Linkuri accesibilitate

Inna Vîrtosu(SAR Macau): „Mai puțin sau mai mult se fură oriunde, dar la noi se fură foarte vizibil”


Inna Vîrtosu (China): Direcția mea-i doar să rămân și să mă stabilesc în Asia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:05 0:00

Inna Vîrtosu (China): Direcția mea-i doar să rămân și să mă stabilesc în Asia

Inna Virtosu este plecata peste hotare din 2010. Cei mai mulți ani i-a dedicat studiilor. In 2012 a aplicat la Hankuk University of Foreign Studies si a fost acceptată. A făcut economie, inclusiv Economia UE. Pe parcursul studiilor, a făcut și dreptul concurenței. Doctoratul l-a făcut in Dreptul UE, dar cu specializarea în dreptul concurenței, proprietate intelectuală și farmaceutica. A fost de doua ori campioana la Olimpiada Republicana de drept constituțional pentru Republica Moldova. A făcut parte dintr-un comitet de reforme și s-a convins că nu se doresc adevarate schimbări.

În 2014 și în 2017 a revenit în Republica Moldova dar nu s-a regăsit acasă. A decis sa se stabilească în străinătate. Actualmente este în China, în SAR Macau (regiune administrativă specială, după ce a fost retrocedată Chinei de Portugalia în 1999).

Vocea diasporei. Din China, Inna Vîrtosu despre anticipatele 2021.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:24 0:00
Link direct

Inna Vîrtosu: „Toți se așteaptă că, după 11 iulie, o să înceapă o altă viață. Mulți s-au lansat în campanie cu sloganuri foarte (o să spun direct!), chiar foarte populiste, că, gata, după 11 se va schimba totul, dar este o problemă, este mentalitatea cetățeanului. Ce facem noi cu ea, că de acolo trebuie să pornim? Pentru că mai este încă o problemă – s-a mărit și numărul de partide. Și pentru omul simplu când se uită la toată lista ceea și se întreabă: „Oare cine-s aceștia?”... Chiar am avut o discuție cu cineva din colegi și m-a întrebat: „Dar câte partide aveți voi în țară?” și i-am spus. – „Dar numărul populației care-i?” Și când i-am spus numărul populației, a făcut un calcul, s-a gândit puțin și m-a întrebat: „La atâta populație, voi aveți atâtea partide? Asta-i imposibil!”.”

Europa Liberă: Deci, 53 de partide au dreptul să se înscrie în această cursă electorală și populația cu drept de vot rămâne a fi cea care a fost și la alegerile de altă dată.

Inna Vîrtosu: „Știți care e primul gând care îmi vine în cap, când mă uit la toată lista ceea? Asta reprezintă nu numai divizarea societății, apropo, dar anumite interese de grup, pentru că dacă ar fi structurarea partidelor conform ideologiei – stânga, dreapta, OK, mai avem și partidele unioniste care au cu totul altă direcție, ele nu pot să fie nici de stânga, nici de dreapta, ele au cu totul un alt concept, dar când ne uităm pe stânga, pe dreapta vedem atâtea partide, deci când te uiți care-i diferența lor de ideologie, că ei s-au structurat și au format un alt partid, în realitate nu vezi nicio ideologie.”

Europa Liberă: Dar, oricum, într-o democrație veritabilă fiecare are dreptul, inclusiv să aibă partid?

Inna Vîrtosu: „Am știut că o să spuneți asta, am știut, dar pluripartitismul ăsta, da, eu înțeleg, e un principiu al statului de drept, dar într-un stat atât de mic, dacă mă uit la tendințele partidelor și ce promovează ele, eu nu văd acum la moment și stau să număr pe degete câte partide promovează o anumită ideologie, eu văd populism. Ei le spun cetățenilor că au să mărească salariile, dar poate să-mi explice cineva cum au să mărească salariile, dacă economia noastră a trecut pe pista de neîntoarcere? Ați luat vreodată datele statistice să vedeți câți salariați avem noi, adică populație aptă de muncă? Nici nu le spun salariați, dar populație aptă de muncă, pentru că eu nu știu câți de facto sunt angajați și spun pensionari. Știți care-i raportul? E 1 la 1,25! China își face de-acum griji având raportul 1 la 4, ei au intrat în panică și se gândesc la soluții, la noi e 1,25. Adică 1 pensionar la 1,25 salariați, noi am trecut punctul acesta de neîntoarcere. Acolo nu trebuie oameni deștepți, dar acolo trebuie genii ca să scoată țara din situația asta economică în care suntem la moment, acolo trebuie genii, iar eu mă uit la programele lor și văd numai slogane populiste.”

Europa Liberă: Cine ar merita să ajungă în parlament și cum ai descrie portretul-robot al alesului poporului?

Inna Vîrtosu: Wow! O întrebare complicată mi-ați dat. Uitați-vă câte partide, eu spun direct: n-am pe cine vota, pentru că mă uit la programele electorale și văd iarăși slogane, și văd chestii de genul celor care au mai fost în trecut, lupta cu răul cel mare. Asta-i o tehnică, noi știm de toate tehnicile acestea electorale, politice, e o tehnică foarte veche.”

Europa Liberă: Eu solicitam să ne spui: cine ar merita să ajungă în Parlamentul Republicii Moldova?

Inna Vîrtosu: „Dar eu am spus. Eu n-am personal pentru cine vota.”

Europa Liberă: Dar cum ar trebui să fie, cel puțin în imaginea ta, acea persoană care își dorește mandatul de parlamentar?

Inna Vîrtosu: „În primul rând, să-mi arate mie concret un program cum ei doresc să scoată țara din impasul în care se află și eu mă refer la problemele economice. Dacă să iau pe puncte problemele juridice, ale educației, economiei ar fi foarte, foarte mult de vorbit. Părinții mei, de exemplu, se consideră din categoria micilor fermieri. Eu nu am văzut în toți anii aceștia măcar o acțiune care să protejeze micii fermieri. Ei sunt crescători de roșii. Cine-i protejează pe dânșii ca producători autohtoni? Bunăoară le oferă vreo compensație atunci când e vorba de calamități naturale sau altele?

Europa Liberă: Trebuie să fie asigurați ca să poată obține despăgubire.

Inna Vîrtosu: „Da, dar ca producători autohtoni? Piața se inundă cu marfă care tot se crește în Republica Moldova. Ați fost vreodată, de exemplu, în Coreea de Sud să vedeți cât sunt de protejați producătorii autohtoni? Dacă este un anumit număr de producătorii pe piață, ei regulează marfa care intră de peste hotare. Asta-i Coreea de Sud, stat capitalist, cu economie dezvoltată și avansată.”

Europa Liberă: Dar eu revin la întrebarea pe care am adresat-o: totuși, cine merită să ajungă deputat?

Inna Vîrtosu: „Dvs. vreți să vă spun o denumire de partid?”

Europa Liberă: Nu! Calitățile omului care ar putea să râvnească la acest mandat și să-l obțină.

Inna Vîrtosu: „Deci, în primul rând, e nevoie de oameni pregătiți care știu direcția de a ieși din mlaștina în care suntem noi. Să nu-mi vină cu conceptele acestea populiste cu care au venit toți acești 30 de ani, dar să-mi arate direcția: cum o fac, pe etape, pe unde merg și ce vor face la fiecare etapă. Asta-i!

Și să fie oameni pregătiți.

Eu am analizat întotdeauna inițiativele din parlament, activitatea parlamentară și am văzut pregătirea deputaților noștri de până acum. O parte din ei au nimerit acolo, știți, de parcă i-au trântit, asta în primul rând, doi: onestitatea.

OK, chestia asta-i un lucru relativ. Eu dacă vorbesc de onestitate, am în vedere să fie onest față de promisiunile pe care le face în fața oamenilor, nu să arunce doar slogane și când ajung în parlament, gata, uită pentru ce au venit și se încep acolo alte interese. Deci, asta-i a doua calitate - să fie un politician onest.

Trei: politicienii trebuie să fie și flexibili, când ajung acolo, ei trebuie să știe să coopereze și cu alți politicieni care sunt. Eu înțeleg că toți au ambiții, dar mai sunt interesele statului sau interesele poporului, pentru că eu am văzut foarte multe situații de genul ăsta, că fiecare umbla cu interesele și cu ambițiile lui personale. Sunt foarte multe studii cu privire la politicianul onest, dar ce vrem noi, de exemplu, ca națiune sau ce vrea orice națiune? Ca un politician, în primul rând, să-și respecte angajamentele asumate.”

Europa Liberă: De asta deseori se și pune întrebarea: ce valoare are promisiunea făcută în campania electorală și cum poate fi taxat politicianul care promite una în campania electorală, iar după ce obține mandatul, practic uită ce a promis alegătorilor?

Inna Vîrtosu: „Pentru că așa-i la noi noțiunea mandatului, tu poți să-l taxezi numai la următoarele alegeri, nu poți să-l taxezi în decursul mandatului.”

Europa Liberă: Dar ideea aceasta că fură politicianul, ne dă și nouă, cum e văzută din afară?

Mai puțin sau mai mult se fură oriunde, dar la noi se fură foarte vizibil.

Inna Vîrtosu: „Mi-ați dat întrebarea asta și m-am amuzat, pentru că am discutat chiar cu niște prieteni de aici, din China, despre situația aceasta. Știți, mai puțin sau mai mult se fură oriunde, dar la noi se fură foarte vizibil. Eu nu pot să înțeleg chestia asta, sincer. Eu înțeleg, ei se uită la situație, să luăm, de exemplu, Șor, adică le-a renovat Orheiul, le-a făcut drumuri, dar ei nu înțeleg că a furat tot de la ei și de banii ceia se puteau de făcut mult mai multe, iar ceea ce le dă lor e o fracțiune destul de infimă. Deci, aceasta-i mentalitatea de care trebuie de scăpat. Da, politicianul trebuie să aibă un anumit salariu, trebuie să aibă anumite privilegii, dar ideea că fură și ne dă și nouă este aberantă, asta-i o mentalitate cred că de pe vremea colhozurilor, eu nici nu știu de unde se trage mentalitatea asta, sincer.”

Europa Liberă: Am întrebat, ce valoare are promisiunea pe care o face politicianul în campania electorală și acum aș vrea să aflu un răspuns și la întrebarea: ce preț are votul cetățeanului?

Inna Vîrtosu: „Știți, mulți spun că votul meu nu schimbă nimic, dar au fost cazuri în istorie când un vot a schimbat toată situația, numai că este o problemă, în contextul în care acum vor participa foarte, foarte multe partide, foarte multe voturi se vor pierde. Puteau să facă o alianță, să facă niște blocuri. Ați văzut, chiar stânga a fost capabilă să facă o alianță, cu toate că dl Dodon și dl Voronin toată perioada asta s-au mâncat unul pe altul, dar acum au fost capabili de a face un bloc. În schimb, pe dreapta, nu știu, ambițiile sunt prea mari sau orgoliile, interesele, unii consideră că au să ia un procentaj foarte mare și se pot descurca fără colegii lor cu care au luptat pe baricade. Vă dați seama că vorbesc acum de PAS și de Platforma DA? Dar eu cred că dacă ei au aceleași scopuri, dar au aceleași scopuri, cum pretind ei, o alianță era necesară. Bine, ce am văzut eu pe rețelele de socializare, susținătorii lor nu erau toleranți unii față de alții. Sincer, i-am urmărit pe toți de la distanță și impresiile mele nu sunt prea bune, pentru că eu cred că tot veninul acesta care se arunca online putea fi stopat de partide, dar el continuă și până în prezent, apropo.”

