Linkuri accesibilitate

Guvernul anunță un pachet de măsuri pentru susținerea angajaților pe timpul pandemiei


Guvernul Nataliei Gavriliță a anunțat în ajun un pachet de măsuri anti-pandemie care, printre altele, încurajează angajații să se vaccineze, și promite să ajute financiar, dacă va fi nevoie, părinții de copii care învață de acasă.

Guvernul anunță un pachet de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Partidul PAS de la guvernare a insistat pe subvenționarea șomajului tehnic - a treia măsură din pachetul adoptat de legislativul de la Chișinău - încă pe timpul carantinei de anul trecut, dar fiind în opoziție, nu a reușit să-și impună voința, iar oponenții lui de la guvernare au subvenționat atunci companiilor doar o parte din taxele sociale, plătite de angajatori pentru angajați, pe perioada celor două luni de staționare.

Așa că experți, politicieni și organizații de business salută, acum, măsurile de sprijin ale economiei reale adoptate de guvernarea de la Chișinău, chiar dacă le consideră nu din cele mai generoase, așa cum ne-a spus Eduard Gurin, reprezentant al Asociației de Business European, organizație neguvernamentală care întrunește câteva zici de companii moldovene:

Angajatorul trebuie să demonstreze că a avut necesitatea de a suspenda acest contract de muncă

„EBA Moldova a pledat mai mult pentru sistemul german, gândit de Germania în urma crizei din 2009, în care statul, guvernul ajuta nagajatorii să mențină salariații în câmpul muncii, pentru că în caz contrar ei erau concediați și statul trebuia să-i întrețină cu ajutoare de șomaj. Respectiv, statul menținea salariul lor în continuare, deci guvernul plătea o parte din salariu. În cazul nostru, sunt anumite condiții, în care unii se încadrează, iar alții - nu. Deci, e mai restrâns domeniul de aplicare: au lăsat șomajul tehnic, dar acest șomaj tehnic trebuie mai întâi motivat - angajatorul trebuie să demonstreze că a avut necesitatea de a suspenda acest contract de muncă, că a fost cu adevărat afectat.”

Și economistul Viorel Gârbu de la Institutul Economie de Piață:

„Oricum, este un ajutor, nu? Deci, companiile care în mod real vor fi afectate, vor primi acest ajutor. Germania a mers cu măsuri mult mai generoase, dar nu putem să ne comparăm cu acest stat.”

Anul trecut, R. Moldova a figurat primele trei economii de pe continentul european cel mai grav afectate de pandemie, produsul său brut căzând cu 7 la sută, iar lanțul de falimente fiind semnificativ printre companiile industriale și prestatoare de servicii.

Opoziția de acum, guvernarea de atunci și-a atras critici dure din partea mediului de afaceri, care acuza constant guvernul că i-a întors spatele, lăsându-l să facă față de unul singur restrângerilor dictate de pandemie. Acum, guvernului PAS i-a luat și lui o lună să propună măsura subvenționării șomajului tehnic, printre altele două: cea de a plăti companiilor zilele necesare angajaților să-și revină după vaccin – un stimulent în lupta cu imunizarea scăzută a țării - și cea de a suporta o parte din cheltuielile de salarizare pentru părinții care își vor supraveghea, abandonând slujbele, copii acasă, când sau dacă aceștia vor avea nevoie de carantină.

Angajatorii din R. Moldova sunt liberi să treacă la regim redus de muncă încă din 13 august, când s-a instituit starea de urgență în sănătate, iar acum vor putea conta și pe ajutoare de la stat, pentru a-și plăti complet personalul, chiar dacă acesta lucrează doar câteva ore pe zi. Subvenția pentru șomaj tehnic, așadar, va fi parțială și se va plăti pentru orele pe care angajații le vor pierde, fiind nevoiți să muncească mai mult la distanță, dacă angajatorul va considera că este nevoie de acest regim special, din cauza pandemiei.

XS
SM
MD
LG