Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Vara poate aduce remanieri guvernamentale


Analistul Igor Boțan crede că vara politică 2022 poate aduce remanieri guvernamentale pe fundalul nemulțumirilor din domeniul economic, iar în tabăra opoziției – o scădere de popularitate a lui Igor Dodon pe măsură ce anchetarea sa pentru presupuse acte de corupție avansează, iar politicieni ca Ion Ceban îi fură teme de campanie ca discursul anti LGBT.

Care sunt temele politice majore ale verii 2022? Igor Boțan răspunde întrebărilor lui Alexandru Eftode
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:30 0:00

Director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Boțan spune într-un interviu săptămânal la Europa Liberă că primarul capitalei a folosit în mod deliberat limbajul urii când a anunțat că vrea să interzică marșul în sprijinul comunității LGBT+ din 19 iunie.

Ion Ceban a fost penalizat de Facebook, care i-a înlăturat o postare, dar acest tip de mesaj îi aduce lui Ceban „capital politic”, fiind pe placul „unui segment foarte larg de cetățeni moldoveni”.

Pentru Igor Dodon, existența acestui segment de electorat cu o „cultură politică parohială” nu este o știre bună, crede Igor Boțan. Mulți au văzut încă în 2019 înregistrarea video în care fostul președinte ar primi o pungă cu bani de la oligarhul Vlad Plahotniuc. I-a adus înfrângerea la prezidențialele din 2020, dar abia arestarea de la sfârșitul lunii mai va marca pentru el un declin de popularitate major printre alegătorii de bază.

Protestele opoziției, fie din cauza arestării lui Dodon, fie din cauza nemulțumirilor legate de majorarea prețurilor nu vor crește în intensitate atât de mult vara aceasta, încât să forțeze remanieri guvernamentale. Dar remanieri pot avea loc pentru că guvernarea trebuie să răspundă unor nemulțumiri mai largi din domeniul economiei, crede Boțan.

În timp ce spicherul Igor Grosu a declarat că sprijină remanierile, prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că asemenea planuri nu există.

„Remanierile guvernamentale sunt un lucru absolut normal și dacă sunt miniștri care nu fac față provocărilor în domeniile pentru care sunt responsabili, atunci trebuie să se intervină”, afirmă Boțan.

Alte teme politice majore ale verii anticipate de analistul ADEPT:

  • Liderii Uniunii Europene urmează să decidă la sfârșitul lunii iunie dacă acordă Republicii Moldova (dar și Ucrainei și Georgiei) statut de țară candidată. Un refuz „ar fi demoralizator pentru guvernarea de la Chișinău, Kiev și Tbilisi”, spune Boțan. El este însă încurajat de semnalele transmise de principalele grupuri politice europene în sprijinul demersului de integrare europeană al celor trei țări.
  • Aplicarea în practică a procedurii de pre-vetting - verificarea de către o comisie de experți locali și străini a averilor candidaților la principalele funcții în administrarea justiției – ridică dificultăți în fața guvernării, pentru că legile și strategiile de reformă nu sunt suficient de precise. „Au fost prea optimiști atunci când au planificat că, în doar câteva luni de zile, o să facă totul: adoptă regulamente și examinează dosarele”, spune Boțan.
  • Războiul din Ucraina care se transformă într-un război de uzură poate avea un efect pozitiv în R. Moldova, forțând-o să-și întărească forțele armate. Chișinăul nu a răspuns încă ofertelor occidentale de a-i furniza arme la standarde NATO, dar măcar „toată lumea a înțeles că armata trebuie dotată”, spune Boțan.

Previous Next

XS
SM
MD
LG