Linkuri accesibilitate

În ce sate se vor deschide farmacii susținute de stat


Din cele aproape 1.500 de sate din R. Moldova, doar în jur de 400 au farmacii.
Din cele aproape 1.500 de sate din R. Moldova, doar în jur de 400 au farmacii.

Guvernul va subvenționa 146 de farmacii din sate cu peste o mie de locuitori. Acestea vor primi lunar între 10.000 și 20.000 de lei, în funcție de veniturile din vânzări. În acest fel, autoritățile vor să asigure accesul oamenilor din localitățile rurale la medicamente de primă necesitate.

Ministerul Sănătății a elaborat un regulament care stabilește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească farmaciile din sate pentru a primi licență pe un termen de 5 ani și a fi subvenționate de la stat.

Pentru aceasta, farmacia trebuie:

  • să aibă un contract semnat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină privind eliberarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate;
  • să aibă o suprafață minimă de 15 metri pătrați (fără hol şi grupul sanitar) și două zone distincte – de lucru a farmacistului și de deservire a clienților;
  • să fie dotată cu echipament de casă și control, computer, dulapuri și frigider pentru păstrarea medicamentelor;
  • să aibă un sistem informațional automatizat și conexiune la internet;
  • să aibă un program de lucru nu mai scurt de 6 ore pe zi.

Potrivit unei anexe la regulament, cele mai multe farmacii de acest fel vor fi înființate în raionul Soroca, 11 la număr.

În raioanele Leova și Călărași vor fi deschise câte 10, la Cimișlia – nouă, la Cahul, Căușeni, Dondușeni, Florești și Telenești – câte opt.

În alte 18 raioane vor fi între una și șapte farmacii subvenționate de stat.

Subvenția lunară va varia, în funcție de veniturile din vânzări, între 10.000 și 20.000 de lei. Dacă veniturile pentru un trimestru vor depăși suma de 450.000 de lei, farmacia rurală nu va primi subvenția.

Iar dacă în decursul unui an calendaristic (patru trimestre consecutive) farmacia va raporta venituri trimestriale de peste 450.000 de lei, contractul de subvenționare va fi anulat.

Activitatea farmaciilor rurale subvenționate de stat va fi monitorizată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Un raport al Curții de Conturi arată că peste 70.000 de persoane din R. Moldova nu au acces la medicamente esențiale, pentru că nu au farmacie în preajmă.

Anterior, directorul Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a explicat Europei Libere că agenții economici nu vor să deschidă farmacii în satele mici pentru că nu și-ar acoperi cheltuielile și nu ar avea venituri.

În R. Moldova activează 1.510 farmacii autorizate, dintre care peste o mie în municipii și centre raionale. Din cele aproape 1.500 de sate, doar în jur de 400 au farmacii.

Întrucât R. Moldova se confruntă și cu un deficit de farmaciști, în farmaciile subvenționate de stat locul acestora va putea fi ocupat de asistenți medicali și laboranți cu studii medicale medii.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG