Linkuri accesibilitate

Imagini din satelit arată o desfășurare de forțe rusești în Belarus. Experții spun că ar putea fi o înșelătorie


Imagini din satelit obținute de Europa Liberp arată că Rusia a ridicat mai mult de 300 corturi în ultima lună pentru a caza temporar militari la trei tabere de instruire din Belarus.
Imagini din satelit obținute de Europa Liberp arată că Rusia a ridicat mai mult de 300 corturi în ultima lună pentru a caza temporar militari la trei tabere de instruire din Belarus.

Rusia a ridicat sute de corturi în trei tabere militare din Belarus, arată imagini din satelit obținute de Europa Liberă. E un indiciu că se pregătește o nouă invazie în Ucraina din Belarus, sau e vorba de altceva?

Când Rusia a organizat în februarie un amplu exercițiu militar în Belarus, cele două țări au spus despre el că este de natură defensivă, menit să respingă o agresiune externă, și anume din partea Ucrainei și NATO.

Dar la terminarea acelor manevre, mulți dintre cei 30.000 de militari ruși staționați în Belarus au trecut granița în Ucraina, ca parte a invaziei declanșate de președintele Vladimir Putin, aflată acum în a opta lună.

Noi imagini din satelit obținute de serviciul belarus al Europei Libere arată că e posibil ca mii de militari ruși să se fi întors în Belarus, ridicând întrebarea dacă o nouă incursiune în Ucraina din nord e iminentă, sau dacă Moscova vrea doar să distragă atenția autorităților de la Kiev cu ajutorul acelora de la Minsk.

Rușii „n-au suficientă putere de luptă pentru a lansa o ofensivă [din Belarus], și nu există puncte ucrainene vitale în apropiere”, spune Mark Cancian, analist militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington.

Forțele ruse au suferit semnificative pierderi de personal și de echipamente din septembrie, când ucraineni au lansat o contraofensivă care continuă în Donbas, la est, și în Herson, la sud.

„Probabil că rușii vor să le distragă atenția ucrainenilor, ca aceștia să-și retragă o parte a forțelor lor din Donbas și Herson”, a declarat Cancian Europei Libere.

Taberele de corturi

Imaginile din satelit realizate de firma Planet Lab pe 31 octombrie și obținute de Europa Liberă arată că Rusia a ridicat mai mult de 300 de corturi în trei locații în ultima lună pentru a caza temporar acolo militari în trei tabere de antrenament din Belarus.

E vorba de cel puțin 190 de corturi la Abuz-Liasnovski în vestul Bielorusiei, unde se antrenează trupe terestre; 35 la Repișcea, în centrul Bielorusiei, unde se antrenează artileriștii; și 80 la Lasvida, în apopiere de Minsk, unde se antrenează forțele aeropurtate.

Abuz-Liasnovski este cea mai sudică din aceste locații, situată cam la 160 de kilometri nord de granița Ucrainei.

Potrivit imaginilor din satelit, la aceste baze au ajuns și sute de piese de echipament militar, inclusiv camioane și obuziere auto-propulsate.

Majoritatea corturilor par a fi de dimensiunea 12 pe 7 metri, despre care Dara Massicot, analist militar la RAND Corp. de la Washington, estimează să ar putea găzdui confortabil între 24-25 de militari fiecare, ceea ce înseamnă că maximum de 7.500 de militari ar putea fi staționați în cele trei locații.

Nu e clar dacă vor ridicate mai multe corturi și nici câți militari ruși se află deja în clădirile și structurile deja existente pe terenurile de instrucție de acolo.

Rusia nu a explicat public care e scopul acelor tabere și nici nu a făcut cunoscut numărul trupelor pe care intenționează să le desfășoare în Belarus.

Liderul autoritar al Bielorusiei Aleksandr Lukașenka a spus pe 10 octombrie că în țara sa vor sosi militari ruși, dar a spus că în scopuri defensive, afirmând, fără să prezinte dovezi, că Ucraina ar pregăti un atac.

Câteva zile mai târziu, ministrul Apărării de la Minsk a spus că un total de 9.000 de militari vor fi desfășurați alături de forțe bieloruse în apropiere de granița ucraineană.

Serviciile de informații ucrainene au afirmat că Rusia intenționează că trimită în Belarus până la 20.000 de militari, o forță suficient de mare pentru a încerca o invazie.

Ucraina a spus că aceștia vor fi cazați nu numai la baze militare, dar și în locații civile, cum ar fi depozite, hangare și ferme agricole abandonate. Asta va face greu de aflat numărul trupelor ruse din Belarus numai pe baza imaginilor din satelit.

Trimiterea de trupe rusești în Belarus ar putea fi o încercare a Minsk-ului și Moscovei de atrage spre granița nordică a Ucrainei forțe ucrainene angajate acum în contra-ofensiva din est și din sud, susține Institute for the Study of War, într-o notă dată publicității pe 2 noiembrie.

Organizația de cercetare de la Washington spune că e „puțin probabil ca forțele bieloruse să intre în război, notând că asta ar pune presiune pe resursele militare limitate ale Bielorusiei și ar submina puterea lui liderului de la Minsk, care conduce această țară de aproape 30 de ani.

Instrucție, nu desfășurare?

Analiștii spun că ar mai putea fi o explicație pentru apariția taberelor militare din Belarus: e posibil ca Moscova să dorească să le folosească pentru antrenament din cauză că în Rusia nu există capacități destule pentru așa ceva.

„E plauzibil ca Rusia să aibă nevoie de zone de instrucție. Mobilizarea a 300.000 de rezerviști dublează mărimea armatei, care nu e echipată să facă față unei creșteri de mărimea asta”, spune Mark Cancian.

Anunțul bielorus despre desfășurarea de trupe împreună cu rușii a venit la mai puțin de o lună după ce Kremlinul a ordonat o importantă mobilizare de rezerviști, menită să sporească numărul militarilor ruși trimiși în Ucraina. Pe 4 noiembrie, Putin a spus că a chemat sub arme un total de 318.000 de oameni.

Expertul militar ucrainean Mihailo Jirohov spune că după prăbușirea URSS Rusia a vândut mare parte din terenurile pe carele folosea ca poligon militar.

Chiar dacă forțele armate ruse au fost modernizate masiv în ultimii 15 ani, spun alți analiști, Rusia nu a investit în actualizarea infrastructurii sale de recrutare și mobilizare.

Lipsa investițiilor s-a resimțit în modul haotic și la întâmplare în care a avut loc mobilizarea după 21 septembrie.

Jirohov spune că e posibil ca Moscova să le ordone trupelor sale din Belarus să invadeze Ucraina, după terminarea instrucției în primăvară.

Dacă se va întâmpla asta, spun alți experți, soarta lor va fi mult mai rea decât aceea a primul val de militari ruși care au invadat din Bielorusia, și care au suferit pierderi grele înainte de a se retrage la sfârșitul lui martie.

Asta deoarece trupele ucrainene sunt acum mult mai bine pregătite și cu mai multă experiență, după ce au luptat luni de zile în bătălii epuizante în toată țara, și în plus au la dispoziție echipamente militare puternice primite din Occident.

Articol scris de Andrey Shauliuha, Todd Prince și Wojtek Grojec. Traducere de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG