Linkuri accesibilitate

Un nou an școlar a început pentru elevii din Republica Moldova


„Primul clopoțel” la Liceul Teoretic Hyperion din Durlești. 1 septembrie 2023
„Primul clopoțel” la Liceul Teoretic Hyperion din Durlești. 1 septembrie 2023

În toate școlile din țară au fost organizate festivități dedicate începutului de an școlar, iar prima lecție a fost la tema „Moldova europeană”, în contextul în care R. Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană.

Într-un comunicat de presă, ministrul Educației a venit cu un mesaj pentru elevi, părinți și profesori. „Astăzi ne aflăm la o răscruce istorică […], iar școala are un rol esențial în acest parcurs de integrare în familia statelor europene, libere și democratice”, a spus Dan Perciun.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în acest an, în cele circa 1.200 de școli din R. Moldova vor învăța 333.000 de elevi, iar fiecare a cincea familie are cel puțin un copil care a participat astăzi la ceremonia numită „Primul clopoțel”.

Prima lecție din acest an școlar a fost la tema „Moldova europeană”
Prima lecție din acest an școlar a fost la tema „Moldova europeană”

Contactat de Europa Liberă, serviciul de presă al Ministerul Educației a spus că autoritățile vor veni zilele următoare cu un raport mai amplu privind numărul elevilor din toate treptele de studii.

La începutul săptămânii, șeful Direcției Educație din Chișinău, Andrei Pavaloi, a anunțat că și în acest an instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău vor începe anul școlar cu un deficit de cadre didactice. Direcția a solicitat Ministerului Educației un număr de 547 de specialiști, dar au venit să se angajeze doar 80.

Datele prezentate anul trecut de direcțiile raionale arătau că sistemul educațional din R. Moldova se confruntă cu un deficit de 2.000 de profesori.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că, în realitate, numărul este de patru ori mai mare. Locurile vacante sunt suplinite de pensionari sau de profesori care predau mai multe discipline.

Ministrul Educației, Dan Perciun, despre reforma optimizării instituțiilor de învățământ: „Cred foarte mult în ofertă și nu în constrângere”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:25:38 0:00
  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG