Linkuri accesibilitate

Individul fără mască te ia în băşcălie!


Individul fără mască te ia în băşcălie!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00

Suntem de aproape doi ani în pandemie, dar în Republica Moldova oamenii tot nu s-au învăţat să respecte nişte elementare norme anti-epidemice. O sumedenie de moldoveni se comportă de parcă nici nu ar exista coronavirusul. Nu doar că nu vor să se vaccineze, nu doar că îşi fac certificate false, nu doar că îţi suflă în ceafă fără măşti, ci şi uneori îşi bat joc de oamenii responsabili şi vaccinaţi. Iar statul moldovenesc, fie că e condus de Dodon, fie că e condus de Sandu, nu vrea sau nu poate să asigure respectarea normelor anti-epidemice. De fapt, putea să fie aici ordine după 30 de ani de brambureală? E o întrebare retorică, nu?

Vreau să le povestesc o întâmplare celor cărora le repugnă vaccinarea şi care se simt obijduiţi şi nedreptăţiţi mai mereu. E un caz real, nu unul inventat de mine. Un cunoscut de-al meu căruia i-a murit o mătuşă de Covid şi al cărui tată e într-o stare gravă după Covid a intrat într-un magazin. Era un magazin în care intra deseori. Iar acolo erau doi cumpărători care nu aveau măşti şi care nu se ştie dacă erau vaccinaţi. Cunoscutul meu i-a rugat să poarte măşti câtă vreme sunt în magazin, iar cei doi indivizi au început să-l bălăcărească, să-l ia în băşcălie, să-i ironizeze frica exagerată faţă de coronavirus. Şi cum cunoscutul meu cumpărase un caşcaval pe care îl ţinea în mână, unul dintre indivizii fără mască l-a sfătuit să-şi acopere caşcavalul cu mască şi apoi a râs batjocoritor. În tot acest răstimp, vânzătoarea, care ar fi trebuit să ia atitudine, a tăcut mâlc. De ce? Deoarece vrea mai mulţi clienţi, cu sau fără măşti. Acum cunoscutul meu le-a trimis un mesaj plin de indignare patronilor magazinului. Aceştia deocamdată tot tac. Pesemne pandemia îi interesează mai puţin decât vânzările.

Nu ştiu ce va fi mai departe cu pandemia, dar am convingerea fermă că Republica Moldova va fi printre ultimele ţări care vor scăpa de molimă sau poate nu va scăpa niciodată. Moldova e „ţara oamenilor frumoşi şi harnici”, vorba primului preşedinte Mircea Snegur.

XS
SM
MD
LG