Linkuri accesibilitate

Iarna pe uliță: Autoritățile se luptă cu prima zăpadă din această iarnă


Căderile abundente de zăpadă au provocat și astăzi necazuri pentru șoferii și drumarii moldoveni. Aceștia din urmă au lucrat toată ziua la deblocarea traseelor – dimineață mai ales în sudul țării, după prânz la centru și nord. Vestea bună este că potrivit serviciului hidrometeo de stat, ninsorile contenesc luni, revenind, poate amestecate cu ploaie, abia în a doua jumătate a săptămânii.

Iarna pe uliță: Autoritățile se luptă cu prima zăpadă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00

Din cauza frigului și a ninsorii, cei mai neajutorati au fost șoferii care s-au pomenit cu mașinile blocate în nămeți, anunță salvatorii Inspectoratului general pentru situații de urgență (IGSU). De luni, când au început ninsorile mai abundente, peste 150 de automobile nu au putut înainta și au cerut ajutorul salvatorilor. Dispeceratele anunta ca se circulă mai complicat în raioanele din sudul țării, în special în Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă. Șeful IGSU, Mihail Harabagiu, îndeamnă șoferii să pornească la drum echipaţi cel puţin cu o lopată şi o pungă cu nisip sau sare iar, la nevoie, să ceară ajutorul salvatorilor la numărul de urgenţă 112.

În vederea evitării situațiilor excepționale legate de condițiile meteo nefavorabile salvatorii îndeamnă oamenii să țină cont de atenționările și avertizările autorităților. Pentru preîntâmpinarea blocării mijloacelor de transport pe traseele din țară, conducătorii sunt îndemnați să se echipeze cu lopată, lanțuri și nisip. Să aibă rezervă suficientă de combustibil dacă aleg să meargă la drum lung.

Zăpada a îngreunat și intervențiile voluntarilor care au în grija vârstnici și persoane cu nevoi speciale. Cantina din Vulcănești oferă prânzuri calde pentru o sută de persoane din oraș și satele megieșe, majoritatea bătrâni singuratici. Cantina a fost deschisă cu sprijin olandez, mai exact, a fundației „Max face posibil”, condusă de Jan Slagter. Nadejda Mocan, cea care de peste trei ani administrează această cantină, spune că voluntarii care duc prânzuri calde beneficiarilor au trebuit astăzi să-și facă drum cu lopata ca să poată intra prin case:

Am fost chiar de dimineață și i-am vizitat. Ne-am interesat cum a trecut noaptea. Zăpada nu era atât de înaltă cât s-a topit și acum e gheață în ogradă la bătrâni. E foarte greu majoritatea din ei sunt în pat sau abia se mișcă. Le dăm mâncare dublă și pâine în cantități duble. În plus, îi ajutăm și le achităm lumina, gazul, tot ce le trebuie ca să nu iasă din casă. De asemenea, le cumpărăm și medicamente.”

Gerul de afară şi trotuarele lunecoase i-au oprit pe mulţi bătrâni să iasă din casă, în aceste condiţii e de datoria asistenţilor sociali, dar şi a vecinilor să se asigure că sunt bine, recomanda primarul de Peresecina, Valentina Buzu. Ea spune că drumurile importante din sat au fost curățate cu ajutorul unui tractor pus la dispoziție de agenți economici din localitate. În rest, se mizează pe activismul sătenilor:

Unde este necesitate să meargă utilajul, merge utilajul. În rest, oamenii singuri își fac pârtii cu forțele proprii. Unde suntem solicitați noi intervenim. De bătrânei au grijă și lucrătorii sociali. Toate persoanele social vulnerabile deja au prima necesitate. Săptămâna trecută, la opt familii le-am distribuit lemne, câte două cuburi.

Autorităţile dau asigurări că lucrează de zor pentru a debloca drumurile din ţară, iar Poliția de Frontieră susţine că toate punctele de trecere a graniței cu țările vecine, Ucraina și România, lucrează în regim normal. Nu va mai ninge, susţin meteorologii, însă temperaturile vor fi scăzute în următoarele zile.

XS
SM
MD
LG