederea în serviciile publice de sănătate. La fel, există și riscul falsificării certificatelor de vaccinare.”
Europa Liberă: Cum pot fi falsificate certificatele de vaccinare, câtă vreme vor fi eliberate de autorități.
Marin Mrčela: „Da, poate fi falsificat ca orice alt document, de angajați care vor să facă bani în plus așa. O infracțiune de fals în documente ca oricare alta.”
Europa Liberă: Vorbind despre achiziții și lobby. Este clar pentru toată lumea că pandemia a fost foarte profitabilă pentru industria farmaceutică. Toată lumea a dorit un tratament sau un vaccin. Întrebarea este dacă asupra achizițiilor planează suspiciuni de corupție.
Marin Mrčela: „Sistemul de achiziții contribuie cu 12% la PIB-ul unei țări. Însă în mod tragic 10 pana la 25% din banii dintr-un contract de achiziții se pierd din cauza corupției. De aceea, procedurile de achiziții ar trebui să fie transparente, verificate și supravegheate iar în caz de corupție cine este răspunzător să fie tras la răspundere. Lobby-ul este un fenomen răspândit și acum se vorbește de industria de lobby, ceea ce indică nivelul de profesionalism din acest domeniu. Lobby-ul în sine este legitim. Este o activitate în care companiile își prezintă produsele sau serviciile. Dar, după părerea noastră, lobby-ul trebuie să se desfășoare la anumite standarde. Trebuie să se evite conflictul de interese în activitatea de lobby, de aceea trebuie impuse restricții de angajare în industrie pentru oficialii care au avut funcții de răspundere în structuri de stat care s-au ocupat de industria respectivă. Noi recomandăm statelor să stabilească ghiduri pentru activitatea de lobby, pentru ca oficialii să știe cum să se descurce cu lobbystii. Ca atare, recomandările noastre nu se referă la lobbysti, ci la oficialii de stat. Trebuie să facă public cu cine se întâlnesc și despre ce discută- nu in detaliu, desigur.”