Guvernul de la Chişinău a aprobat astăzi o decizie în urma căreia în străinătate la alegerile din februarie vor fi deschise 125 de secţii de votare. Faţă de prezidenţialele de acum doi ani, când sute de cetăţeni din străinătate s-au plâns că nu au reuşit să voteze, vor fi cu 25 de secţii suplimentar. Decizia i-a indignat totuşi pe socialişti, care consideră că în Rusia e nevoie de mult mai multe secţii.
Când a calculat cheltuielile pentru acest scrutin, Comisia Electorală Centrală păruse să fi găsit bani pentru 150 de secţii peste hotare, ceea ce ar putea să însemne că nu constrângerile financiare ar fi determinat guvernul să decidă un număr mai mic decât propusese autoritatea electorală.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene ar putea invoca reticenţa statelor, cum e, de exemplu Germania, care, aşa cum afirmă cei din diplomaţia moldoveană, nu admite deschiderea unor secţii de votare decât în incintele ambasadelor şi consulatelor.
Argumentul oricum nu ar sta în picioare în privinţa Rusiei, care ar accepta probabil cu uşurinţă atâtea secţii de votare câte şi-ar dori favoriţii ei socialişti la alegerile moldovene. Aceştia optaseră pentru 100 de secţii în Rusia, iar astăzi, când s-a aflat că acolo vor funcţiona doar 11, au ameninţat să conteste decizia, fără a spune exact cum anume au de gând s-o facă.
Socialiştii consideră că, în acest condiţii, vor putea efectiv să voteze doar 10 la sută din moldovenii din Rusia. Autorităţile, pe de altă parte, cred că majorarea numărului de secţii la care s-a recurs acum – iar în cazul concret al Rusiei suplimentul e de 3 secţii de votare – este substanţială şi acest lucru nu ar trebui să treacă neobservat de cei care se apucă s-o critice.
Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Tudor Ulianovschi, vorbind astăzi, în şedinţa de guvern:
„Subliniez că MAEIE, în pofida limitărilor de ordin administrativ, uman, dar şi a resurselor umane, a întreprins toate eforturile posibile, ca la fiecare scrutin numărul de secţii de votare să fie în permanentă creştere, ajungând în anul curent la 125 de secţii. Astfel, în Federaţia Rusă numărul a fost majorat cu 40%, în Franţa şi Italia – cu câte 16 la sută, în Portugalia şi Spania – cu 25%, în România – cu 9%, în SUA – cu 70%, Ucraina – cu 50%, iar în Belarus, Marea Britanie şi Irlanda numărul s-a dublat.”
Ceea ce ar putea urma sunt contestaţii, retorice, dar poate şi judiciare, fără ca decizia să poată fi modificată, dar electoratul socialiştilor ar reţine că ei au luptat.
Pe de altă parte, CEC va trimite 5 mii de buletine în loc de 3 mii în fiecare secţie din străinătate, plus că vor exista secţii suplimentare în cinci din ţările ce s-au ciocnit cu probleme la alegerile din 2016 - printre ele Italia, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă – şi asta oricum va avea drept consecinţă un număr mai mare de votanţi. Şi autorităţile vor putea spune că au făcut tot ce se putea ca să evite situaţiile din 2016.
O dispută pare să se declanşeze şi în legătură cu numărul, dar mai ales geografia secţiilor de votare din Statele Unite ale Americii şi Canada. Alexandrin Patron, un candidat din circumscripția America de Nord, a afirmat într-o postare pe Facebook că secţii noi ar fi fost deschise acolo unde de simpatii s-ar bucura mai ales contracandidatul său reprezentând puterea, Valeriu Ghilețchi, iar alte oraşe, unde acesta nu ar avea suporteri, ar fi fost ignorate, chiar dacă ar avea comunităţi mari de moldoveni.