Linkuri accesibilitate

Guvernul ungar propune soluții pentru a nu pierde fondurile UE


Judit Varga, ministrul ungar al Justiției

Guvernul Ungariei a înaintat parlamentului un proiect de lege menit să evite pierderea a miliarde de euro de la Uniunea Europeană, a declarat ministrul justiției, Judit Varga, la 19 septembrie.

Propunerea modifică legislația referitoare la cooperarea Ungariei cu biroul antifraudă al UE și normele care afectează modul de administrare a activelor statului.

Varga a declarat pe Facebook că a înaintat primul proiect de lege parlamentului, în timp ce guvernul se concentrează pe „elaborarea și punerea în aplicare a angajamentelor (față de UE) în următoarele săptămâni și luni”. Cu o zi mai devreme, executivul UE a cerut eliminarea unei finanțări de 7,5 miliarde de euro (7,5 miliarde de dolari) din fondurile UE destinate Ungariei din cauza unor dispute legate de corupție, drepturile omului și statul de drept. De asemenea, Comisia Europeană a stabilit o listă de cerințe pentru ca Ungaria să păstreze accesul la finanțare, inclusiv o nouă legislație.

Criticii de la Bruxelles afirmă că favoritismul din timpul conducerii de 12 ani a premierului Viktor Orban și a partidului său Fidesz, legislația anti-LGBT și alte măsuri antidemocratice amenință valorile comune ale UE.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a aprobat o rezoluție în care se afirmă că Ungaria nu mai este o „democrație deplină”, ceea ce a determinat Fidesz să îl acuze că „atacă din nou Ungaria”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG