Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi că întâlnirea din fiecare luni cu președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi va avea un caracter tradițional, cu promisiunea că de fiecare dată va răspunde la întrebările presei. De această dată, premierul s-a văzut nevoit să facă clarificări în legătură cu creditul de jumătate de miliard de dolari care i-a fost promis săptămâna trecută de Rusia, insistând că este vorba deocamdată doar de o promisiune. Potrivit șefului cabinetului de miniștri, Republica Moldova este o țară atractivă pentru investiții, fiind necesare mai ales modernizarea drumurilor și infrastructurii.
Declarația premierului moldovean despre disponibilitatea omologului său din Rusia, Dmitri Medvedev, de a deschide o linie de creditare de 500 de milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii din Republica Moldova a declanșat valuri de comentarii critice. Astăzi, Ion Chicu s-a văzut nevoit să intervină cu explicații suplimentare ca să potolească spiritele, mai cu seamă îngrijorările legate de eventualele condiții pe care le-ar putea înainta în schimb Moscova.
Analistul politic de la Ziarul Național, Nicolae Negru, atrage atenția că prim-ministrul nu spune nimic despre costurile împrumutului așteptat de la Moscova, atât economice, cât și cele politice, mai ales în contextul în care premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că Moscova contează pe recuperarea oportunităților ratate în relația cu Chișinăul.
„Rusia nu acordă niciodată acorduri comerciale așa pur și simplu, de dragul relației economice. Împrumuturile ei sunt de ordin politic, cum au fost cele în relația cu Ucraina. Ne amintim că a promis 15 miliarde de dolari Ucrainei pentru că Ucraina nu a semnat atunci Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Trei miliarde le-au dat și atunci când situația politică în Ucraina s-a schimbat, Moscova imediat a retras acel împrumut. Ea a mai promis un împrumut exact de 500 de milioane de dolari pe timpul guvernării lui Vladimir Voronin și atunci când situația politică s-a schimbat nu a mai pomenit de acel împrumut”.
Europa Liberă: Dle Negru, unii s-ar întreba care este, de exemplu, diferența dintre un grant UE și un credit oferit de Federația Rusă. Dvs. ce le-ați răspunde?
Condițiile Rusiei sunt: un guvern care ar întoarce oiștea geopolitică de la vest spre est...Nicolae Negru, comentator politic
Nicolae Negru: „În primul rând, Uniunea Europeană nu pune condiții geopolitice. Dimpotrivă, spune: îndepliniți următoarele condiţii de democratizare, reformare a economiei, reformare a justiției etc. Condițiile Rusiei sunt: un guvern care ar întoarce oiștea geopolitică de la vest spre est în Republica Moldova”.
Între altele, premierul Ion Chicu a oferit detalii și despre vizita pe care a efectuat-o la Londra, unde a participat la un forum al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), dedicat țărilor din Parteneriatul Estic. Șeful cabinetului de miniștri a precizat că a prezentat profilul Republicii Moldova și că țara, în linii mari, este atractivă pentru investiții, „dar cu o remarcă: să se investească în drumuri și infrastructură”, a precizat prim-ministrul.
Fără a pune la îndoială importanța unor drumuri calitative, acestea nu sunt suficiente pentru oamenii de afaceri, e de părere expertul economic Viorel Gârbu.
„Sunt multe probleme cu care se confruntă mediul de afaceri și societatea în ansamblu. Aici trebuie să menționăm justiția, calitatea actului politic, dar și politicile economice care sunt realizate de executiv. Sigur că din perspectiva BERD, Republica Moldova este o țară foarte bună, noi avem necesități impunătoare în toate domeniile. BERD-ul acordă credite, acordă credite în condiții facilitare, dar, totuși, încasează dobânzi. BERD-ul sigur că este foarte interesat să finanțeze.
Pentru Republica Moldova este important nu doar să atragem credite, trebuie să ne asigurăm că creditele odată ajunse produc un efect pozitiv mai rapid decât efectul negativ pe care îl produc dobânzile și ratele scadente care trebuie restituite odată ce creditele sunt atrase în economia națională”.
Dincolo de asigurările executivului că este preocupat de îmbunătățirea climatului investițional, într-un interviu pentru Europa Liberă, analistul occidental Vladimir Socor sugerează că indiferent de unde vin oamenii de afaceri ei își doresc minime garanții juridice, că țara gazdă le va respecta dreptul la proprietate. „Nici măcar oamenii de afaceri din Rusia nu vor veni într-o țară în care domnește bunul plac, haosul sau capturarea statului de către o personalitate sau un grup local”.