Linkuri accesibilitate

Guvernatorul Băncii Naționale din Ucraina demisionează din cauza „presiunilor politice”


Banca Națională a Ucrainei, Kiev (foto arhivă)
Banca Națională a Ucrainei, Kiev (foto arhivă)

Guvernatorul Băncii Naţionale din Ucraina, Yakiv Smolii, personalitatea apreciată în mediul de afaceri şi de Occident, a demisionat miercuri denunţând „presiuni politice" asupra instituţiei sale, o decizie care trebuie să fie aprobată de parlament. Yakiv Smolii, în funcţie de doi ani, a scris pe Twitter că i-a prezentat demisia preşedintelui Volodimir Zelenski. El nu i-a numit direct pe cei pe care îi acuză de „presiuni politice sistematice", afirmând numai că este în imposibilitatea de „a-şi exercita funcţia în mod eficient".

Preşedinţia de la Kiev nu a comentat deocamdată.

Banca Națională se află sub presiunea unor cercuri politice încă din 2016, când a decis naționalizarea celei mai mari bănci din țară, PrivatBank, a controversatului om de afaceri Igor Kolomoisky. Actualul președinte a devenit faimos în Ucraina, ca actor, într-un serial care era produs de una din televiziunile lui Kolomoisky.

Independenţa Băncii Naţionale a Ucrainei este o condiţie cheie pusă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a sprijini economia ucraineană, confruntată cu o profundă criză. Anul acesta se așteaptă o scădere a PIB-ului cu 5% ca urmare a pandemiei de coronavirus.

FMI a deblocat în iunie o primă tranşă, de 2,1 miliarde de dolari, din cadrul unui program de asistenţă în valoare de cinci miliarde de dolari, iar continuarea acestui program depinde de garantarea independenței Băncii Naţionale.

Potrivit presei, parlamentul de la Kiev ar urma să examineze vineri cererea de demisie.

XS
SM
MD
LG