Linkuri accesibilitate

Ilian Cașu: Renato Usatîi a spus clar cu cine nu face alianțe și a numit hoțomani, corupți, culioace


 Ilian Cașu, reprezentantul blocului electoral „Renato Usatîi”
Ilian Cașu, reprezentantul blocului electoral „Renato Usatîi”

Pentru participarea la alegerile parlamentare din 11 iulie. Blocul electoral „Renato Usatîi” include Partidul Nostru și Partidul Patria, din partea căruia Usatîi a candidat la parlamentarele din 2014., a declarat Europei Libere reprezentantul acestui bloc, Ilian Cașu. El mai spune că s-a luat această decizie pentru că unii politicieni pregătesc pentru participare la alegeri partide politice „spoilere”, care sunt concepute pentru a deruta alegătorul.

Ilian Cașu: Votăm împotriva culiocului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:39:20 0:00
Link direct

Europa Liberă: CEC ne anunță că peste 3 milioane 282 de cetățeni cu drept de vot pot participa la alegerile din 11 iulie, ce părere aveți despre acest număr?

Ilian Cașu: „Față de cifra prezentată de CEC întotdeauna am avut dubii și întrebări, pentru că știm care este și alegători ar fi în listele electorale mult mai mulți decât realmente și această cifră umflată întotdeauna a lăsat loc de manipulări și de așa-numitul vot al morților.”

Europa Liberă: Și dacă comparăm cu numărul celor care sunt la urne în ziua votului, ce concluzii trageți?

Ilian Cașu: „Această cifră, umflată anterior, a dat posibilitate ca corupția politică să se folosească de votul multiplu, de carusel, de votul morților, când vedeam că la secția de vot semnează, chipurile, răposatul. Au fost cazuri de acestea.”

Ilian Cașu: Actualul Parlament este „copilul politic al votului Plahotniuc-Dodon”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:06 0:00

Europa Liberă: Au fost, dar președintele CEC, Dorin Cimil, spune că, totuși, situația se redresează și acuma nu se mai întâlnesc atât de multe cazuri.

Ilian Cașu: „Nu știu.

Europa Liberă: O să vedem ce o să arate data de 11 iulie.

Dacă am avea instituții puternice, atunci s-ar rezolva problema

Ilian Cașu: „Instituțiile, dna Ursu, rămân slabe. Dacă am avea instituții puternice, atunci s-ar rezolva problema. Și dacă ar fi fost mai multe opțiuni, votul electronic, votul prin poștă, dar aceste discuții au rămas doar la nivel teoretic și nu s-a implementat nimic. Toți afirmă că această cifră este una umflată. Dar totdeauna au fost explicații de la autoritatea electorală, că asta este cifra, că se includ și cei care au plecat, și cei din stânga Nistrului, și întotdeauna sunt justificări pentru astfel de cifre.”

Europa Liberă: Ce miză au aceste alegeri din 11 iulie?

Ilian Cașu: „Au o miză extraordinară, pentru că marea majoritate a cetățenilor moldoveni, în toamnă, la scrutinul prezidențial, au spus ferm că guvernul discreditat putred de corupt trebuie dizolvat. Acel parlament care este copilul votului mixt Plahotniuc-Dodon și asta este problema. Alegeri anticipate înseamnă dreptul cetățenilor R.Moldova de a-și alege reprezentanții săi în înaltul for legislativ al țării și eu cred în capacitatea cetățenilor țării schimba radical componența parlamentului și este un prim pas de resetare a clasei politice moldovenești. Pentru că mă întrebați de miză, cetățenii vor un stat cu instituții funcționale, care să servească cetățenii și să nu fie în beneficiul grupurilor de interese, a acelor hoți, care gestionează scheme de furt a banului public.”

Europa Liberă: Și Dvs. lăsați să se înțeleagă că să se înțeleagă că o purificare a clasei politice este cu putință în această dată de 11 iulie?

