Linkuri accesibilitate

În esență… | Cât de verosimil și periculos poate fi un blocaj în sistemul procuraturii?


Șeful CNA, Iulian Rusu și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție
Șeful CNA, Iulian Rusu și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție

Vor exista, „cu siguranță”, anumite plecări din procuratură în contextul viitoarelor evaluări ale procurorilor, dar un blocaj al sistemului nu se va produce, deoarece R. Moldova are un număr de procurori peste media țărilor membre ale Consiliului Europei, este de părere expertul Ilie Chirtoacă.

Președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă spune în podcastul Europei Libere „În esență...” că evaluările din justiție „implică o mare incomoditate” celor care trebuie să treacă prin procedurile de evaluare și că cel mai mult pe procurori îi deranjează, probabil, „incertitudinea procesului”.

El crede că, cel mai probabil, nu va exista un blocaj în sistemul procuraturii în timpul evaluării externe.

„R. Moldova are cei mai mulți procurori pe cap de locuitor. Avem, practic, un număr dublu de procurori [...], lucru nemaiîntâlnit în nici o țară membră a Consiliului Europei”, afirmă Chirtoacă, explicând că autoritățile vor putea manevra cu resursele umane și financiare în acest sens.

În R. Moldova, potrivit studiilor, numărul posturilor de procuror e de circa 720. Acesta e de două ori mai mare decât media țărilor membre ale Consiliului Europei.

La un recent forum pe justiție și combaterea corupției, Octavian Iachimovschi, adjunctul șefului Procuraturii Anticorupție (PA), afirma că există riscul ca în jur de 50% din procurorii PA să plece din sistem, după ce Parlamentul a adoptat, în august, o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură, care ar fi creat „imprevizibilități”. Iachimovschi mai spunea că procurorii ar prefera să părăsească sistemul decât să treacă printr-o procedură de evaluare care este ca o „loterie”.

Amintim că Adunarea Generală a Procurorilor, desfășurată la sfârșit de august, care urma să aprobe membrii noului Consiliu Superior al Procurorilor trecuți prin procedura de evaluare (pre-vetting) și-a amânat votul. Asta după ce trei procurori, care nu au picat pre-vetting-ul au obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție contestând deciziile Comisiei pre-vetting, formată din trei experți locali și trei internaționali. După pre-vetting (procedură care se referă la Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor) urmează procedura de vetting adresată restului magistraților și procurorilor din structurile sistemului de justiție.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG