Linkuri accesibilitate

HRW: atacurile ruse în Ucraina contravin Convenției de la Geneva


Medici militari ucrainenioperează un soldat rănit la lumina lanternei într-un spital din Bahmut, regiunea Donețk, 3 decembrie 2022
Medici militari ucrainenioperează un soldat rănit la lumina lanternei într-un spital din Bahmut, regiunea Donețk, 3 decembrie 2022

„Atacurile pe scară largă și repetate ale forțelor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei par să aibă ca obiectiv principal instaurarea terorii în rândul locuitorilor civili, în contradicție cu legile războiului”, a declarat marți 6 decembrie, organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch. În comunicatul de presă al activiștilor se amintește că numeroasele atacuri cu rachete și drone din octombrie și noiembrie au lăsat milioane de civili fără acces, cel puțin temporar, la electricitate, apă, încălzire și servicii vitale, înaintea sezonului rece.

Human Rights Watch mai spune că atacurile ruse au ucis cel puțin 77 de civili și au rănit 272.

Potrivit datelor Națiunilor Unite, numai atacurile din 23 noiembrie 2022 - cele care au lăsat parțial și Moldova fără electricitate pentru mai multe ore – au ucis sau rănit peste 30 de civili și au lăsat milioane de ucraineni fără electricitate. Întreaga populație a Kievului, estimată la aproximativ 3 milioane, nu a avut acces la apă în ziua respectivă, iar părți din regiunile Kiev, Lviv, Zaporojie și Odesa au fost complet deconectate de la electricitate, a spus ONU.

Legile care încearcă să reglementeze cum se duce un război și cum ar trebui protejată populația civilă, așa-numitele legi ale războiului, începând cu Convenția de la Geneva din 1949, interzic atacurile asupra obiectivelor indispensabile supraviețuirii populației civile precum și actele de violență „al căror scop principal este terorizarea populației civile”, reamintește HRW.

Convenția de la Geneva interzice atacurile asupra civililor

Pe 16 noiembrie, biroul Procurorului General al Ucrainei a raportat că Rusia a lansat 92 de atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în octombrie și noiembrie.

Alexander Harcenko, directorul Centrului de Cercetare în Industria Energetică, organizație independentă de consultanță cu care lucrează HRW, apreciază că peste 10 milioane de gospodării din Ucraina, ceea ce însemnă aproape jumătate din populația țării, au rămas într-un moment sau altul fără electricitate, din cauza atacurilor rusești.

Harcenko a mai declarat pentru Human Rights Watch că după loviturile din 15 noiembrie – primele care s-au resimțit și în Moldova - capacitatea generală de producere a energiei a Ucrainei a scăzut cu 50%. În săptămâna următoare, autoritățile au reușit să refacă doar 10 până la 20% din ceea ce fusese avariat.

Până acum, întreruperile de curent au fost „controlate”, dar Harcenko a explicat că loviturile succesive asupra sistemului energetic ar putea provoca pene necontrolate de electricitate, care ar putea dura între 3 și 10 zile. „În aceste condiții, întreaga Ucraină va rămâne fără electricitate, apă și încălzire în acea perioadă”, a spus el.

Infrastructura energetică are o funcție dublă, militară și civilă, și în caz de război poate fi o țintă militară legitimă. Dar și aceste atacuri sunt supuse legilor războiului, care interzic atacurile disproporționate, și oricum interzic atacurile asupra civililor, reamintește Human Rights Watch.

Următorul val de atacuri masive rusești au avut loc, cum se știe luni, 5 decembrie.

Temperaturile coboară sub zero grade

Marți dimineață, ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușenko promitea că alimentarea cu electricitate va fi restabilită până seara în toată țara.

Rachetele rusești au provocat luni pene de curent în toată Ucraina, lăsând milioane de ucraineni din nou în întuneric și frig. Temperaturile coboară sub zero grade.

Majoritatea celor 70 de rachete lansate luni de Moscova, au fost doborâte, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, dar cele care au ajuns la țintă au lovit din nou infrastructura de bază, avariată deja în bombardamentele anterioare. .

Ukrenergo, furnizorul național de energie electrică, a confirmat că bombardamentele au provocat întreruperi de curent în toate regiunile iar directorul companiei a spus că „nu are nicio îndoială că armata rusă s-a consultat cu inginerii rusi în timpul acestui atac”, judecând după țintele lovite, relatează Reuters.

„Momentul ales demonstrează că rușii vor să provoace cât mai multe daune posibil”, a declarat Volodimir Kudrițki unui program de știri ucrainean, explicând că atacurile au scopul clar de a-i lăsa pe oameni fără căldură și electricitate în pragul celei mai reci perioadedin an. Se așteaptă ca în jurul Crăciunului, temperaturile să ajungă în Ucraina la minus 10 grade Celsius.

XS
SM
MD
LG