Linkuri accesibilitate

Guardian: Peste o mie de morminte anonime pe rutele migrației, în Europa


Morminte simbolice de migranți la o demonstrație împotriva politicilor antimigraționiste europene, lângă sediul Parlamentului European din Bruxelles, în timpul „crizei migranților” din 2015. (AP Photo/Valentin Bianchi)
Morminte simbolice de migranți la o demonstrație împotriva politicilor antimigraționiste europene, lângă sediul Parlamentului European din Bruxelles, în timpul „crizei migranților” din 2015. (AP Photo/Valentin Bianchi)

Refugiații și migranții sunt îngropați în morminte fără nume în multe țări ale Uniunii Europene, într-un fenomen fără precedent în vreme de pace.

Ziarul britanic Guardian scrie că are dovezi că cel puțin 1015 bărbați, femei și copii morți la frontierele Europei în ultima decadă au fost îngropați înainte de a fi identificați.

„Rămășițele zac în morminte rudimentare, adesea fără nicio inscripție, de-a lungul granițelor – pietre albe necioplite năpădite de buruieni în cimitirul Sidiro din Grecia; cruci primitive de lemn în insula italiană Lampedusa; în nordul Franței, lespezi fără fețe, marcate simplu: „Monsieur X”; în Polonia și Croația, plăci cu literele „NN”, numele necunoscut”, scrie Guardian.

În insula spaniolă Gran Canaria, din Atlantic, pe un mormânt se poate citi: „Barcă de migranți nr. 4, 25/09/2022.”

Guardian amintește că în 2021 Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cere ca oamenii care mor pe rutele migrației să fie identificați, recunoscând necesitatea înființării unei baze de date coordonate, cu detalii despre cadavre.

Dar în țările europene de pe rutele migrației chestiunea se află într-un vid legislativ.

Ziarul britanic notează că mormintele fără nume sunt doar vârful icebergului tragediei migranților. În ultimii zece ani, la care se referă cercetarea sa, au murit la frontierele Europei 29.000 de oameni.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG