Linkuri accesibilitate

Igor Grosu: Pentru mine, Igor Dodon este un trădător, nimic mai mult (I)


Președintele Parlamentului, Igor Grosu
Președintele Parlamentului, Igor Grosu

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, consideră că ceea ce s-a întâmplat cu alegerile din Bălți este "un eșec pentru sistemul în care trăim". Politicianul consideră că succesul candidatului partidului "Șor" în primul tur a fost legat "cu manipulări, cadouri preelectorale". "Aceasta este o lecție pentru noi toți. Că instituțiile statului trebuie să-și onoreze obligațiile la timp. Ar fi fost însă un pericol și mai mare pentru democrație, dacă un anti-model, prin încălcarea legii, s-ar afla în fruntea celui mai mare oraș din nordul republicii" a spus Igor Grosu. El se referă și la inaugurarea lui Vadim Krasnoselski la care a participat și ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, dar și la alte subiecte de actualitate.

Igor Grosu: Pentru mine, Igor Dodon este un trădător, nimic mai mult (I)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:48 0:00

Partea a doua a interviului cu Igor Grosu, o găsiți AICI.

Europa Liberă: Să analizăm situația care s-a consumat sau încă nu în municipiul Bălți, totuși este al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova. S-a discutat mult despre acest scrutin local și iată că mai mult se discută despre perdanți, decât despre învingători. Ar fi și guvernarea unul din actorii perdanți?

Igor Grosu: „De a pierde sau a nu pierde. Eu nu știu ce este mai rău – să ai un exponent al unui partid construit pe bani murdari și bani furați, care-i răul cel mai mic, hai să zic așa, nimeni nu știe acum.”

Europa Liberă: Întrebarea era – de ce nu s-a dovedit acest lucru până a demara scrutinul?

Igor Grosu: „Sunt de acord, ideal ar fi ca lucrurile să se dovedească mult mai repede, asta ne-am dori și noi. Aici, urmare a acestui exercițiu de la Bălți, noi avem, de fapt, două fațete. Pentru mine, eu am două concluzii: pe de o parte, noi continuăm să avem partide politice care joacă murdar, haideți să spunem așa cum este, joacă murdar, sfidează orice normă, îi dau cu tupeu înainte, cum au corupt alegătorul, așa îl și corup, au mers așa, au dat cu ciubota, au călcat pe lege și au mers mai departe. Și aceștia sunt cei vizați care tot timpul au făcut campanie electorală, chiar dacă ani de-a rândul au mai fost scoși din curse electorale, nu, ei au mobilul lor...”

Europa Liberă: Acum aveți în vedere Partidul „Șor” și reprezentanții acestei formațiuni?

Igor Grosu: „Nu pe alții, d-apoi pe cine, cine cu cel mai mare tupeu face corupere a alegătorului în Republica Moldova? Aceștia sunt, asta-i emblema, ei i-au depășit și pe cei de la Partidul Democrat pe timpurile lui Plahotniuc. Asta-i o constatare, noi încă avem astfel de modele, pseudo-modele, anti-modele, din păcate, încă le avem. A doua fațetă, a doua constatare este cât de funcționale sunt încă instituțiile noastre sau nefuncționale, mai bine zis. Și aici mă refer și la CEC, și la MAI, și la SIS, și la Fisc, și la toți cei care fiecare are partea lui, unul cu organizarea, altul cu verificarea finanțării, cât de adevărați sunt finanțatorii care sunt declarați ș.a.m.d. Iată aici vedem instituții încă slabe. Chiar dacă schimbi ceva la vârful piramidei, în sistem încă sunt comportamentele care sunt, oameni care preferă mai bine să stea în expectativă, să nu facă nimic decât să facă ceva de teama de a nu greși sau de a nu place nu știu cui sau a displace altcuiva. Și lucrurile s-au pornit cam târziu, da, sunt de acord. Cel mai rău lucru este că afectează așteptările cetățenilor.”

Europa Liberă: Mulți își puneau întrebarea - de ce a trebuit să se întâmple în turul doi al acestui scrutin local?

Igor Grosu: „Pentru că s-au mișcat încet. Asta e. Instituțiile s-au mișcat încet, poate unii așteptau, încă acționau după principiul vechi că trebuie să le spună cineva.”

Igor Grosu: În politică, luna de miere se consumă foarte repede
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:05:51 0:00

Europa Liberă: Dl președinte, dar neregulile constituie doar acele peste 9 mii de lei despre care se discută?

Igor Grosu: „Eu nu cred că numai acelea. Eu cred că acolo au fost mult mai multe nereguli, pentru că modelul acestui partid e așa că acolo nimeni nu mișcă un deget fără a fi plătit, nimeni absolut.”

Europa Liberă: Dar nu trebuie să ne spună și instanțele de drept, adică organele de drept care sunt chemate să elucideze cât de mult posibil acest caz?

Igor Grosu: „Evident că trebuie să vadă cum vin banii aceștia, de la cine vin banii aceștia, sunt oamenii ceia care figurează acolo drept donatori adevărații donatori ș.a.m.d. Deci, aici este foarte mult de lucru.”

Europa Liberă: Dar unii se întrebau – adică cum, același politician poate fi deputat în parlament, și nu poate fi primar de Bălți, dacă vorbim despre Marina Tauber?

Igor Grosu: „Bine, aici a intervenit, în fiecare caz intervine un termen în care tu trebuie să alegi – mergi acolo sau mergi dincolo. Nu e problema aici, problema e, cu riscul de a mă repeta, un model de partid care prin fraudă tot timpul și-a făcut campanie electorală, prin manipulare, prin finanțare obscură vs instituții care încă se mișcă încet. Și eu îmi propun să avem o discuție, să se liniștească apele și după scrutinul acesta să se facă toate totalurile și să avem o discuție foarte serioasă cu toate instituțiile implicate, fie că vorbim de Comisia Electorală Centrală, că vorbim de bănci care vor sau nu vor în unele cazuri să deschidă conturi pentru partide. Pentru că și băncile, eu pot să le înțeleg, pe de o parte, nu vor să se lege cu toți bandiții, pentru că au și ei niște reguli, cu Fiscul...”

Europa Liberă: Revenim la cazul Partidului „Șor”, haideți să vedem totuși cu acel câștigător din municipiul Bălți și dacă e suficient de reprezentativă această figură, pentru că, așa cum ziceam, din peste 100 de mii de locuitori, doar 7 la sută să voteze.

Igor Grosu: „Evident că nu putem acum vorbi despre o reprezentativitate solidă în cazul acestui scrutin.”

Europa Liberă: Eșecul al cui e?

Igor Grosu: „Eșecul până la urmă e al sistemului în care trăim. Pe de o parte, cetățeni manipulați și influențați de cadouri, bani etc., instituții care nu și-au făcut la timp treaba și nu au intervenit la timpul potrivit și dezamăgirea cetățenilor care într-un final este justificată. Este greu să-i explici unui cetățean care a primit ceva sau mai puțin este sofisticat să înțeleagă că ăștia foloseau bani, finanțau, plăteau anumite lucruri și nu le raportau. Ironia sorții, de obicei, marii, prea tare spus marii, bandiții-bandiți, șmecherii-șmecheri se prind la lucruri mărunte. Probabil, în vâltoarea tuturor acestor evenimente le-a scăpat, au vrut să fie atenți acolo, vezi și declară, că de altfel o să fie trist, eu cred că ei mai au scăpări de acestea, dar instituțiile trebuie să fie vigilente și să fie taxate conform legii partidele care încalcă, sfidează norma electorală și motivate acele partide prin finanțarea de la buget, prin alte lucruri care respectă.”

Europa Liberă: Se poate crede că și democrația a avut de suferit din moment ce cetățenii nu au mers la vot?

Igor Grosu: „Democrația, per total, da. Noi am primit o lecție și am văzut ce trebuie să facă instituțiile la timp, că eu cred că era mai mare pericolul dacă un anti-model, un anti-exemplu prin sfidarea legii, prin sfidarea normelor ajungea să conducă cea mai mare urbe de la nord. Eu cred că acolo era să fie și mai mare pericol, pentru că avea să consolideze încrederea interlopilor care au venit în politică că, da, dlor, se poate să dăm așa cu tupeu și în lege, și în Comisia Electorală Centrală, în toți, noi facem ce vrem.

Europa Liberă: S-ar putea să se ajungă ca acest Partid „Șor” să fie exclus prin lege?

Igor Grosu: „Eu nu pot spune lucrul acesta, știu că sunt polemici la capitolul acesta și opinii diferite.”

Europa Liberă: Dar poate fi scos în afara legii?

Igor Grosu: „Doar prin instanța de judecată, printr-o decizie foarte bine fundamentată, trebuie să vii cu argumente foarte pertinente, bine aranjate, să nu-i victimizezi, dar astfel de partide, de actori politici sunt anti-modele care sunt un pericol nu numai pentru noi, pentru orice societate.”

Europa Liberă: În parlament s-a ajuns ca să-i fie ridicată imunitatea dlui Șor, el de mai mult timp nu se prezintă?

Igor Grosu: „Încă nu, e în proces...”

Europa Liberă: În cadrul comisiilor se discută această posibilitate.

Igor Grosu: „Da.”

Europa Liberă: Credeți că ar putea să i se ridice imunitatea? Și ce se întâmplă dacă i se ridică această imunitate?

Igor Grosu: „Cunoaștem cu toții, a venit procurorul general joia trecută cu nouă capete sau nouă cereri, asta ar fi nouă capete de acuzare. Știu că cinci sau patru au fost analizate în ședința comisiei de vineri, mâine își continuă comisia lucrările...”

Europa Liberă: Să discute, da?

Igor Grosu: „Exact, pentru că sunt volume serioase acolo și la următoarea ședință vor veni cu concluzia, cu recomandarea, iar deputații au să voteze sau n-au să voteze.”

Europa Liberă: Marina Tauber zice că e o răzbunare din partea președintei Maia Sandu.

Igor Grosu: „Eu mă abțin să comentez declarațiile unor oameni anti-modele certați cu legea, care și-au făcut campanie electorală prin minciună, bani murdari, bani furați ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Iată, dacă s-ar demonstra de către organele de drept toate aceste fapte, atunci cetățeanului i-ar fi mai ușor să tragă concluziile, pentru că de mulți ani se vorbește despre aceste nereguli, ilegalități, dar nimeni nu demonstrează în baza buchiei și spiritului legii că ele într-adevăr au avut loc.

Igor Grosu: „La ce vă referiți?”

Europa Liberă: Să fie pedepsiți cei care sunt certați cu legea.

Igor Grosu: „Da, de acord, totalmente de acord cu Dvs. Iată, noi nu că frustrarea, dezamăgirea și a mea, dar și a cetățenilor, noi le-am mai ridicat imunitatea la „flăcăii” aceștia.”

Europa Liberă: Și nimic nu s-a întâmplat, după puțin timp instanța de judecată...

Igor Grosu: „Ironia sorții, actualul procuror interimar încă în vara lui 2019 a venit cu solicitarea, aproape unanim s-a votat pentru ridicarea imunității, după care a venit procurorul general cu toate împuternicirile și ce a făcut? Câte pe unul i-a scos, a clasat dosarele, și-a cerut scuze, a spus: să ne iertați că v-am deranjat, voi sunteți imaculați. Iată, ce sentiment am avut noi toți, nu numai deputații atunci când acesta a venit și a spus: dlor, totu-i în regulă, nu, acolo nimeni nu-i de vină.”

Europa Liberă: Și acum, în cazul Șor care ar trebui să fie sau care poate fi deznodământul?

Igor Grosu: „I se ridică imunitatea, dacă se votează în parlament și procuratura are probabil alte strategii și alte instrumente i se deschid pentru a duce la bun sfârșit aceste dosare, pentru că, bănuiesc eu că-i ceva diferit de ceea ce a fost până acum, probabil sunt alte episoade.”

Europa Liberă: Bine, și dacă d-lui este peste hotare, chiar și dacă e dat în urmărire, statul Israel nu...

Igor Grosu: „Să nu zicem „nu” până n-am sărit, trebuie să venim cu argumente.”

Europa Liberă: Credeți că Israelul o să-l defere justiției pe dl Șor?

Igor Grosu: „Eu cred că noi dacă o să prezentăm argumente imbatabile referitoare la un individ sau altul sau în cazul dat referitor la cel vizat, cu cât mai bune au să fie argumentele, cu atât mai mari sunt șansele noastre. Sunt diferite exemple în istoria relațiilor dintre state atunci când fugarii, hoții, bandiții aflați pe un teritoriu sau altul ajung, fie aici, fie în altă parte, ajung să fie deferiți justiției.”

Europa Liberă: Dar mai există cazuri când un deputat nu se află o perioadă atât de îndelungată în forul legislativ?

Igor Grosu: „În Republica Moldova eu cred că e fără precedent. Bine, a mai fost un caz, dar era vorba de un deputat deținut ilegal de către separatiști.”

Europa Liberă: Ilie Ilașcu, când a fost deținut în temnițele de la Tiraspol.

Igor Grosu: „Dar ca penali sau pușcăriabili, la capitolul pușcăriabili acesta-i primul.”

Europa Liberă: Continuăm tot despre alegeri să vorbim. Așa-zisele alegeri din regiunea transnistreană și felul cum au înțeles unii demnitari să-l felicite pe Vadim Krasnoselski, câștigând mandatul de lider al regiunii. Fostul președinte Igor Dodon învinuiește puterea de la Chișinău că nu e capabilă să poarte dialog cu cei de peste Nistru.

Tu, ditamai președinte al unei țări te duci și te milogești în fața la un separatist

Igor Grosu: „Pentru mine, Igor Dodon este un trădător, nimic mai mult. El e atât de mancurtizat în gândirea lui, în comportamentul lui, de la omul acesta nu te poți aștepta absolut la nimic decât la asemenea comportament. Eu țin minte când era el președinte, ăla de acolo într-o anumită întâlnire chiar l-a umilit, pentru că acesta i-a permis prin comportamentul său obedient, docil, lipsit de verticalitate. Tu, ditamai președinte al unei țări te duci și te milogești în fața la un separatist. Acesta-i felul de a fi al unor oameni și eu cred că el a fost un accident, un pur accident promovat, obedient lui Plahotniuc, confortabil care i-a slujit.”

Europa Liberă: Și nu doar Igor Dodon l-a felicitat pe Krasnoselski, și ambasadorul rus a fost prezent, și mitropolitul Moldovei a mers la Tiraspol.

Igor Grosu: „Și a fost un gest, după mine, ceea ce a făcut dl ambasador este un gest neprietenesc la adresa Republicii Moldova, și nu doar gestul acesta, dar și gestul cela care au venit așa-numiții observatori la așa-numitele alegeri. Când spui și declari de fiecare dată că noi susținem integritatea teritorială și suveranitatea unei țări prietene, partenere ș.a.m.d., iar pe de altă parte, vin tot felul de trimiși mai mult sau mai puțin oficiali care vin să legitimeze sau să creeze aparența legitimării așa-numitului scrutin sigur că este un gest neprietenesc în adresa Republicii Moldova.”

La „inaugurarea” lui Vadim Krasnoselski
La „inaugurarea” lui Vadim Krasnoselski

Europa Liberă: Ziceam că și mitropolitul Vladimir a mers să-l felicite pe liderul de acolo.

Igor Grosu: „Da, am văzut. Mie mi-a lăsat un gust neplăcut acest lucru și propaganda de la Tiraspol n-a întârziat să capitalizeze și să arate că el chiar e unsul nu știu cui și că totu-i în regulă, e cu actele în regulă.”

Europa Liberă: Dl președinte, dar totuși cum trebuie să fie purtate discuții cu cei de la Tiraspol, pentru că doar între Chișinău și Tiraspol poate să apară un consens, un compromis pe marginea dosarului transnistrean?

Igor Grosu: „Toate discuțiile trebuie pornite și purtate de pe poziția că Republica Moldova este un stat integru și suveran, de pe poziția că forțele armate străine trebuie luate de aici, de pe poziția că armamentul, munițiile care nu pot fi utilizate sau care pot fi transportate să fie scoase de aici, de pe poziția că se respectă Constituția și legile Republicii Moldova. Iată de pe pozițiile acestea și vom purta discuții în formatul „5+2” și cu cei care vor să ne ajute pentru a găsi o soluție în reglementarea acestui conflict. El nu se reglementează peste noapte, cum își închipuie unii, dar aceasta nu-i reglementare, aceasta-i cârpeală, care îți creează alte probleme. Da, nouă o să ne mai ia timp; da, pentru asta noi trebuie să consolidăm instituții pe malul drept; da, pentru asta trebuie de fiecare dată să intervenim hotărât atunci când se încalcă drepturile omului. Ați văzut câtă isterie au ridicat cu acele plăcuțe de înmatriculare, întâmplarea face că după ce s-au oprit excepțiile, ca să zic așa, lumea vine la acele două centre de eliberare a numerelor neutre. Da, lumea vine, aplică, își schimbă.”

Europa Liberă: Președinta Maia Sandu a zis că deocamdată în agenda ei nu figurează o discuție cu dl Krasnoselski, dl Krasnoselski spunea că are multe de spus dnei președinte.

Igor Grosu: „Eu nu prea îmi imaginez cum să, adică eu nu văd motivul ca o astfel de discuție să aibă loc, adică ce să discute dna președintă, există Biroul de Reintegrare, în curând o să fie acolo un nou conducător.”

Europa Liberă: Când va fi un nou conducător?

Igor Grosu: „În curând o să fie.”

Europa Liberă: Până la Anul Nou?

Igor Grosu: „Haideți să anunțe mai bine executivul lucrul acesta, ca să nu le fiu eu purtătorul de cuvânt.”

Europa Liberă: Dar s-a identificat persoana care poate să ocupe acest portofoliu?

Igor Grosu: „O să vină dna prim-ministru cu detalii la capitolul acesta. Care este negociatorul, ca să zic așa, interlocutorul celui desemnat de pe malul stâng, asta-i nivelul și acolo trebuie să fie purtate discuții, că el încearcă prin tot felul de invitații să se legitimeze și să-și dea importanță, e o încercare disperată care mai puțin contează.”

Europa Liberă: Dle Grosu, dar apropo, dacă eventual se ajunge la o tensiune mai mare a relațiilor dintre Kiev și Moscova, cum își apără securitatea Republica Moldova?

Igor Grosu: „Eu sper foarte mult că o să găsească liderii politici și de la Kiev, și de la Moscova, și de la Bruxelles, și de la Washington, și de la Berlin suficiente argumente să nu...”

Europa Liberă: Să nu escaladeze conflictul?

Igor Grosu: „Să nu escaladeze, pentru că asta o să fie în detrimentul tuturor, indiferent de retorica pe care o folosesc unii sau alții acasă ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar, în general, e capabilă Republica Moldova să-și apere securitatea națională și cum?

Igor Grosu: „Deci, Republica Moldova are instrumentele disponibile pentru a-și apăra securitatea, noi analizăm foarte atent, urmărim foarte atent ce se întâmplă în estul Ucrainei și nu doar, sigur că nu suntem singuri, sunt și vecinii noștri, care la fel urmăresc foarte atent, și sper foarte mult, cum am spus, să depășim aceste momente și să nu, mai bine să discute diplomații, decât să înceapă a discuta militarii.”

Europa Liberă: Pe moment, relația Republicii Moldova cu Ucraina e una pe care o definiți cum?

Igor Grosu: „E o relație bună! Ne-am ajutat, în special, și ne ajutăm în continuare, criza energetică numai cât a arătat și noi în acel octombrie am fost ajutați enorm de partenerii Ucraineni, și când a fost vorba de gaze, și când a fost vorba de energie electrică, suntem în contact permanent, suntem parte a trio, ne coordonăm pozițiile...”

Europa Liberă: Moldova, Georgia, Ucraina.

Igor Grosu: „Exact!”

Europa Liberă: Dar vreau să vă întreb dacă va fi cu putință să fie demarcat hotarul moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean până la capăt, pentru că...

Igor Grosu: „Este un subiect în discuție, sigur că aici o să avansăm, acum, vă dați seama, și partea ucraineană cumva are...”

Europa Liberă: ...alte preocupări.

Igor Grosu: „Alte preocupări foarte serioase și noi la fel ținem cont de situația de acolo, sunt lucruri pe care noi putem să le abordăm mai insistent, sunt lucruri pe care probabil va trebui un pic să așteptăm să detensioneze situația, dar este o colaborare foarte bună, eu o să insist și o să stabilesc și un contact așa, mai permanent, cu omologul meu, comisiile parlamentare ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Criza energetică, gata, a fost depășită?

Igor Grosu: „Eu zic așa, nu ne relaxăm.”

Europa Liberă: Ce înseamnă: nu vă relaxați?

Igor Grosu: „Asta înseamnă că noi deocamdată, da, suntem asigurați, avem garanții că vom fi asigurați cu gaze naturale, și așa și este, vedem, totul e în regulă, dar zic cetățenilor Republicii Moldova și zic tuturor: haideți să fim atenți! Pe de o parte, să plătim la timp factura, să fim mai economi și să nu ne relaxăm. Și când spun că nu ne relaxăm – de pe acum trebuie să ne pregătim pentru iarna viitoare. La capitolul securitatea energetică, spuneam la început, orice criză este și o oportunitate, deci, criza energetică din octombrie ne-a determinat să ne învățăm să cumpărăm gaze singuri, nu prin Moldovagaz, și avem acest vehicul – Energocom-ul, care este totalmente controlat de noi, de stat, nu îi cazul Moldovagaz, că e societate pe acțiuni ș.a.m.d. Vehiculul acesta trebuie consolidat, oamenii instruiți acolo și să fim gata să facem procurări din surse alternative, din alte surse.”

Europa Liberă: Alte surse fiind?

Igor Grosu: „Bine, este piața, până la urmă e piața, pentru iarna viitoare trebuie să fim mai bine pregătiți, să ne gândim și la rezerve, și la alte căi de transportare ș.a.m.d.”

Europa Liberă: S-ar putea întreprinde mai multe acțiuni în relația bilaterală cu România ca să se facă pași siguri către o soluție și mai sigură pentru problemele energetice?

Igor Grosu: „Nu doar cu România. Da, dar când spun, deci nu mă refer doar la România, eu mă refer și la aceleași Ucraină, Polonie, Românie, Turcie.”

Europa Liberă: Eu de ce vorbesc despre România, pentru că există conducta de gaze Iași-Chișinău, care...

Igor Grosu: „Da, slavă Domnului, noi avem patru, sunt patru trasee prin care noi putem...”

Europa Liberă: Dar ea va putea fi utilizată?

Igor Grosu: „Sigur!”

Europa Liberă: Când?

Igor Grosu: „Ea și acum este utilizată, adică poate fi utilizată și acum în cazul în care admitem...”

Europa Liberă: Ea poate fi utilizată, dar nu e folosită, a fost testată presiunea, s-a constatat că există posibilitate ca să fie aprovizionat.

Igor Grosu: „Da, acum avem contractul cu Gazprom-ul, deci vine pe perimetrul hotarului de est, vine prin, îmi scapă acum denumirea localității prin care intră gazul, dar, cum spuneam, și la nord este o conductă, este conducta Iași-Chișinău la sud, deci pentru iarna viitoare sunt sigur că o să fim mult mai pregătiți.”

Europa Liberă: Și vorbiți doar despre gaze sau includeți și electricitatea?

Igor Grosu: „Și electricitatea, linia de înaltă tensiune de la Vulcănești spre Chișinău, ați urmărit, am urmărit cu toții, deja este desemnată compania învingătoare.”

Europa Liberă: Și aici ați fost criticați că ar fi câștigat licitația altcineva decât...

Igor Grosu: „Decât cine?”

Europa Liberă: Decât cei din România, de exemplu.

Igor Grosu: „Păi, acesta e concurs, aici nu l-am făcut noi, l-au făcut...”

Europa Liberă: A explicat dl Spânu, da...

Igor Grosu: „...l-a făcut Banca Mondială, a fost un proces și nouă ne-ar fi plăcut, da, ne-ar fost bineplăcut să fie câștigătoare o companie din România, dar astea-s regulile concursului, n-avem ce...”

Europa Liberă: Dar cel mai probabil Moldova încă va cumpăra mult timp înainte lumină, electricitate de la Cuciurgan?

Igor Grosu: „Bine, noi o să ofertăm, ANRE-ul o să liciteze pentru anul 2022 și o să vedem cine o să aplice sau cine o să vină la concurs, pentru că contractul cu actualul furnizor e până la 31...”

Europa Liberă: Și în alți ani participau și agenți din Ucraina, dar oricum prețul cel mai bun îl oferea centrala de la Cuciurgan.

Igor Grosu: „Chiar dacă cineva oferea un preț mai bun, în virtutea faptului că nu plătește gazul, trebuie să spunem așa cum este, da?”

Europa Liberă: Așa este.

Igor Grosu: „Noi, părerea mea e că trebuie să fim mai selectivi și să diversificăm sursele, chiar dacă de la unii o parte cumperi un pic mai la alt preț, dar să nu depindem numai de un furnizor.”

Europa Liberă: Dar cum credeți Dvs. că va achita regiunea transnistreană datoriile pentru consumul de gaze?

Igor Grosu: „Nu știu cum va achita, pentru că ei nu achită în continuare.”

Europa Liberă: Și nu ar trebui lucrul acesta să fie totuși un subiect discutat la modul cel mai serios între Chișinău și Moscova?

Igor Grosu: „El periodic apare și este discutat, și asta ca și contraargument atunci când cineva, un purtător de cuvinte de acolo de la companie iese și spune că compania noastră nu este una de binefacere. Iată când se acumulează șapte miliarde și nu se cere nimic, nu știu cum parcă te determină să crezi, ori e de binefacere sau e de altă treabă clemența asta, de altă origine. Sigur că o să fie subiect de discuție, o să audităm acele peste 700 de milioane care sunt imputate malului drept, noi ne onorăm...”

Europa Liberă: Așteptați Curtea de Conturi să...

Igor Grosu: „Nu, asta-i altă treabă, Curtea de Conturi, misiunea Curții de Conturi și auditarea datoriei sunt două lucruri separate.”

Europa Liberă: Da, este adevărat.

Igor Grosu: „Da, ca să nu facem confuzie.”

Europa Liberă: Da, exact, să înțeleagă și cei care ne urmăresc. Dar acum ați solicitat Curții de Conturi să facă și ei un audit. Aveți încredere în felul cum vor fi făcute aceste verificări?

Igor Grosu: „Eu cred că da, acolo sunt capacități suficiente, dar că m-ați întrebat, noi iarăși am constatat că de 30 de ani nimeni nu i-a adresat o întrebare acestei companii sau companiilor care se ocupă în domeniul gazelor și, în special, acestei companii, haideți, că legea e așa.”

Europa Liberă: Să fim mai concreți, da, exact.

Igor Grosu: „Că toate lumea înțelege că acesta-i nenea cu gazul. Nimeni nu i-a adresat o întrebare, cineva a încercat, am înțeles, prin 2005 să pună problema și l-au demotivat, era atunci membrul Curții de Conturi o persoană. Acum, când am început să analizăm, am găsit în lege că numai la companiile în care statul are 50% poate fi efectuat acest audit. Deci cineva, nu știu când, a avut grijă să ridice plafonul acesta.”

Europa Liberă: Și guvernul să aibă mai puține acțiuni.

Igor Grosu: „Pentru că noi avem 35-36, nu știu câte acolo și atunci, hop, i-a scos de sub lupa...”

Europa Liberă: Exact, 35... Și atunci, gigantul rus este cel care decide totuși?

Igor Grosu: „Păi da, vrei să mergi să faci, spre exemplu, în cazul în care legea rămânea așa cum era, chiar dacă veneai și spuneai: eu comand...”

Europa Liberă: Și acum totul rămâne la latitudinea Gazprom-ului, la discreția Gazprom-ului?

Igor Grosu: „Nu, acum legea o să permită ca Curtea de Conturi să efectueze auditul funcțional, pare-mi-se așa se numește, îmi scapă termenul, al felului cum este gestionată, cum au fost gestionate resursele acestei companii, rețelele care, iată, eu ieri și alaltăieri am fost prin cinci raioane am vizitat și lumea mă întreba, iată, noi am plătit, noi am investit, a venit magistrala, evident...”

Europa Liberă: Și s-au investit bani foarte mulți când s-au tras țevile de gaz în gospodăriile oamenilor.

Igor Grosu: „Eu, familia mea la țară, am investit și nici acum n-avem gazul în casă, e în butelii, dar noi tot am plătit, care 5.000, care 10.000, mă rog, în funcție de câți se conectau la o conexiune.”

Europa Liberă: Exact asta am auzit și eu și de la locuitorii din satul Bujor, Hâncești, și la Dumbrăvița, Sângerei, și în foarte multe localități unde gazul a ajuns până la intrarea în sat, oamenii au plătit pentru ca gazul să ajungă în gospodăriile lor și nimeni nu știe de ce nu au ajuns țevile.

Igor Grosu: „Exact. Deci, un audit, un astfel de audit, sper eu, dar eu sunt sigur că acolo sunt capacități în Curtea de Conturi, mai dau ei, așa, câte un rateu, cum au făcut-o cu vaccinul...”

Europa Liberă: Că a expirat termenul de folosire?

Igor Grosu: „...cu concluziile celea, chiar regretabil, dar aici o să aibă ei suficiente capacități și așa am înțeles că nici nu-i afectează din punct de vedere financiar, nu trebuie resurse suplimentare, ca în 2022 să depună un efort și noi cu toții, cetățenii, să aflăm cum a fost gestionată această companie.”

Europa Liberă: Dar și pentru că vorbim de-acum și despre pandemia de COVID-19, se crede că unii intenționat demotivează lumea să nu se mai vaccineze, acum, dacă urmărim știrile de pe mapamond, vedem că situația devine destul de critică în mai multe țări ale lumii.

Igor Grosu: „Da, Olanda, spre exemplu, se pregătește de lockdown.”

Europa Liberă: În Olanda situația aproape că iese de sub control, că e în creștere numărul celor infectați, am văzut că și în Statele Unite ale Americii se pune foarte dur această problemă. Republica Moldova e pregătită în continuare să înfrunte un următor val?

Mi-e milă de cetățeni care se lasă manipulați de pseudofăcătorii de bine

Igor Grosu: „Of! Mi-e milă de sărmanii medici, în primul rând, și mi-e milă de cetățeni care se lasă manipulați de pseudofăcătorii de bine. Deci, stimați cetățeni, vă implor, acum e momentul, având vaccin de care dorim, să ne vaccinăm, eu chiar am zis că, tot spuneau că trebuie să fie un anumit număr critic de persoane pentru a deschide o fiolă de aia și am zis că îi mobilizez, discut cu toți colegii de la fracțiune să mergem organizat să ne facem a treia, să ne aplicăm a treia doză ca să ne...”

Europa Liberă: Mai sunt deputați care nu s-au vaccinat?

Igor Grosu: „Trei, dacă nu greșesc, îi și ăla care-i departe, nu știm, e vaccinat, nu-i vaccinat, dar trei din parlament continuă să nu fie vaccinați, din păcate.”

Europa Liberă: Ajungem la reforme și nevoia implementării acestor reforme, și câte succese înregistrați Dvs. atunci când e vorba ca aceste reforme să aibă și finalitate sau să ofere și rezultate și pornim iarăși de la justiție, pentru că a venit acest răspuns de la Comisia de la Veneția și pentru că am citit și reacțiile procurorului general Stoianoglo, care este pentru moment suspendat și care spune că autoritățile statului vor pierde încă și mai mult din imagine, pentru că nu respectă ceea ce se propune, se sugerează de către Comisia de la Veneția.

Igor Grosu: „Haideți așa, să decupăm ce a spus Comisia de la Veneția și ce a spus cel suspendat. Părerea mea subiectivă îi că noi am pierdut mult mai mult de pe urma inacțiunii celui suspendat pe această perioadă cât a condus tot arsenalul și tot ce a avut la dispoziție, el mai mult deserviciu a făcut sistemului.”

XS
SM
MD
LG