Pentru ţările din Balcanii de Vest, incendiul devastator de ieri de la Paris de la Catedrala Notre Dame este văzut sau ca o „pedeapsă” divină sau ca o tragedie anunțată de faimoasa ghicitoare baba Vanga.
Ziarul sofiot „Trud” îl citează pe primul-ministru Boiko Borisov, care a oferit Franței ajutor financiar și experți în restaurarea de monumente istorice.
Publicația „Standart” amintește că meșterul bulgar Kolio Ficeto (1800-1881), care a fost constructor de biserici și poduri, ar fi fost cel care a salvat Catedrala Notre Dame în urmă cu 150 de ani.
Acum 150 de ani, scrie ziarul, prefectul regiunii Russe, Mithad Pașa, cu studii în Franța, a aflat că în zidurile Catedralei Notre Dame au apărut crăpături. Măsurile recomandate de experții francezi nu ar fi dat rezultat. Pașa l-a trimis atunci în Franța pe cel mai bun arhitect și constructor din pașalăcul său care era bulgarul Kolio Ficeto. El a descoperit un izvor subteran care ar fi cauzat problemele și a reuşit să scoată izvorul în afara catedralei, salvând-o.
Ziarul turc „Sabah” scrie că incendiul de la Notre Dame a fost prezis de cunoscuta prezicătoare bulgară Vanga, foarte populară și acum în Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia și în fostele republici sovietice.
Două tabloide sîrbești nu au îndoieli și scriu că adevărata cauza a incendiului de la Catedrala Notre Dame ar fi faptul că nu de mult ar fi arborat drapelul kosovar. Acest lucru s-a întâmplat în luna noiembrie, când drapelul Kosovar a fost arborat, alături de alte 100 de steaguri, la ceremoniile care au marcat 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial. Cele doua ziare, Alo şi Informer - apropiate Guvernului de la Belgrad - susțin că incendiul ar fi fost „o pedeapsă divină”.
Informer a publicat pe site-ul său fotografia catedralei în flăcări alături de fotografia din noiembrie a steagului kosovar. Ziarul a retras apoi articolul și imaginile.
Aceiași „explicatie” a incendiului a fost publicată şi de Alo și la fel a fost apoi retrasă, fără a oferi vreo explicație.
În noiembrie, când presa sârbească s-a inflamat din cauza apariției steagului kosovar în catedrala de la Paris, autoritățile franceze au explicat că au fost arborate toate steagurile țărilor care au participat la ceremonia aniversară. La acea ceremonie, liderul de la Priștina, Hașim Thaci, a fost așezat lângă președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timp ce președintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a fost plasat de partea opusă, într-o zonă cu mai puține personalități politice de primă mărime.
Serbia, ca şi câteva ţări din Uniunea Europeană şi Rusia, nu recunosc independența Kosovo.
Cunoscutul fotbalist sârb Dușan Savic-Dule a vorbit și el, ca şi cele două tabloide, despre o pedeapsă cerească dată Franței pentru sprijinul acordat albanezilor din Kosovo.
Ziarul belgrădean „Danas” anunță că și în moscheea Al Aqsa de la Jerusalem a avut loc un incendiu concomitent cu cel de la Notre Dame.
Președintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a transmis prin Twitter mesaje de sprijin pentru Franța, în urma incendiului, spunând că împărtășește tristețea tuturor sârbilor pentru distrugerea acestui monument istoric și cultural:
„Suntem alături de prietenii noştri francezi și suntem gata să ajutăm la refacerea acestui simbol al Franței și al civilizaţiei mondiale”, a scris pe Twitter, președintele de la Belgrad.
BBC a anunțat că printre persoanele, țările și localitățile care au oferit sprijin financiar pentru reconstrucţia catedralei se afla şi locuitorii din oraşul Szeged din Ungaria.