Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Mai toți vor alegeri parlamentare anticipate, dar fiecare din alt motiv


Igor Boțan
Igor Boțan

Vasile Botnaru, în dialog cu Igor Boțan care comentează cele mai recente evenimente de pe scena politică internă.

Igor Boțan: Mai toți vor alegeri parlamentare anticipate, dar fiecare din alt motiv
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:51 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Boțan, ceea ce vedem acum, regrupări de forță în parlament, este anularea definitivă a doctrinelor politice și scoaterea în față a unor conjuncturi și interese sau greșim?

Igor Boțan: „Regruparea forțelor politice în parlament se face pentru a se pregăti de situația postelectorală, care va interveni după 15 noiembrie. Dacă ne referim la doctrine, sigur că partidele politice din Republica Moldova fac abstracție de astfel de doctrine. Să luăm, de exemplu, partidul de guvernământ, Partidul Socialiștilor, care, inițial, era un partid, hai să spunem așa, clasic socialist, dar iată că sâmbătă a fost cea de-a 103-a aniversare de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie și Partidul Socialiștilor nu a suflat o vorbă despre acest lucru. Cred că e o greșeală în ajunul celui de-al doilea tur de scrutin, mai cu seamă că liderii acestui partid spun că segmentul de stânga, socialist, în Republica Moldova este mai consistent decât cel de dreapta, liberal, conservator ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Se poate înțelege tactica asta. Dacă s-ar duce de rând cu Vladimir Voronin să depună flori la monumentul lui Lenin, ar ieși iarăși în față că de acolo a plecat Igor Dodon și că Vladimir Voronin îl consideră fiul rătăcitor, ca să nu spunem mai rău?

Igor Boțan: „Nu cred că această metamorfoză a socialiștilor e legată de Vladimir Voronin, mai degrabă e legată de Vladimir Putin, pentru că Partidul Socialiștilor s-a asociat cu Edinaia Rossia lui Vladimir Putin, iar Edinaia Rossia este un partid social-conservator...”

Europa Liberă: Iar Putin nici pe departe nu este Ziuganov sau un neobolșevic...

Igor Boțan: „Exact! Tocmai de aceea Partidul Socialiștilor, de când a făcut acest pact cu Edinaia Rossia și cu Vladimir Putin, a renunțat la valorile socialiste, comuniste, deși vedem că insistă pe victoria Armatei Roșii, care nu este altceva decât expresia militaristă a Revoluției Socialiste din Octombrie 1917.”

Europa Liberă: Iar cochetarea cu Biserica, cum a făcut-o și Voronin, de altfel, în general este pe contrasens cu bolșevismul sau cu comunismul sovietic?

Igor Boțan: „Păi tocmai aici se bat cap în cap cu onorurile aduse victoriilor Armatei Roșii. Noi știm că acum Edinaia Rossia și Biserica Ortodoxă Rusă pun la cale scoaterea și înhumarea rămășițelor pământești ale lui Vladimir Ilici Lenin, iar aici, la Chișinău, se păstrează tăcere.”

Europa Liberă: Dar această „struțo-cămilă” funcționează? Poate oamenii nu au nevoie de doctrine pure? Iată, dovadă și noul conglomerat parlamentar „Pentru Moldova”, care seamănă leit cu „Pro Moldova” și nu are o platformă ideologică distinctă?

Igor Boțan: „Cetățenii, fie că au viziuni de stânga sau de dreapta, au nevoie de doctrine, de ideologii, pentru că au nevoie de predictibilitate. Problema e că politicienii din Republica Moldova îi spală pe creieri - spun una, fac alta, își atacă concurenții și le atribuie concurenților chiar ceea ce au făcut ei înșiși. De exemplu, să luăm strategia de dezvoltare națională, care a fost elaborată de dna Zinaida Greceanîi și care prevedea în mod expres optimizarea școlilor și spitalelor, lucru care acum îi este pus în cârcă dnei Maia Sandu, ca să se înțeleagă cum se lucrează și cum activează propaganda în Republica Moldova. În privința „Pro Moldova”, „Pentru Moldova”, aici lucrurile sunt cât se poate de clare: această grupare are un singur interes – să se mențină în parlament. De aceea, actualmente vedem că au loc aceste mișcări după cortină. Oamenii au interese, iar interesul lor este să se mențină în topul vieții publice, adică în parlament, pentru că, dacă câștigă un anumit candidat, atunci e foarte înaltă probabilitatea dizolvării.”

