Linkuri accesibilitate

Guvernul s-a răzgândit: firma rusească sancționată nu mai modernizează Termoelectrica


Prim-ministra Natalia Gavrilița a sugerat că guvernul său s-a răzgândit la numai câteva zile de la semnarea unui contract cu o firmă rusească aflată sub sancțiuni americane și vrea să anuleze înțelegerea privind modernizarea centralei Termoelectrica din Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

Contractul a fost semnat la 8 aprilie și oferea lucrările de reparare și modernizare a Termoelectrica unui consorțiu compus din firma moldoveană Horus Energy și cea rusească Power Machines/ Silovîie Mașinî.

Consorțiul tocmai a câștigat un tender organizat în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale, dar prim-ministra Gavrilița a declarat la TV 8 pe 11 aprilie că nu este de acord cu rezultatul și va insista pe anularea concursului.

O declarație asemănătoare a făcut la postul Pro TV Chișinău tot pe 11 aprilie și vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale. Spînu a spus că guvernul a luat decizia de a revizui licitația câștigată de firma rusească pe fundalul războiului purtat de Rusia contra Ucrainei și tragediei de la Bucea și Irpen, unde forțele ruse sunt acuzate de uciderea a sute de civili. „Mâine [marți] va fi trimis către Banca Mondială demersul prin care solicităm încheierea acestei licitații și a rezultatelor ei", a spus Spînu.

Istoria tenderului renegat

Tenderul a fost inițiat cu aproape un an în urmă, sub fosta guvernare condusă de socialiștii pro-ruși, iar termenul-limită de depunere a ofertelor a fost prelungit de câteva ori. La sfârșitul lunii septembrie 2021, s-a finalizat etapa de depunere a ofertelor, fiind depusă o singură ofertă de către consorțiul moldo-rus.

Săptămâna trecută președinta Maia Sandu a spus că autoritățile moldovene au o dilemă, ținând cont de noua conjunctură. Pe de o parte, firma rusească sancționată de Statele Unite încă în 2018 este controlată de unul din cei mai bogați ruși Alexei Mordașov, aflat de curând și pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană în legătură cu invazia rusească în Ucraina. Pe de altă parte, dacă nu sunt reparate, două din trei unități de generare a energiei de la centrala Termoelectrica se pot opri.

La 8 aprilie, compania moldoveană Horus a anunțat că a fost semnat contractul. Pe 11 aprilie, reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale împreună cu reprezentanți ai oficiului Băncii Mondiale au refuzat să comenteze anunțul.

Vorbind în seara de 11 aprilie la TV 8, șefa guvernului a spus că licitația va trebui anulată. „Guvernul nu susține acest contract care nu va intra în vigoare”, a spus Natalia Gavrilița.

Termoelectrica, nevoită să mențină actualul sistem în siguranță, cu bani puțini

Argumentul unor reprezentanți ai autorităților este că modernizarea Termoelectrica cu echipament de la firma rusească Silovîie Mașinî înseamnă costuri de executare mai mici și termeni mai restrânși, așa încât locuitorii capitalei să nu rămână la toamnă fără căldură, iar o parte din consumatorii de curent - fără electricitate. Centrala Termoelectrica este folosită și pentru producerea de energie termică și pentru producerea de curent electric.

Proiectul de reparații în valoare de 12 milioane de euro ar putea prelungi durata de exploatare a echipamentului cu mai mulți ani, a spus Europei Libere directorul interimar al Termoelectrica, Vasile Leu. Eventuale oferte de alternativă din Occident pentru echipamentul fabricat de ruși ar implica, pe lângă un preț mai mare, un proces de adaptare mai lung. Rezumând, Vasile Leu spune că Termoelectrica este nevoită să mențină actualul sistem în siguranță, cu bani puțini.

„S-au ales lucrările strict necesare pentru a efectua reparațiile capitale la blocul energetic nr. 3 și modernizare la blocul nr. 2. La blocul nr. 2 a expirat durata utilă de funcționare, la blocul nr. 3 aceasta va expira până la începutul sezonului de încălzire”, a spus Vasile Leu.

Blocurile energetice 1-3 au fost puse în funcțiune la sfârșitul anilor 1970, începutul anilor 1980, iar de atunci nu au fost efectuate modernizări substanțiale la componenta termică, a mai spus directorul interimar al Termoelectrica.

„Bănuiala rezonabilă că licitația a fost trucată”

Anunțul guvernului că cere anularea licitației și contractului cu firma rusească a survenit la câteva ore după ce reprezentanții unui consorțiu româno-american au susținut în cadrul unei conferințe de presă că o vor contesta în instanța. Ei invocă faptul că specificațiile tehnice pentru participare la concurs ar fi fost scrise așa încât să le poată îndeplini doar întreprinderea rusă.

Anghel Nicolae, avocatul consorțiului româno-american, care nu a participat la licitație, a spus că are „bănuiala rezonabilă că licitația fost trucată”.

Guvernul s-a răzgândit deși chiar săptămâna trecută vicepremierul Spînu declara postului Jurnal TV că avea întrebări către firmele câștigătoare, dar nu a reușit timp de câteva luni să găsească alternative.

Modernizarea Termoelectrica este un proiect al Băncii Mondiale, în valoare totală de peste 90 de milioane de euro, iar licitația a avut loc sub supravegherea acestei instituții, mai spunea Spînu.

XS
SM
MD
LG