Ilian Cașu: „Noi considerăm Blocul „Renato Usatîi” cel mai puternic și efectiv instrument în mâinile cetățenilor pentru a începe acest proces. Nu poți să cureți dintr-o singură mișcare, este un proces, dar este un instrument foarte și foarte important, ca pe 11 iulie cetățenii să schimbe radical componența parlamentului.”

Europa Liberă: Cel mai probabil, urmăriți și sondajele de opinie și rezultatele acestor sondaje arată că, cel mai probabil, patru formațiuni au șanse să acceadă în viitorul parlament: PAS, Blocul Socialiștilor și Comuniștilor. Acum au apărut, aproape la egal, două formațiuni, Blocul Electoral „Renato Usatîi” și AUR.

Ilian Cașu: „Noi suntem la început de campanie. O mare parte a acestor sondaje sunt pseudo sondaje și rostul lor e să arunce cifre eronate și mincinoase în spațiul public, cu scopul de a influența intenția de vot. În situația în care marea majoritate a cetățenilor deja știu cine i-au furat, eu cred că este o intenție inutilă a celor care peste o zi aruncă în spațiul public așa-numitele sondaje. Deci, dacă e să vă spun direct despre Blocul „Renato Usatîi”, atunci pentru noi nu este o chestiune dacă vom fi prezenți în următorul parlament, dar cât de mare va fi fracțiunea Blocului „Renato Usatîi”.”

Pentru Blocul „Renato Usatîi” anticipatele sunt continuarea firească a turului întîi la prezidențiale

Europa Liberă: Dar pe ce contați și cine este electoratul Dvs.?

Ilian Cașu: „Pentru Blocul „Renato Usatîi” anticipatele sunt continuarea firească a turului întîi la prezidențiale, în noiembrie 2020, atunci cînd candidatul Renato Usatîi, tot el și locomotiva în viitoarele anticipate, a acumulat 230 mii de voturi ale cetățenilor, 16-17 la sută.”

Europa Liberă: Și considerați pe acest transfer de imagine?

Ilian Cașu: „Nu este un transfer de imagine. Practic, este același actor, platforma electorală, în mare parte, rămâne neschimbată și, ca să înțelegeți, eu aș spune că fenomenul politic Renato Usatîi se deosebește de clasificarea ortodoxă a eșichierului politic moldovenesc, adică Renato Usatîi nu este cramponat pe un anumit segment și bazinul lui este doar pe stânga sau pe centru-stânga. Blocul „Renato Usatîi” este o forță antisistem, anticorupție și nestandard și noi atragem voturi, practic, de peste tot. Acesta este specificul blocului și specificul lui Renato Usatîi, ca politician și actor politic.”

Europa Liberă: Adică Dvs. îndemnați cetățeanul să aleagă omul, lista, programul, doctrina, ce să aleagă?

Ilian Cașu: „Oamenii ne cunosc, noi suntem maturi, suntem în politică din 2014. Actualul scrutin parlamentar este primul cu participarea lui Renato Usatîi. În 2014 am fost excluși abuziv. Noi am urmat procedura statului de drept, am contestat toate falsurile colonelului Cavcaliuc în instanțele naționale, acele acte care au servit drept probe sau pseudo probe pentru CEC condusă de Ciocan și pentru toate instanțele de judecată: prima instanță, Curtea de Apel și CSM. Am obținut câștig de cauză la CEDO, apoi, acum câteva luni, CSJ a anulat acea decizie din noiembrie 2014. Pe urmă, în 2019, Plahotniuc, Dodon și Șor au introdus o clauză specială în alegeri, prezența fizică a fiecărui candidat la ANI, acel pseudo certificat de integritate, discreditat chiar de președinta ANI, când i l-a înmânat oficial lui Șor, care a furat miliardul. Deci, noi suntem la primul scrutin parlamentar, suntem un partid care avem reprezentanță la nivel local și am demonstrat la nivel local capacitățile noastre de manageri, capacitățile noastre de primari și de consilieri municipali și să știți că, dacă ne uităm la Barometrul Opiniei Publice, deseori Dvs. îl comentați, din februarie 2021, în ce instituții au încredere cetățenii, veți vedea că primăriile se apropie de biserică.”

Europa Liberă: Crește încrederea în administrația publică locală.

Ilian Cașu: „Exact. Pentru că primarii, consilierii locali sunt acei oameni care zi de zi rezolvă problemele cetățenilor. În cazul primarilor Partidului Nostru, cu resurse limitate, dar cu lucruri de calitate pentru cetățeni.”

Europa Liberă: Dar, întrebam, o doctrină, totuși, aveți, pe care să o propuneți cetățenilor?

Ilian Cașu: „Când sunt în platourile TV sau pe platformele media, partidele din R.Moldova vorbesc despre doctrine, despre poziția lor pe eșichierul politic. eu încerc să contrapun cel care declară doctrina creștin-democrației sau doctrina unionismului luminat și văd că reprezentantul acestuia în Consiliul Municipal Chișinău, votează, de exemplu, împreună cu socialiștii, triplarea indemnizației pentru consilierii municipali. Și atunci eu mă întreb: care este rostul să declar doctrina, dacă este o prăpastie enormă între conceptul doctrinar oficial declarat și trâmbițat în studiourile media și ceea ce fac ei când sunt reprezentați în parlament sau în consiliile locale. Noi am demonstrat foarte clar, la nivel local, că avem capacitate să gestionăm treburile la nivel local, că, cu resurse limitate și fiind presați de regimul criminal al lui Plahotniuc, am reușit niște realizări pentru comunitățile unde avem primari, iar Bălțiul gestionat de Renato Usatîi, este al patrulea an, consecutiv, în baza unui studiu, cea mai transparentă primărie.”

Pe listă sunt oameni care cunosc în detaliu cum trebuie modificat cadrul legal

Europa Liberă: Alături de alte primării.

Ilian Cașu: „Nu, este o clasificare foarte clară. În 2020, a fost pe locul 1, Chișinăul – pe locul 2, iar Primăria Fălești, condusă de colegul meu, Alexandru Severin, - pe locul 3. Asta e o realizare, dacă pornim de la faptul că corupția este principala problemă a instituțiilor statului R.Moldova. Iată o dovadă, Primăria Bălți, fiind o instituție a statului, Renato Usatîi a reușit această performanță, deci, sunt lucruri concrete, sunt capacități de manager. Pe listă sunt oameni care cunosc în detaliu cum trebuie modificat cadrul legal, pentru că acesta este rostul parlamentului, astfel ca să permitem dezvoltarea localităților în țara noastră.”

Europa Liberă: Eu m-am uitat pe lista electorală a Blocului Renato Usatîi, cel puțin cinci primari, primii pe listă, am observat la numele lor. Ce vor face aceste persoane? Renunță la mandatul de primar și îl acceptă pe cel de deputat, dacă intră Blocului „Renato Usatîi” în parlament?

Ilian Cașu: „Decizia urmează să o ia ei, dar noi suntem în plină campanie electorală. Colegii mei, primarii, merg să reprezinte în parlament, cu o agendă foarte clară, dacă vreți să reprezinte comunitățile lor și pe toți cei care o să ne voteze și nu numai ei, pentru că vom face legi pentru toți cetățenii R.Moldova.”

Europa Liberă: Dvs. ziceți că nu contează doctrina, eu aș putea avansa ideea că ar putea să conteze atunci când formațiunea va vrea să facă parte dintr-o mare familie europeană, de exemplu.

Renato Usatîi numește aceasta dictatura legii, dar sunt sinonime, drepturile omului și democrația

Ilian Cașu: „Ajungem și acolo, dar parcursul politic al Partidului Nostru, parte componentă a Blocului „Renato Usatîi”, noi am fost promotori și aderenți la astfel de valori, cum este statul de drept, Renato Usatîi numește aceasta dictatura legii, dar sunt sinonime, drepturile omului și democrația. Pentru că am trecut prin calvarul acesta al regimului criminal fiind presați, intimidați, avem colegi care, pe nedrept, au stat în pușcării. Au fost încercări să ne dezbine, să ne omoare partidul. Uitați-vă, în 2015-2019, acest ciclu electoral la nivel local, dintr-o mie și ceva de aleși locali, au părăsit partidul doar vreo 90, dar presiunea a fost enormă, pentru că am trecut la Bălți, în consiliul municipal, și prin greva foamei în 2018.”

Europa Liberă: Să vorbim, totuși, despre poziționarea partidului, pe segmentul de dreapta, pe segmentul de stânga, pentru că, în fine, contează și ce majoritate parlamentară va fi creată după alegerile din 11 iulie.

Ilian Cașu: „Absolut, contează, și eu înțeleg curiozitatea jurnalistică profesională a Dvs.”

Europa Liberă: E și a alegătorului, curiozitatea.

Ilian Cașu: „Eu o să vă spun următorul lucru, pe care îl repet în spațiul public și nu numai pe platformele media, anticipatele reprezintă dreptul cetățenilor de a-și alege reprezentanții lor. Fiecare concurent electoral are responsabilitatea să se mobilizeze la maxim, în limitele Codului Electoral, fără încălcări, ca să aibă un scor cât mai bun pe 11 iulie, atunci când mergem la vot. Chestiunea cu majorități și alianțe cred că este corectă și, o spun din respect profund pentru cetățeni, este corect s-o abordăm pe 12 iulie. Vă ajut un pic, ca să nu spuneți că nu răspund nimic.”

Europa Liberă: Nu pe mine, pe alegători.

Ilian Cașu: „Pe cei care ne privesc, foarte corecte observații mi-ați făcut. Renato Usatîi a spus clar cu cine nu face alianțe și a numit hoțomani, corupți, culioace, și mesajul este foarte clar pentru cetățeni, pentru că mesajul electoral al candidatului Renato Usatîi la prezidențiale, cu culioc, era foarte clar și înțelegeau chiar și copiii de grădiniță de ce nu pot vota, știind cine este acest culioc. Un simbol al corupției pentru cetățenii R.Moldova.”

Europa Liberă: Dar Dvs. știți că și din tabăra adversarilor Dvs. politici vin o sumedenie de săgeți cu critici, inclusiv la adresa liderului Dvs., Renato Usatîi.

Ilian Cașu: „Renato a fost ținta criticilor, mai ales, cu începutul fiecărui scrutin electoral. Dacă vă amintiți 2014, atunci Renato era prezentat de regim drept terorist, cu Antifa, se găseau bombe, cartușe. Pe urmă, după ce s-a încheiat scrutinul, a doua zi, la holdingul lui Plahotniuc era lacul lebedelor și nu știu ce. Dacă țineți minte, a fost la alegerile locale o presiune enormă asupra lui Renato Usatîi, chiar și cu implicarea mass-media ruse, ca instrument de influențare a intenției de vot, iar bălțenii l-au ales a doua oară ca primar din primul tur. Eu țin minte alegerile noi, din primăvara lui 2018, le-a provocat Renato la Bălți, apoi au fost provocate și la Chișinău. Eu țin minte, era groaznic, dar ne-am mobilizat, astfel că ne-au susținut atunci bălțenii. Aceștia care sunt tromboni de propagandă, pot să inventeze orice, fals, minciună, numai ca să nu-i permită lui Renato să devină primar. Dacă vorbim de alegerile municipale, acestea sunt primele alegeri parlamentare ale lui Renato Usatîi, forța politică și politicianul Renato Usatîi.”

Europa Liberă: Oponenții Dvs. amintesc de dosare, dosare în R.Moldova, dosare în Federația Rusă, pe numele lui Renato Usatîi, acest lucru influențează, totuși, opțiunea electoratului.

Ilian Cașu: „Este o sperietoare, până a nu se implica în politică în 2014, Renato Usatîi nu avea niciun dosar penal în nicio țară a lumii. Dar, pentru cei care ne privesc, a răspuns Renato foarte clar la acuzația cu dosarele, este binecunoscută decizia Interpolului din Lion, atunci când regimul lui Plahotniuc a încercat să-l dea în căutare și a fost examinat acest dosar nouă sau zece luni și decizia, o știe toată lumea, este că e persecutat politic și Interpolul, secția de la Lyon, a refuzat. Era și chestia aceasta cu Gorbunțov, dar este și decizia Scotland Yard-ului. Asta nu este poliția lui Plahotniuc sau procuratura, care spune că are statut de martor și nu este implicat în nicio ilegalitate din acele acuzații care i se aduc. Despre dosarul din Rusia a vorbit direct și franc în fața oamenilor Renato Usatîi, că cei care au dat mărturii sunt în penitenciar, deja, și Renato niciodată nici nu a vorbit cu oamenii aceștia. Unul scrie că era într-un restaurant la Moscova și a auzit în camera vecină că Renato Usatâi ar fi implicat în Laundromat. El a vorbit public despre aceste lucruri, dar acuzațiile se amplifică din partea oponenților politici când ajungem la scrutinele electorale și în perioada electorală, acest val enorm de critică și mizerii împotriva lui Renato Usatîi. Cu Renato Usatîi trebuie să lupți cu instrumente politice, legale, electorale, oferite de Codul Electoral. Și acuma este șansa lui Renato, cei care vor – să se bată pentru încrederea cetățenilor R.Moldova la acest scrutin.”

Europa Liberă: Cât de costisitor este să faci politică în R.Moldova și câți bani îi trebuie unui partid, ca să demonstreze o activitate eficientă?

Ilian Cașu: „Eu înțeleg rostul acestei întrebări. Există legea privind finanțarea partidelor politice, a fost introdusă această clauză, finanțarea partidelor de la stat, înțelegem foarte bine rostul acestei modificări legislative. Cât privește Blocul „Renato Usatîi”, Partidul Nostru, am depus deja primul raport financiar la CEC. La începutul campaniei, de pe contul Partidului Nostru, absolut legal, s-au transferat două milioane de lei pe contul Blocului, bani din subvenții, bani din donații și bani din cotizații. Legislația le permite moldovenilor stabiliți peste hotare să facă donații de până la trei salarii medii, o pot face și persoanele juridice. Legislația evident că trebuie modificată, uitați-vă la modelul american, unde poți dona oricât dorești partidelor politice, cu condiția că poți demonstra proveniența legală a acestor resurse.”

Europa Liberă: Dar chiar la modul serios, credeți că această filantropie politică e atât de motivată de cetățeni, ca să verse din banii proprii din pușculița partidului?

Ilian Cașu: „Oamenii donează, este decizia fiecărui cetățean care este peste hotare, 20 de euro, 50 de euro, 100 de euro. Eu am văzut acest proces. Oamenii singuri ne contactează, există această modalitate, este cadrul legislativ, lumea donează.”

Europa Liberă: Mizați și pe votul din diasporă? Peste 100 de mii de cetățeni s-au înregistrat prealabil, că vor să participe la aceste alegeri, cât de important este acest vot, pentru că de unii politicieni este blamat, de alți politicieni este lăudat?

Ilian Cașu: „Cei din diasporă, cei de peste hotare, nu știu care e termenul corect, dar sunt cetățenii noștri. Cei care fac diferența dintre cei din diasporă și cei de acasă tot nu au dreptate și trebuie să fim foarte și foarte atenți să nu jignim pe cineva. V-am spus că anticipatele pentru Blocul „Renato Usatîi” este continuarea turului întâi de la prezidențiale, o prestație foarte, foarte bună pentru Renato Usatâi în diasporă, locul întâi în Rusia, primul tur, locul întâi în Israel, locul doi în țările UE. Am avut observatori aproape că la toate secțiile de votare, atunci, în toamnă. Acuma iarăși ne mobilizăm, simțim această susținere din partea diasporei, muncim cât de mult putem de mult online, că nu poți să faci campanie în orlando ori Florida, este imposibil.”