Europa Liberă: Faptul că se depărtează de socialiști și democrații lui Pavel Filip sau ai lui Dumitru Diacov înseamnă un vot de blam deja dat înainte de turul doi?

Aici ies în prim-plan fricțiunile care au avut loc între democrați și socialiști

Igor Boțan: „Eu cred că aici ies în prim-plan fricțiunile care au avut loc între democrați și socialiști, iar ceea ce declară acum partidul dlui Pavel Filip într-o anumită măsură se înscrie într-o logică perfectă. În primul rând, mandatul oferit guvernului în noiembrie anul trecut este pe durata de până la alegerile prezidențiale. Articolul 103 din Constituție se referă în mod expres la acest lucru, la mandatul guvernului, acest articol spune că mandatul guvernului poate dura până la expirarea mandatului parlamentului, numai că, iată, am avut această abatere benevolă a dlui Ion Chicu, care s-a angajat să obțină un mandat de la parlament doar până la alegerile noului șef al statului. Ceea ce face Pavel Filip, doar se conformează unei reguli care nu este scrisă în mod expres, dar care trebuie luată în considerare.”

Europa Liberă: Adică mătura nouă...

Igor Boțan: „Exact! Deci, aici lucrurile sunt cât se poate de clare și chiar acest lucru îi face cinste, onoare dlui Pavel Filip, mai cu seamă că săptămâna trecută ideea respectivă a fost aruncată în spațiul public de dl Renato Usatîi, care insistă pe alegeri parlamentare anticipate și care a găsit formula magică, așa cum crede domnia sa...”

Europa Liberă: Dar unora li s-a părut că e o trădare înainte de bătălia decisivă, partenerul de coaliție îi spune Goodbye Darling?

Igor Boțan: „Da, la prima vedere poate părea așa, numai că, așa cum menționam, Partidul Democrat aici este foarte precis și exact în exprimări.”

Europa Liberă: Am înțeles, la modul formal...

Igor Boțan: „Da, la modul formal...”

Europa Liberă: ...expiră mandatul, dar asta se putea spune și în data de 16 noiembrie?

Igor Boțan: „Sigur că da, dar vedeți că primul a ieșit la rampă dl Renato Usatîi, insistând pe necesitatea dizolvării parlamentului și găsind formula care poate accelera adoptarea deciziei în acest sens. Toți înțeleg că evenimentul principal este alegerea noului șef al statului și noul șef al statului trebuie să aibă oarecum posibilitatea să intervină dacă nu în forță, cel puțin cu un bagaj moral care să-i permită să aranjeze lucrurile de o manieră ca să scoată țara din criză.”

Europa Liberă: Eu tot încerc să vă aduc la un răspuns și mai concret - oare democrații au simțit slăbiciunea lui Igor Dodon, le spune lor intuiția că într-adevăr va fi un nou președinte și trebuie să vină în fața lui cu o trenă cât mai scurtă?

Igor Boțan: „Eu cred că Dvs. aveți dreptate, dar este rolul Partidului Democrat, partid-balama, cum se zice, de a formula lucrurile foarte vag, dar trebuie să recunoaștem că argumentele lor, în cazul dat, sunt absolut corecte.”

Europa Liberă: Partidul „Șor” s-a securizat, intrând sub aripa acestui conglomerat?

Igor Boțan: „Partidul „Șor” tocmai și-a confirmat suportul electoral de 6-7%, dar Partidul „Șor” vrea ca forța acestuia să crească, iar în parlament vedem că cei din „Pro Moldova”, de fapt, aderă ei la Partidul „Șor”...”

Europa Liberă: Pe frontispiciul acestei formațiuni scrie Ilan Șor...

Igor Boțan: „Da, așa este, numai că acest lucru nu le convine socialiștilor care eventual ar face o coaliție cu Partidul „Șor”, dar sub altă denumire, tocmai de aceea a apărut această găselniță, „Pentru Moldova”.”

Europa Liberă: Și atunci, Sergiu Sârbu, plecat de la democrați, prin „Pro Moldova”, de fapt, ajunge la socialiști?

Igor Boțan: „Da, de unde a pornit, pentru că a pornit din Partidul Comuniștilor, așa cum a pornit și dl Igor Dodon, și dna Zinaida Greceanîi și iată acum, după ce au fost despărțiți 9 ani de zile, iată că au oportunitatea să se unească împreună, pentru că locul în care s-au despărțit căile lor acum acele căi converg în același punct, trebuie să recunoaștem acest lucru. Iar, așa cum spuneam, Partidului Socialiștilor nu-i convine să facă coaliție cu Partidul „Șor”, cu fracțiunea Partidului „Șor”, de aceea trebuie schimbate denumirile, astfel încât cetățenii să nu strâmbe din nas, hai să spunem așa.”

Europa Liberă: Dar astea-s toate socoteli de acasă. Dacă intervine „matros Jelezneak” și se produc parlamentare anticipate, cât de realiste și, dimpotrivă, sterile pot să fie aceste calcule?

Igor Boțan: „Da, ele pot fi sterile, mai cu seamă că în rol de „matros Jelezneak” se erijează dl Renato Usatîi, care, iată, a aruncat această soluție pe care a găsit-o domnia sa în spațiul public.”

Europa Liberă: Și, de fapt, a condiționat redirecționarea voturilor?

Igor Boțan: „Este scopul domniei sale ca să se găsească o soluție pentru soluționarea problemei dizolvării parlamentului. Știm că dna Sandu este extrem de exigentă față de prevederile constituționale și nu va accepta în niciun caz abaterea de la norma constituțională.”

Europa Liberă: Amintiți-ne, vă rog, formula lui Usatîi de ultimă oră și cât de realistă este.

Igor Boțan: „Formula lui Usatîi este că mandatul actualului guvern există odată cu alegerea noului șef al statului, deci, guvernul trebuie să-și dea demisia. Dacă vom avea un președinte nou, acest președinte are dreptul să numească candidatura prim-ministrului în baza articolului constituțional. Și aici toate cărțile ar fi în mâinile noului președinte ales pentru care Renato Usatîi ar îndemna pe cei care l-au votat să-l susțină pe acest nou președinte. Iar ulterior deja sunt lucruri care se înscriu perfect în cadrul constituțional, mai ales că Curtea Constituțională a adoptat decizia care interzice scoaterea din joc pe 5 minute a șefului statului pentru a repara niște lucruri care nu convin parlamentului sau guvernului și, probabil, rămâne în suspans și decizia Curții Constituționale care ar obliga președintele să numească prim-ministrul, care este susținut de majoritatea parlamentară, întrucât deja șeful statului nu mai este ales de către parlament, ci este ales direct de cetățeni. Deci, șeful statului are discreția să decidă pe cine să numească în funcția de prim-ministru. În acest sens pot fi provocate absolut legal, în conformitate cu prevederile Constituției, alegerile parlamentare anticipate, lucru pentru care pledează Renato Usatîi, pledează Partidul Acțiune și Solidaritate și chiar Partidul Socialiștilor, dacă ne amintim bine, de-a lungul întregului an pleda pentru alegeri parlamentare anticipate. Evident, toți ceilalți concurenți electorali care au participat la alegerile prezidențiale pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, probabil doar cu excepția Partidului „Șor”, toți ceilalți candidați s-au arătat favorabili convocării alegerilor parlamentare anticipate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG