Smith și Stoltenberg, care au participat virtual la o conferință sponsorizată de Center for New American Security, au declarat că membrii vor discuta despre pragul de 2% din PIB al cheltuielilor pentru apărare și despre necesitatea ca toată lumea să admită că acesta este un minim pentru statele-membre.
Smith a promis că va continua presiunile exercitate de SUA pentru a se asigura că membrii alocă cel puțin 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, așa cum s-a convenit în cadrul Angajamentului de investiții în apărare (DIP) elaborat în 2014, care prevede ca țările să atingă pragul de 2% până în 2024.
În plus, Smith a declarat că 2% „este un minim, nu un plafon” și că planurile viitoare ale NATO ar putea necesita creșteri suplimentare.
Statele Unite „plănuiesc să lanseze DIP 2.0” la summit, a spus Smith, cu o presiune continuă asupra aliaților NATO pentru a atinge și depăși pragul de 2 la sută în următorii câțiva ani.
Liderii celor 31 de țări NATO, care urmează să se întâlnească pe 11 și 12 iulie în capitala Lituaniei, sunt așteptați, de asemenea, să participe la discuții cruciale despre viitorul NATO, inclusiv despre posibilitatea extinderii Alianței.
Se așteaptă ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut presiuni asupra NATO pentru a permite aderarea Ucrainei, să participe la summit. El a declarat la începutul acestei săptămâni că Ucraina este „pregătită să adere” și că alianța trebuie să ia o decizie cu privire la aderarea Ucrainei la summit.
În ceea ce privește extinderea NATO, Smith și Stoltenberg au precizat că există o gamă largă de modele potențiale pentru continuarea contribuțiilor NATO către Ucraina, dar că soluția va fi probabil un compromis între opiniile variate din rândul aliaților. „Avem în vedere o serie de opțiuni pentru a dovedi că Ucraina avansează în relația sa cu NATO”, a declarat Smith.
Stoltenberg a fost de acord că, până când Ucraina se va alătura alianței, vor fi necesare unele discuții privind aranjamentele de securitate, deși nu a oferit detalii despre care ar fi acestea.
Șeful NATO a precizat că este de competența aliaților și a Ucrainei să ia decizia finală cu privire la momentul în care Ucrainei i se va permite să adere. Cu toate acestea, el a reafirmat angajamentul total al NATO de a face din Ucraina un membru după război. „Când acest război se va încheia, avem cadrul necesar pentru... a preveni alte atacuri asupra Ucrainei”, a spus el.
Un alt domeniu de interes la summit va fi angajamentul de resurse pentru aliații NATO. Noul DIP și noile planuri regionale de apărare și descurajare propuse de SUA, care se așteaptă să se afle pe agenda summitului, vor avea ca rezultat „o lume cu totul nouă” în ceea ce privește nivelul de responsabilitate al aliaților NATO, a spus el.
Ambii oficiali au subliniat, de asemenea, angajamentul NATO față de victoria Ucrainei.
Întrebat despre anticipata contraofensivă ucraineană, Stoltenberg a spus că o victorie a Ucrainei ca națiune independentă și suverană este o prioritate de top a NATO, dar nu a vrut să spună mai multe despre planurile Ucrainei legate de contraofensivă, în afară de faptul că ucrainenii „au capacitatea de a elibera teritoriile deținute de Rusia”.