Europa Liberă: Dar tu ești decisă cui să-i dai votul?

Inna Vîrtosu: „Sincer, nu. Eu am vurt să-i dau cuiva votul și m-am așteptat să facă un update la lista lor, să pună oameni mai tineri, puțin mai agresivi când e vorba de anumite chestii, de schimbări, dar am dubii acum.”

Europa Liberă: Indecisul tot lasă un impact asupra rezultatelor alegerilor.

Inna Vîrtosu: „Nu știu, o să vedem. Mă gândeam la un anumit partid, dar am văzut că n-au făcut update la listă, rămân cu aceleași clișee. Nu-mi place situația asta, când știu că au greșit, când știu că trebuie de schimbat ceva și calcă pe aceeași greblă, mă scuzați...”

Europa Liberă: Și care rămâne a fi miza votului din diasporă atunci?

Inna Vîrtosu: „Fiecare o să voteze pentru ai lor politicieni, eu nu pot să vă spun pentru toți.”

Europa Liberă: Și totuși, diaspora demonstrează de la un scrutin la altul că devine tot mai activă, se implică tot mai mult, îi pasă, a fost o mobilizare surprinzătoare la alegerile prezidențiale trecute?

Inna Vîrtosu: „OK! Eu vă spun ce ne-a mobilizat data trecută - ne-a mobilizat votul contra Dodon, din tot milionul acela asta nu înseamnă că toți au fost pro-Sandu, dar au fost contra Dodon. Sincer, era de-acum o rușine să-l mai tolerezi pe dl Dodon cum se comporta și multe-multe alte chestii. Eu nu vreau să vorbesc acum de Codul Penal, de trădare de patrie și alte situații de genul acesta, pentru că în tot spațiul CSI așa ceva nu există, adică președintele să se comporte în asemenea hal eu n-am mai văzut nicăieri. De atâta a fost o mobilizare, pentru că oamenii se săturaseră de un președinte care să umble cu interese străine, interesele cui vreți, numai nu a cetățenilor din Republica Moldova. Asta a și mobilizat, ura față de un singur om. Înțelegeți?”

Europa Liberă: Și politicienii acum sunt împărțiți în diferite tabere când e vorba de votul din diasporă. Unii insistă ca să fie deschise mai multe secții de votare în străinătate, alții, din contra, sunt de părere că cei plecați nu se mai gândesc chiar atât de mult la viitorul Republicii Moldova și chiar auzim și sugestii că ar trebui să fie lipsiți de dreptul de a vota, dacă lipsesc mai mulți ani din țară, nu mai sunt prezenți de mult în Republica Moldova.

Inna Vîrtosu: „Ei nu pot să fie lipsiți! Eu îmi dau seama că socialiștii vin cu ideile acestea ca de obicei, socialiștii care au avut cea mai proastă activitate parlamentară în fostul legislativ. Eu m-am uitat la activitatea lor, lasă de dorit. În contextul în care peste hotare există un număr atât de mare de cetățeni, eu îmi dau seama că Republica Moldova nici nu știe câți sunt peste hotare în general.”

Europa Liberă: Statistica spune că peste 700 de mii, iar neoficial ar fi peste un milion.

Inna Vîrtosu: „Sunt peste un milion, eu vă asigur. Statistica lor poate să spună multe. Sunt peste un milion, 100% că-s peste un milion!”

Europa Liberă: Dar cei plecați au șanse să revină acasă?

Inna Vîrtosu: „Sunt mulți oameni cu care am vorbit, chiar locuiesc de mulți ani, mulți vor să se întoarcă, nu se pot adapta, mulți nu vor să se întoarcă, dar au rămas acolo în țară părinții, buneii, rudele și ei se gândesc că prin votul lor pot schimba ceva, dar nu pot ei, așa cum pretind, să lipsească oamenii de dreptul la vot.

Desigur că trebuie deschise mai multe secții de votare, pentru că ați văzut ce se întâmplă, situațiile acestea în care stă lumea câte 5-6 ore la coadă și la urmă ce se întâmplă, că ei nu au buletine de vot și trebuie să alerge la alte secții care cine știe unde-i acea secție, poate să fie în alt stat chiar. OK, în contextul în care în Europa te mai deplasezi, dar vedeți acum ce se întâmplă cu COVID-ul.

Eu, de exemplu, am probleme ca să mă întorc acasă acum. Macao îi sigilat, Guangzhou în jur îi sigilat, adică sunt restricții de circulație. Desigur că trebuie mărit numărul acesta de secții, asta nici nu se discută. Dacă o să mă întrebați ce părere am despre votul din Transnistria, iaca am să spun că sunt împotrivă.”

Europa Liberă: De ce?

Inna Vîrtosu: „În primul rând, Republica Moldova poate cumva, mă refer la candidați, să se ducă să facă acolo campanie electorală pot sau nu candidații aceștia?”

Europa Liberă: Majoritatea – nu, asta arată situația.

Inna Vîrtosu: „Vedeți?... Atunci candidații sunt în condiții egale sau nu? Desigur că nu-s! Atunci despre care vot noi putem vorbi în Transnistria?! Acesta-i primul aspect. Al doilea: noi tare bine știm în Transnistria ale cui interese sunt, ce-i cu Transnistria și cum se dictează acolo votul. Acolo cetățenii practic sunt impuși să voteze un anumit candidat. Noi vorbim de stânga acum. Păi, atunci cu ce ocazie cetățenii din Transnistria să influențeze votul acolo, în general din Republica Moldova? Eu sunt împotrivă categoric.”

Europa Liberă: Dar la 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, votul mai rămâne a fi unul geopolitic?

În cei 30 de ani nu am văzut un program structurat pe pași, adică un program vizionar.

Inna Vîrtosu: „Sigur că da, la noi, în Republica Moldova, da. Dar ar trebui totuși votul să fie orientat, și anume pe programele candidaților, dar eu vorbesc de programe reale. Sincer, până acum în cei 30 de ani nu am văzut un program structurat pe pași, adică un program vizionar. Eu nu am văzut, eu ridicam programele acelea și vedeam numai slogane de acestea pe care eu le numesc simplu: populism. Populism de stânga și populism de dreapta, așa, convențional, nici nu poți...”

Europa Liberă: Cum vezi viitorul Republicii Moldova în următorii 4, 10 ani?

Inna Vîrtosu: Wow! Eu am o frică foarte mare că, după 11 iulie, o să ne pomenim cu o situație în care o să fie ceea ce a fost și până la aceste alegeri.”

Europa Liberă: Cetățeanul va decide, cetățeanul e cu drept de vot și el va decide cine să guverneze.

Inna Vîrtosu: „Păi, da, dar eu vă spun că n-o să fie o majoritate acolo sau dacă o să fie, să nu fie o majoritate de stânga, pentru că eu am văzut diferite sondaje și ele tare se contrazic unul pe altul, dar eu știu că sondajul este un instrument de manipulare la moment, dar să vină cineva să facă un sondaj pe bune, ne-am pomeni cu un tablou foarte sumbru. Da, eu înțeleg că toată miza-i pe diasporă, dar și în diasporă lumea-i foarte divizată la moment. Eu am vorbit cu foarte multă lume, lumea-i foarte divizată și în diasporă.”

Europa Liberă: Dar te întrebam despre ziua de mâine a statului Republica Moldova.

Inna Vîrtosu: „Eu sunt realistă, eu mă uit la cifre, la cifrele economice, pentru că de profesie, da, sunt juristă, dar eu am și studii economice, eu am făcut și Economia în Coreea. Mă tem că e foarte sumbru, foarte sumbru.”

Europa Liberă: Pentru că de stofă ești și jurist, să te întreb – o reformă în justiție în Republica Moldova, o reformă veritabilă ar da roade?

Inna Vîrtosu: „Sigur că da, pentru că sunt foarte multe probleme care-s anume din cauza justiției, dar noi nu putem să motivăm că problemele îs doar din cauza justiției, nu. Noi n-am avut în ultimii ani, chiar să spunem în ultimii 20 de ani, pe cineva care să reformeze economia și ea să meargă așa cum trebuie să meargă. Eu nu am văzut un plan strategic pentru ridicarea economiei. Pentru asta trebuie, desigur, și potențial intelectual, acolo trebuie economiști care să știe cum să facă toate chestiile acestea.”

Europa Liberă: Te-ai întoarce în Republica Moldova? Ai reveni în Republica Moldova să încerci să te implici, să pui umărul la schimbarea situației?

Direcția mea-i doar să rămân și să mă stabilesc în Asia.

Inna Vîrtosu: „Dna Valentina, eu am revenit după masteratul meu în Coreea, când am făcut în Economie în 2014, apoi am revenit în 2019. Și eu am înțeles că oamenii sunt dezorientați, eu văd chestia asta, dar am încercat atunci să trimit CV-ul chiar când s-a format guvernul, eu n-am văzut prea mult interes să atragă specialiștii de peste hotare și nu poți reveni la nesfârșit. Eu de-acum am hotărât în ce direcție mă duc. Direcția mea-i doar să rămân și să mă stabilesc în Asia sau mă duc undeva în structurile europene. Eu nu vreau să-mi fac iluzii și să spun că o să mă duc acolo și cineva o să aibă nevoie de expertiza mea, eu sunt realistă, pentru că eu am călcat pe grebla asta de două ori. Vă spun, m-am întors în 2014 și am încercat să fac acolo ceva, pe urmă în 2019 am văzut că toți umblă cu interesele lor. V-am spus, eu am trimis CV-ul la guvern atunci, dar n-am fost auzită.”

Europa Liberă: Dar te mândrești că ești cetățean al Republicii Moldova? Și cu ce te mândrești?

Inna Vîrtosu: „Dvs. știți că eu aici sunt ca cetățean al României și figurez în baza de date ca cetățean al României, de fapt?”

Europa Liberă: Și asta înseamnă că te-ai dezrădăcinat de această cetățenie a Republicii Moldova?

Inna Vîrtosu: „N-am avut niciodată ocazia să folosesc pașaportul Republicii Moldova și dezrădăcinarea asta știți cum s-a întâmplat? Ea s-a întâmplat brusc, s-a întâmplat anul trecut, când a început pandemia aici și eu am nimerit într-o situație foarte delicată și am cerut ajutor de la autoritățile noastre. Răspunsul știți care a fost. Asta a fost foarte dur, când un student străin în altă țară nimerește într-o situație neplăcută și toți primesc un suport oarecare, iar eu m-am pomenit că nu am țară. Da, eu am părinți acolo, eu am rude, eu am prieteni, dat eu am văzut din partea autoritățile o lipsă totală de interes, o indiferență și pe mine asta tare m-a afectat. Eu trebuie să recunosc că pe mine m-a afectat foarte tare. Macao a fost al doilea oraș după Wuhan care a intrat în lockdown total și eu atunci stăteam și mă gândeam ce-i de făcut, am pierdut atunci și finanțarea pe proiecte și multe altele, m-am pomenit în situații foarte delicate. Autoritățile au fost atunci lipsă, pur și simplu le-a trecut pe lângă urechi, iar asta îți lasă un sentiment neplăcut.”

Europa Liberă: Totuși să încheiem pe o notă optimistă această discuție. Cum ai vrea să arate Republica Moldova în viitor?

Inna Vîrtosu: „Eu sunt mare fan al lui Lee Kuan Yew, fondatorul Singapore-ului. Acolo, ca să meargă ceva, trebuie, în primul rând, să funcționeze legea și legea trebuie să fie dură și să se aplice asupra tuturor, nu numai asupra cetățenilor care n-au bani sau asupra cetățenilor care nu se pot apăra. Și aici vine de unde? Toată problema de la guvern și, corect, din sistemul justiției. Și atunci au să funcționeze și altele, dar legea trebuie să funcționeze, iar pentru asta societatea trebuie să conștientizeze că totul ca atare depinde de societate. Cetățeanul de rând trebuie să refuze să plătească mită la polițistul rutier sau la judecător, trebuie să înceapă fiecare de la sine, dar trebuie să fie și un lider foarte puternic care să fie dur pe alocuri, pentru că noi am trecut de perioada ceea în care se putea de trecut foarte ușor de ceea ce avem. Credeți-mă, eu am lucrat în sistemul justiției...”

Europa Liberă: Dar puterea cetățeanului totuși este în ziua când are buletinul de vot în mână?

Inna Vîrtosu: „Corect, dar problema e în aceea că cetățeanul nostru nu are o educație politică, el nu este informat, el chiar este dezinformat și el trebuie să se învețe să nu facă din politicieni idoli, dar să se gândească: acesta-i politician, eu îl plătesc din salariul meu și el trebuie să fie responsabil, el e angajatul meu, nu invers, dar la noi în societate, uitați-vă, nu știu, asta a rămas de pe vremea sovietică, oameni fac din politicieni idoli. De exemplu, mie asta nu-mi place. Ca ceva să se schimbă în societate e nevoie ca cetățenii să perceapă politicieni ca salariați ai lor, ca angajați ai lor, care să spună: ai promis asta, te rog fă. Dar așa mergem dintr-o campanie în alta cu mentalitatea că o, îi dau și la aista patru ani. Iată, eu chiar azi am citit așa un comentariu: „Îi lăsăm patru ani să vedem ce au să facă și-i dăm la gunoi”. Serios? Nu trebuie așa de gândit, trebuie să iei să citești fiecare program. Cetățeanul nostru nu are educația asta politică, să știe cum să analizeze programele electorale. Și eu mă gândesc ce s-ar putea de făcut aici. Am câteva idei, că m-ați întrebat ce se poate de făcut pentru Republica Moldova. Am să revin, chiar discutam cu niște colegi, ce se poate de făcut anume pentru îmbunătățirea culturii politice, pentru că cetățeanul nostru nu are cultură politică, în primul rând. Da, eu înțeleg că e sărăcie pe la sate, dar trebuie de lucrat.”

Europa Liberă: Și ce sugestie ai avea?

Inna Vîrtosu: „Am o idee, am mai discutat și cu alți colegi...”

Europa Liberă: Ar fi bine poate s-o anunți și acum?

Inna Vîrtosu: „E vorba de un centru, ar fi ca un ONG, unde să pregătească oamenii, să le dea cunoștințe elementare, cum ei trebuie, de exemplu, să analizeze un program electoral, la ce trebuie să atragă atenție, cum să depisteze dacă acesta-i un simplu populism sau niște slogane deșarte, pentru că sunt oameni care cunosc toate chestiile acestea, dar sunt oameni care chiar nu înțeleg. Și logic, ei se uită, aha, salarii mari, chestii, o să facem asta... Și ei trebuie să înțeleagă cum să analizeze, în primul rând, toate programele electorale, în al doilea rând, ei trebuie să se învețe să nu trateze politicienii ca pe idoli, să-i pună pe un piedestal. Mie îmi place cum e în Suedia. La dânșii sau chiar și în Coreea de Sud nu există conceptul ăsta că să pui politicienii pe piedestal, acolo, apropo, au și mai puține privilegii, comparativ cum e în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Așteptăm rezultatele acestor alegeri parlamentare anticipate, să vedem ce evoluții vor urma. Totuși, Republica Moldova va sărbători trei decenii de independență și, cel mai probabil, speranța e că această interminabilă tranziție să aibă și o finalitate. Mulțumim foarte mult pentru discuție!

Inna Vîrtosu: „Și eu vă mulțumesc!”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG