Linkuri accesibilitate

Încă patru procurori au promovat pre-vetting-ul


Procurorii Mariana Cherpec, 0lesea Vîrlan, Iuri Lealin și Elena Roșior.
Procurorii Mariana Cherpec, 0lesea Vîrlan, Iuri Lealin și Elena Roșior.

Procurorii Mariana Cherpec, Iuri Lealin, Olesea Vîrlan și Elena Roșior au promovat evaluarea integrității etice și financiare și pot candida la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), anunță comisia pre-vetting.

Potrivit legii, cei patru au la dispoziție 48 de ore pentru a-și da acordul sau a refuza ca deciziile în privința lor să fie publicate și cinci zile pentru a le contesta la Curtea Supremă de Justiție.

Mariana Cherpec, de la Procuratura municipiului Chișinău, a fost audiată de comisia pre-vetting timp de aproximativ o oră, pe 25 aprilie, întreaga discuție fiind consacrată celor trei pedepse disciplinare primite de procuroară din 2014 până în 2016: două mustrări și un avertisment. Ea a explicat că a fost sancționată din cauza că avea divergențe cu șeful ei de atunci.

Audiat pe 28 aprilie, Iuri Lealin, de la Procuratura Generală, a trebuit să explice Comisiei pre-vetting sursa banilor cu care a cumpărat în 2014 un apartament, iar în 2017 – o casă. Procurorul a declarat că majoritatea banilor pentru apartament, 320.000 de lei, i-a primit drept cadou de nuntă de la mama sa și de la socri, iar atunci când a cumpărat casa din Stăuceni, a folosit banii obținuți din vânzarea apartamentului, economiile sale și ale soției și 420.000 de lei primiți cadou la cumătrie.

Olesea Vîrlan, adjunctă interimară a procurorului-șef al Procuraturii raionului Ialoveni, a fost audiată timp de o oră, pe 24 mai, și a trebuit să dea explicații în legătură cu achiziția unei mașini pentru care a plătit în acte 8.000 de lei, iar în realitate - 60.000 de lei. Ea a spus că a trecut în contractul de vânzare-cumpărare o sumă mai mică la cererea vânzătorului.

La audierile din 25 mai, Elena Roșior, adjunctă a procurorului-șef al Procuraturii raionului Anenii Noi, a fost chestionată timp de o oră, în special în legătură cu veniturile soțului ei, dar și cu achiziția a două mașini Dacia Logan la prețuri surprinzătoare, de numai 2.000 și, respectiv, 5.000 de lei. Procuroarea a spus că Dacia de 2.000 de lei a fost mașina de serviciu a soțului, obținută la preț redus de la compania unde a lucrat. Cealaltă, de 5.000 de lei, ar fi fost cumpărată pentru piese de schimb. Prima mașina reparată astfel a fost, în cele din urmă, vândută cu 10.000 de lei.

Până acum, din cei 18 candidați înscriși în concursul pentru funcția de membru al CSP, șase au promovat evaluarea, opt au picat și patru așteaptă verdictul comisiei pre-vetting.

Procurorii candidează la cinci locuri în CSP, un organism-cheie care decide, între altele, cine și ce funcție obține în procuratură, cine este promovat sau demis. Noul CSP va avea în total 10 membri, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament în prima lectură. Patru membri non-procurori ai CSP sunt numiți de instituții politice ca Președinția, Parlamentul și Guvernul, pentru a se evita conducerea corporativă a breslei.

În ceea ce-i privește pe candidații-procurori, aceștia participă la alegeri organizate de Adunarea Generală a Procurorilor, dar trebuie să treacă mai întâi cu bine de pre-vetting și să arate că și-au dobândit averile legal.

XS
SM
MD
LG