Linkuri accesibilitate

Inteligența artificială dăunează mediului. O căutare cu ChatGPT folosește de 10 ori mai multă energie decât Google


Inteligența artificială are nevoie de centre de date imense, care consumă energie și apă într-un ritm fără precedent.
Inteligența artificială are nevoie de centre de date imense, care consumă energie și apă într-un ritm fără precedent.

Inteligența artificială a redefinit ceea ce putem face cu un calculator. Însă odată cu creșterea vertiginoasă a modelelor generative, crește și consumul de electricitate și apă. Infrastructura nu poate face față cererii centrelor de date care permit antrenarea și funcționarea IA.

De ce folosește inteligența artificială (IA), mai ales cea generativă, care formulează răspunsuri, atât de multă energie?

În primul rând, este o cantitate enormă de date, care trebuie stocate în centre de date din ce în ce mai mari, care folosesc multă energie pentru a funcționa. Toate operațiunile pe care le face un motor generativ precum ChatGPT - care formulează răspunsuri la întrebările utilizatorilor - sunt procesate în astfel de centre de date.

Un singur centru enorm de date din Virginia de Nord (SUA) folosește la fel de multă electricitate cât 30.000 de case americane. Americanii folosesc per capita de cinci ori mai multă energie decât moldovenii, deci un singur centru de date american care se ocupă de IA consumă cât 150.000 de case moldovenești. În lume, există peste 7.000 de astfel de centre de date, de două ori mai multe decât acum zece ani.

În al doilea rând, căutările pe motoare IA precum ChatGPT folosesc de zece ori mai multă energie decât pe un motor de căutare simplu, precum Google, pentru că formulează răspunsuri de la zero în loc să le găsească într-un index. Fiecare sarcină îndeplinită în motorul complex de generare IA pune presiune enormă pe infrastructura energetică.

În mai multe țări, cererea de energie venită de la aceste centre de date aproape peste noapte copleșește infrastructura energetică: potrivit Bloomberg, cererea de energie pentru centre de date se va dubla în acest deceniu în Suedia, va crește de cinci ori în Marea Britanie și va folosi 8% din toată electricitatea din SUA. Dacă centrele de date ar fi o țară, ea ar fi mai energofagă decât Italia. Până în 2034, dacă vor continua în ritmul acesta, vor folosi la fel de multă electricitate cât India.

O simplă conversație cu un model de IA generativă precum Chat-GPT folosește cantități enorme de energie, pentru că datele sunt stocate în centre precum acesta și sunt formulate special pentru utilizator.
O simplă conversație cu un model de IA generativă precum Chat-GPT folosește cantități enorme de energie, pentru că datele sunt stocate în centre precum acesta și sunt formulate special pentru utilizator.

Potrivit Washington Post, firmele de tehnologie care folosesc IA au nevoie de atât de multă electricitate, încât nu poate fi produsă sustenabil. Deocamdată, IA folosește din ce în ce mai mulți combustibili fosili, iar piața energiei regenerabile nu poate ține pasul cu această cerere crescută brusc. Companiile speră să poată rezolva problema energei prin metode precum fuziunea atomică, o metodă de a genera energie pe care cercetătorii încă nu au reușit să o creeze, ori prin energie nucleară.

La momentul de față, pentru că centrele de date se leagă la infrastructura existentă de electricitate, ele fac să crească prețul energiei și pentru consumatorii de rând. În Irlanda, unde o cincime din electricitate este folosită de centrele de date, guvernul a pus deja o interdicție pe noi construcții de acest fel. Germania, orașul olandez Amsterdam, China și Singapore au impus restricții similare. Este de așteptat ca pe măsură ce locațiile mai dezvoltate impun restricții, companiile internaționale să încerce să construiască astfel de centre în Europa de Est și Asia.

Mai este și problema răcirii acestor mii de chipuri și servere, care creează foarte multă căldură când funcționează. Una dintre soluțiile inovatoare este în Marea Britanie, unde căldura unei asemenea facilități încălzește o piscină publică.

Tot pentru a răci centrele de date, este nevoie de cantități enorme de apă - pe fondul unei crize din ce în ce mai adânci la nivel global, unde apa dulce devine din ce în ce mai prețioasă. Multe dintre centrele de date sunt construite în locuri unde sunt terenuri vaste, adesea în deșerturi sau zone cu acces redus la apă. Deși unul din șapte oameni de pe pământ nu are acces la apă proaspătă, cererea pentru răcirea centrelor de date va folosi un volum echivalent cu jumătate din consumul de apă al Marii Britanii.

În termeni mai simpli, atunci când un utilizator schimbă între 20 și 50 de replici cu un motor de căutare generativ precum ChatGPT-3, centrele de date consumă jumătate de litru de apă. Iar potrivit directorului OpenAI, Sam Altman, la finele anului 2023 ChatGPT avea peste 100 de milioane de utilizatori care se foloseau săptămânal de motorul de generare.

Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, va crește și cererea de energie și de apă. Deși multe dintre companiile tech mari - Microsoft, Apple, OpenAI - au promis că vor reduce consumul, ele nu sunt obligate deocamdată nici măcar să publice informații despre cât de multe resurse folosesc.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG