La o zi de la declararea stării de urgență, guvernul interimar de la Chișinău a venit cu o serie de măsuri restrictive dure contra pandemie, începând cu interzicerea ieșirii din case pe timp de noapte și încheind cu sistarea activității unităților comerciale care încălcă regulile epidemice.
Când a mers miercuri în parlament cu cererea de declarare a stării de urgență, guvernul a fost criticat de opoziție pentru că nu a prezentat și un plan de măsuri pentru combaterea pandemiei. Cum a răspuns joi executivul?
Regim special de circulație în municipiile Chișinău și Bălți, unde se va interzice deplasarea în afara locuinței în intervalul orar 23.00 – 05.00, suspendarea activității unui agent economic, în caz că încalcă măsurile de sănătate publică, și regim special de muncă în instituții și întreprinderi, cu maxim 30 la sută din personal la birou, iar restul muncind de acasă. Sunt doar câteva dintre măsurile anunțate în această seară de către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, la încheierea ședinței comisiei situații excepționale reactivată odată cu starea de urgență:
“Se interzice circulația persoanelor în afara gospodăriei în intervalul orar 23.00-05.00, începând cu 3 aprilie. Se cerea activarea acestei interdicții de azi, dar am convenit să începem din 3 aprilie, din cauza că angajații structurilor de forță au nevoie de timp pentru a se pregăti”, a declarat premierul în exercițiu într-o conferință ținută cu o oră și jumătate mai târziu decât fusese anunțată, semn că discuțiile din comisie nu au fost ușoare.
Este cel mai dur set de măsuri restrictive care au existat de la începutul pandemiei. Angajatorii care au nevoie de mai mult de un sfert din personal pentru a nu-și sista activitatea de producție, vor trebui să emită un act justificatori angajaților lor pentru deplasare. Parcurile, locurile de joacă și de agrement vor fi închise.
Ne dorim ca... acțiunile care sunt luate să ducă la diminuarea efectelor negative ale pandemiei
„Toate persoanele care se află în afara domiciliului sunt obligate să dețină asupra sa un act de identificare sau un alt înscris care confirm identitatea persoanei”, a precizat Aureliu Ciocoi în aceeași conferință de presă. La fel, sunt interzise ceremoniile de înregistre a nou-născuților, ca și a căsătoriilor. „Evident că ne dorim ca, în mod firesc, logic, acțiunile care sunt luate să ducă la diminuarea efectelor negative ale pandemiei”, a mai spus premierul interimar.
Cât privește școlile, s-a decis ca „în localitățile în care se atestă incidența mai mare de 100 de cazuri la 100 de mii populație, procesul educțional se va desfășura la distanță, deocamdată cu excepția instituțiilor de educație timpurie. Grădinițele vor continua să activeze”, a spus premierul interimar în cadrul conferinței de presă.
Majoritatea parlamentară care a votat miercuri introducerea stării de urgență, a spus că vrea ca guvernul, care este lipsit de depline puteri, să poată gestiona finanțe pentru pandemie și aplica sancțiuni, dacă regulile nu s-ar respecta. Parlamentarii majorității au semnalat totodată că nu-și doresc un lockdown în adevăratul sens al cuvântului, pentru ca să nu afecteze economia, dar mai multe partide parlamentare cred că scopul stării de urgență e mai mult politic, de asta nu au sprijinit miercuri în parlament măsura.
Același lucru l-a spus despre starea de urgență și președinta Maia Sandu, care anterior recomandase și ea, împreună cu consiliul suprem de securitate, o astfel de măsură, însă pe două săptămâni și însoțită de restricții dure, iar despre două luni crede că ar fi necesare socialiștilor ca să amâne alegerile. Liderul principalului partid parlamentar, fostul președinte socialist Igor Dodon, care spune că starea de urgență e o soluție „impusă” de faptul că șefa statului nu a dorit să învestească un guvern plenipotențiar care să gestioneze pandemia, sugerase joi guvernului interimar într-un mesaj pe rețelele de socializare să vină cu măsuri sociale, dar să nu închidă activități economice.
Maia Sandu a spus, pe de altă parte, că dacă guvernul nu va aplica măsuri eficiente împotriva pandemiei, va ataca decizia de instituire a stării de urgență în curtea constituțională.
Acesta este contextul în care guvernul a venit cu aceste restricții. În timpul conferinței de presă, premierul interimar a spus că vor urma măsuri de sprijin pentru cetățeni și companii, dar ele vor fi elaborate la următoarea ședință a comisiei.