Europa Liberă: Inițial, atunci când a fost înregistrat acest bloc, cel puțin, se anunțase că rămâne ușa deschisă pentru alți doritori care ar vrea să facă parte din acest Bloc Electoral Renato Usatîi, însă deocamdată se vorbește că doar Renato Usatîi a făcut bloc cu Renato Usatîi.

Ilian Cașu: „Blocul „Renato Usatîi” este o măsură de a bloca planul lui Dodon de creare a clonelor, pentru că am avut informația concretă că vor fi lansate câteva clone, dacă mergeam cu Partidul Nostru. Și de aceea nu ascundem, a spus-o franc și clar Renato Usatîi, este partidul cu care am fost scoși din alegeri, „Patria”, apoi, în 2018, a avut loc o reformatare radicală a Partidului „Patria” și majoritatea membrilor sunt și colegii noștri, normal, pentru că am trecut printr-o tragedie. A spus-o clar Renato Usatîi că se creează acest bloc, pentru că în R.Moldova există doar o singură persoană cu numele Renato Usatîi și nu mai poți crea clone. Pentru noi este prețios fiecare bloc, fiecare vot, și în sensul ăsta rostul clonelor e că-ți fură voturi. În 2014 – clona PCRM-ului lui Voronin. Și mai că n-am intrat în parlament, țineți minte. Fiecare vot este important pentru noi și de aceea nu vrem să pierdem niciun vot. Iată explicația sinceră, francă privind crearea Blocului „Renato Usatîi”.”

Europa Liberă: Ar putea să mai adere cineva la acest bloc?

Ilian Cașu: „Nu cred. Este un bloc din două formațiuni politice. După anticipate, noi preconizăm o fuzionare, un congres, așa cum prevede legislația în vigoare, ca să fie o singură forță.”

Europa Liberă: Pentru un bloc, pragul electoral este mai mare, de 7 la sută, ca să acceadă în parlament.

Ilian Cașu: „Legislația electorală prevede un barem de 7 la sută, deci, dacă atât de deschis și ușor am creat acest bloc, evident că nu ne este frică de pragul de 7 la sută. Multe partide n-au mers la această măsură, pentru că îi sperie majorarea pragului electoral. Pe noi nu ne sperie.”

Europa Liberă: Totuși, post-electoral, cât de ușor va fi să fie creată o majoritate parlamentară? Chiar și dacă vorbim în termeni, așa, aproximativi, deocamdată nu cunoaștem configurarea.

Ilian Cașu: „Așteptările sunt enorme, de la cetățeni, problemele sunt foarte și foarte grave, de aceea eu cred că o coaliție de guvernare, o majoritate va trebui să fie creată cât de curând posibil. Numai că, și Renato Usatîi a vorbit deschis despre o altă abordare de formare a coalițiilor, pentru că am avut AIE(1,2,3,4,5) și erau anexe, și ele se creau prin restaurante, prin subsoluri, pe nu știu unde.”

Europa Liberă: Dvs. cunoașteți foarte bine insistența colegilor jurnaliști, care spun că, totuși, o coaliție Blocului „Renato Usatîi” cu Blocul Socialiștilor și Comuniștilor va fi posibilă?

Ilian Cașu: „Eu o să repet ceea ce a spus Renato Usatîi. N-o să vă satisfacă răspunsul meu. Ca să nu dau nume, cetățenii îi asociază foarte clar pe respectivii cu ceea ce a vorbit Renato Usatîi: implicați în scheme, corupți, kuliocari.

Europa Liberă: Ei au dezmințit de fiecare dată.

Sunt oameni care au fost la guvernare, au promis și mai promit

Ilian Cașu: „Nu, culiocul cel negru, cu calendar și Catedrala Metropolitană, și copii îl cunosc și îl știu. Sunt oameni care au fost la guvernare, au promis și mai promit. În sensul acesta este mai important cu cine nu faci, pentru că, din respect pentru cetățeni, aștept această zi de 12 iulie, n-a mai rămas mult, și atunci să încep în baza votului cetățenesc, și așa este corect, pentru că mie nu-mi place, în diferite studiouri media sau TV, bat palma, și jurnaliștii participă, și ai impresia că lipsește șampania, găluștele și buchetul de trandafiri. Și mi se pare un semn de lipsă de respect față de cetățeni. Este corect și asta este esența democrației electorale, când ne mobilizăm, folosim instrumente de campanie legală, fără grecikă, tușonkă și alte ilegalități. Și încerci să convingi cetățenii, așa este rațional, așa este în toată lumea, fiecare forță politică încearcă să obțină un scor cât mai bun. Pe 12 sunt rezultatele și atunci vezi.

Europa Liberă: O sugestie sau o presiune de afară, din exterior, ar putea, totuși, să influențeze crearea unei majorități parlamentare.

Ilian Cașu: „Eu știu la ce vă referiți Dvs., dar vreau să vă aduc aminte despre turul doi al alegerilor prezidențiale, când Renato Usatîi a vorbit despre diferite presiuni, s-a atentat chiar și la integritatea lui fizică, însă mesajul lui a fost unul constant: Votăm împotriva culiocului! Și eu sunt absolut sigur că, indiferent de acele presiuni din afară, cei care îl susțin și îl respectă pe Renato Usatîi au votat anume așa.”

Europa Liberă: Ce reacția ați avut atunci când ați aflat că s-a constituit Blocul PCRM-PSRM?

Ilian Cașu: „Este o invenție a lui Igor Dodon, ca să-și salveze cumva reputația pătată, discreditat, ciufulit, a ieșit din prezidențiale, atunci când a promis public că va învinge din primul tur, pe urmă din al doilea. Lucrul acesta nu-l salvează, pentru că tu poți să spui povestea asta, vai, ce realizare, noi ne-am înțepat zece ani, ne-am stropit cu mizerie și gunoi, ne-am unit ca să fim salvatori! Este un film american cu desene animate, Chip & Dale. Tu nu poți fi salvator, pentru că problemele cu care se confruntă statul R. Moldova le-ai creat tu și Vladimir Voronin! Și începi cu niște sperietori ieftine, cu soldatul NATO. În iunie 2006, toți știm că Dodon cu Voronin într-o echipă au semnat planul de acțiuni...”

Europa Liberă: Planul individual.

Ilian Cașu: „Planul individual de acțiuni, de parteneriat R. Moldova – NATO, care, după cum spunea și Voronin atunci, nu contravine conceptului de neutralitate permanentă inserat în Constituția R.Moldova. Dar deja de câteva săptămâni vedem sperietori ieftine cu soldatul NATO, cu copii de culoare, Doamne ferește ce tâmpenie și nebunie este asta, și, doi, ei umplu spațiul public cu cifre mincinoase și pseudo sondaje și, trei, iarăși, de când s-a desprins Dodon de Voronin, la fiecare scrutin prezidențial, pur și simplu inundă Chișinăul și țara cu reclamă electorală.”

Europa Liberă: Dar ce ar fi stat la baza înțelegerii de formare a acestui bloc?

Ilian Cașu: „Doar salvarea lui Dodon.”

Europa Liberă: Dvs. credeți că are de câștigat dl Dodon?

Ilian Cașu: „Eu nu cred, pentru că depinde cum ei conving, în tandem, cetățenii să-i susțină. Și eu chiar am observat cortul acestui bloc, pe Armenească, colț cu Ștefan cel Mare, duminică. Acei reprezentanți sau activiști, ei stau cuminciori pe scaun, nu ies să facă agitație proactivă, pentru că lumea este înrăită și deseori cheamă poliția.

Europa Liberă: Cu pomene electorale mai poate fi ademeniți cetățenii să voteze?

Ilian Cașu: „Este articolul 181 din Codul Penal, care, expres, prevede sancțiuni.”

Europa Liberă: Articol este, sancțiuni sunt, dar pedepse nu sunt.

Ilian Cașu: „Știți, a fost creat acest sistem mixt, care este bazat, eminamente, pe corupție politică, și trei actori, Dodon, Șor și Plahotniuc, au demonstrat-o la alegerile din 24 februarie. ”

Europa Liberă: În acest an, la alegerile anticipate, cu pomene electorale vor merge concurenții.

În opinia mea, contextul politic s-a schimbat radical, comparativ cu 24 februarie 2019

Ilian Cașu: „În principiu, nu, dar doi actori, care erau în incubatorul lui Plahotniuc, Dodon și Șor, erau în condiții de seră, lor regimul le crea condiții ca să practice corupția și pomenile la scară largă. Acuma eu spun așa, curentul electric a fost deconectat de la seră, de la incubator, ouăle s-au răcit, dacă vorbim de ouă de găină. Și deși instituțiile statului mai sunt încă slabe, eu cred că este de responsabilitatea actorilor politici, cum este Blocul „Renato Usatâi”, de documentat și de transmis organelor poliției și la CEC toate încercările de a practica pomenile și corupția politică în acest scrutin parlamentar. Nu exclud că aceștia pe care i-am numit, succesul lor politic depinde de cât de multe pomene vor împărți, dar, în opinia mea, contextul politic s-a schimbat radical, comparativ cu 24 februarie 2019.”

Europa Liberă: Votul din stânga Nistrului și miza acestui vot.

Ilian Cașu: „În scrutinul acesta se crează iarăși condiții pentru cetățenii noștri din stânga Nistrului pentru a-și exprima votul, problema era că mulți erau organizat transportați și am văzut aceste practici de corupție politică. Va trebui de persecutat aceste practici. Este o problemă, pentru că concurenții electorali din R. Moldova nu pot să facă acolo agitație electorală.”

Europa Liberă: Și atunci care este interacțiunea politician – cetățean cu drept de vot din stânga Nistrului?

Ilian Cașu: „Bine, acum este online-ul și nu este necesar, ca în Roma Antică, prezența fizică, de la casă la casă, deși asta contează foarte mult, să mergi la poartă, să bați la ușă, să ai acest contact cu cetățeanul și să-l convingi fără grecikă, tușonkă și pomeni. Este o situație cu care ne ciocnim. Este foarte important, și asta este și poziția CEC-ului, l-am auzit și pe Dorin Cimil, să asigurăm acest drept fundamental de vot și cetățenilor noștri din stânga Nistrului. Asta este realitatea. Important este să se curme acest val de corupție politică, când vorbim despre votul din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Ce calități ar trebui să aibă următorul legislativ?

Ilian Cașu: „Noi vorbim despre un plan concret de modernizare a economiei, despre un plan foarte ambițios de combatere a marii corupții și foarte multe lucruri, pe care le vom prezenta ca ofertă electorală.”

Europa Liberă: Și acest lucru este în putință aleșilor poporului? Deputații fac legi bune.

Ilian Cașu: „Deputatul trebuie să fie, într-o democrație funcțională, servitor al poporului.”

Europa Liberă: Sluga poporului.

Ilian Cașu: „Da, sluga poporului trebuie să fie. Și este o muncă enormă, nu numai fotoliul cela și banii pe care ți-i dau pentru întâlniri cu alegătorii. Deci, este o responsabilitate enormă, care implică dedicație, competență și muncă zi de zi în interesul cetățeanului. Și prin schimbarea cadrului legislativ, aveți dreptate, se fac legi, se schimbă cadrul legislativ, astfel aceste acțiuni trebuie numaidecât, obligatoriu, să contribuie la bunăstarea cetățeanului.”

Europa Liberă: Politicienii să nu uite că după data alegerilor, după 11 iulie, vor fi întrebați cu regularitate și cu insistență dacă nu au uitat cumva de promisiunile pe care le-au făcut în campania electorală.

Ilian Cașu: „Cetățenii așteaptă câteva soluții la măcar câteva probleme într-un interval de timp foarte scurt. Și aici este un efort enorm și muncă cu dedicație, altfel cetățenii se dezamăgesc. Și, în opinia mea, ca reprezentat al Blocului „Renato Usatîi”, nu avem dreptul să dezamăgim acești oameni.”

XS
SM
MD
LG