Linkuri accesibilitate

Republica Moldova se pregătește pentru starea de urgență


Ambulantă, trecând prin fata Guvernului de la Chișinău, 15 martie 2020
Ambulantă, trecând prin fata Guvernului de la Chișinău, 15 martie 2020

Autoritățile au confirmat șase noi cazuri de infectare cu coronavirus, ridicând numărul total la 29.

R. Moldova va institui stare de urgenţă ca urmare a pandemiei de coronavirus. Decizia Guvernului a fost transmisă Parlamentului, care se va întruni marţi în şedinţă. Instituirea stării de urgenţă va permite Guvernului și autorităților să mobilizeze mai multe resurse, să poată acționa cu mai cu multe capacități pe toate ariile de combatere a epidemiei, a declarat premierul Ion Chicu.

Guvernul de la Chișinău cere instituirea stării de urgență
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct



Este prima dată în istoria independenței R. Moldova când se instituie regimul stării de urgență. Guvernul a propus instituirea acestui regim pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia finală urmează a fi luată de Parlament care se întrunește marţi în şedinţă. Starea de urgenţă va oferi împuterniciri mai largi autorităţilor, inclusiv poliţiei, a menţionat Ministrul de Interne, Pavel Voicu:

„Monitorizarea desfăşurării manifestărilor de diferit gen, limitarea comercializării, începând de la cel stradal şi terminând cu alt fel de comerţ. Totodată va permite aplicarea legii pentru cei care nu se conformează. Vom avea mai multe împuterniciri şi vor realiza mai cu efect acele propuneri, restricţii cu care o să venim.”


Autoritățile au confirmat, luni, 16 martie, șase noi cazuri de infectare cu coronavirus în R. Moldova față de raportul prezentat cu o zi înainte. Totalul a ajuns, astfel la 29 de persoane diagnosticate. 15 cazuri confirmate sunt de import, alte 14 sunt de transmisie locală.

Răspândirea cazurilor de transmisie locală a plasat R. Moldova într-o nouă etapă, una de stare excepţională care impune măsuri restrictive şi operative din partea autorităţilor, a declarat şeful statului Igor Dodon într-o adresare către cetăţeni:

„Ţări cu economie puternică, cu medicină performantă au scăpat lucrurile de sub control şi acum luptă cu disperare pentru a stopa creşterea de cazuri. R. Moldova este mai vulnerabilă din punct de vedere economic şi social ca aceste ţări. Este crucial acum să încetinim răspândirea virusului astfel încât să nu ajungem la blocarea sistemului medical, la supraîncărcarea medicilor şi la o criză care să scape de sub control.”

Sunt acţiuni foarte radicale şi fără precedent...
Premierul Ion Chicu

Decizia de a institui regimul stării de urgenţă a fost anticipată de mai multe măsuri radicale. De luni dimineață s-a anunţat închiderea piețelor, centrelor comerciale și restaurantelor, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor și stațiilor PECO. A fost sistat transportul aerian, precum şi cel feroviar de pasageri. Începând de marţi va fi interzisă trecerea terestră a frontierei prin punctele românești şi ucrainene pentru cetățenii străini. Restricția nu se va aplica cetăţenilor străini care sunt domiciliați sau au statut de ședere pe teritoriul Moldovei. Excepţie fac şi membrii misiunilor diplomatice, precum şi conducătorii auto care transportă mărfuri.

„Sunt acţiuni, foarte, foarte radicale şi fără precedent, cel puţin în istoria independenţei R. Moldodva, dar riscul şi pericolul sunt foarte mare”, a precizat luni premierul Ion Chicu.

Guvernul a promis un set de măsuri în sprijinul agenţilor economici pentru a diminua consecinţele cauzate de pandemie. Între altele, ar putea fi revăzut impozitul pe venit pentru persoanele juridice. Totodată, executivul va solicita băncilor să amâne ratele bancare, plăţile pentru creditele ipotecare. Unele banci au şi anunţat unele măsuri de suport pentru clienţi în contexzul pandemiei.

Prima persoană confirmată cu COVID-19 s-a vindecat...


Asociația Patronală a Industriei Ușoare a atenţionat luni că majoritatea companiilor din industria ușoară vor ajunge într-un colaps economic, dacă nu vor fi ajutate de Guvern. Într-un comunicat al Asociaţiei se cere, între altele, acordarea unor ajutoare de stat pentru taxele salariale firmelor aflate în dificultate, aplicarea unor măsuri compensatorii financiare pentru acoperirea salariilor şi reduceri fiscale.

Ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat luni că prima persoană confirmată cu COVID-19, la 7 martie, a fost tratată. Este vorba despre o moldoveancă revenită din Italia care urmează a fi externată din spital.

O localitate din raionul Hânceşti, satul Bălceana, a intrat începând de luni în carantină după ce cinci persoane au fost confirmate cu noul virus. În localitate a fost sistată activitatea tuturor instituţiilor, cu excepţia Punctului Medical, a Poştei şi magazinelor alimentare. A fost sistat şi transportul public. Localnicii sunt obligaţi să se izoleze în gospodării, iar ieşirea din sat este strict interzisă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG