Linkuri accesibilitate

În esență... | Protestele cadrelor didactice din R. Moldova se „coc” toamna


Salariul mediu al angajaților din educație este de circa 80% față de salariul mediu pe economie
Salariul mediu al angajaților din educație este de circa 80% față de salariul mediu pe economie

Liderul sindicatului din educație, Ghenadie Donos, nu exclude că, în această toamnă profesorii ar putea iniția acțiuni de protest pentru a cere să li se majoreze lefurile. Asta în situația în care salariul mediu al angajaților din educație este de circa 80% față de salariul mediu pe economie.

Un cadru didactic începător ridică un salariu de nici 8.700 de lei, deși, spune Donos, există în educație și salarii de 6.000 de lei. Retribuția unui profesor cu vechime în muncă se ridică la circa 11.000 de lei. În același timp, salariul mediu pe economie depășește 12.000 de lei.

Ziua profesorului s-ar putea transforma în zi de revoltă
Ghenadie Donos, liderul sindicatului din educație

Dacă nu vor exista „răspunsuri clare” din partea autorităților, nu vom vedea nicio mișcare până la Ziua profesorului [5 octombrie], aceasta s-ar putea transforma nu în zi de sărbătoare, dar de revoltă, a spus Ghenadie Donos la Europa Liberă în podcastul „În esență...”.

„Suntem sătui deja de elogii și de cuvinte frumoase, și de aprecieri în cuvinte multe. Vrem să simțim acest lucru prin motivare, prin aceste majorări salariale”, a declarat Donos.

Liderul sindical a mai spus că pe 7 septembrie ar urma să aibă loc ședința „activului sindical”, la care ar putea participa și ministrul Educației, Dan Perciun, la care se va discuta inclusiv problema salariilor. Așa că, spune Donos, decizia privind organizarea unor eventuale proteste va fi luată în funcție de rezultatele discuțiilor și dialogului.

Pe de altă parte, invitatul podcastului a spus că sindicatele salută recentele declarații ale ministrului Dan Perciun privind majorarea salariilor profesorilor, în 2024, însă și-a exprimat regretul că autoritățile nu sunt transparente în acest sens și nu au explicat care vor fi „mecanismele, cum și cât” vor fi majorate salariile.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG