Linkuri accesibilitate

Dumitru Postovan: „Cum pot fi alegeri libere într-un stat capturat?”


Dumitru Postovan
Dumitru Postovan

Fostul procuror general și deputat în primul Parlament despre cum a evoluat R.Moldova după proclamarea independenței.

Dumitru Postovan a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a făcut politică în cadrul Frontului Popular. Într-un interviu cu Valentina Ursu, fostul politician a vorbit despre cum a evoluat Moldova în anii care au trecut de la independență și despre problemele ei, mereu actuale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:12 0:00
Link direct

Europa Liberă: De unde a pornit Moldova și unde a ajuns?

Dumitru Postovan: „De unde s-a pornit, cunoaștem cu toții, dar iată unde a ajuns, te-ai mira dacă înțelege cineva. Dacă o pornim de la faptul că acel Parlament a fost ales pe circumscripții uninominale care azi așa ridică în slăvi pe cineva, într-adevăr, atunci era justificată forma asta de alegeri, fiindcă alegerile, într-adevăr, erau libere, democratice. Uitați-vă numai chiar și la componență, acei 380, undeva poate vreo 30% dacă erau nomenclaturiști sau oameni de partid, dar restul erau oameni care până atunci nici nu știa nimeni de existența lor, dar anume acea parte, aceste 70%, au schimbat fața Parlamentului și, în genere, a Republicii Moldova, fața politică a statului. Oameni atât de diferiți… Da, erau multe discuții, fiindcă nu aveam, în primul Parlament nu se discuta despre funcții sau despre împărțirea averilor, despre idei. Zile întregi de discuții, până se punea ceva la vot. Și totuși, oamenii au găsit limbaj comun; se înțelegeau. Oameni atât de diferiți, legați prin fracțiuni, prin partid, fiecare cu circumscripția lui, dar oamenii puteau să înțeleagă că, uite, așa trebuie. Noi am pus baza nu numai, să zicem, a Declarației de Independență, pentru că acesta-i pivotul acestei activități a Parlamentului…”

Europa Liberă: Apogeul?

Dumitru Postovan: „În primul rând, a trecut la 23 iunie cu privire la suveranitate dintâi. Printre altele, datorită acestei Declarații de suveranitate, s-au făcut modificări în Constituție. Și datorită acestor modificări eu de acum am fot numit de către Parlament procuror al republicii, căci până atunci era numit de Uniune și legislația atunci nu permitea…”

Europa Liberă: Bilanțul acestor 26 de ani se reduce la câteva cuvinte: Moldova a rămas o țară săracă, Moldova n-a putut să scape de secesionism, pentru că separatismul chiar încă și mai mult s-a întărit la Nistru și Moldova e țară coruptă. Chiar aceste roade trebuia să le culeagă statul și cetățenii, după 26 de ani?

Dumitru Postovan: „Mi se face impresia că ceea ce se întâmplă în stat nu-i dirijat de nimeni – cine și ce vrea aceea face și pentru asta nimeni nu răspunde. Două momente care s-au pornit de pe timpurile noastre: În primul rând, că Moldova e divizată și în al doilea, că noi am făcut cele mai mari greșeli în plan politic; înainte de toate, să zicem, la felul cum am făcut noi privatizarea, dar astea amândouă au dus la corupție.”

Europa Liberă: De ce cetățenii nu mai au încredere în justiție, de ce legea nu e lege pentru fiecare cetățean, de ce politicienii interpretează buchea și spiritul legii (unii dintre politicieni) așa cum le convine?

Dumitru Postovan: „Așa-i, așa-i… Dacă plouă, el știe că trebuie să ia umbrela și să iasă afară, n-o să aștepte să-i spună cineva: Ia umbrela, măi, că plouă!

Europa Liberă: Dar de ce justiția s-a împăcat cu gândul că trebuie să fie în buzunarul politicianului?

Dumitru Postovan: „Eu nu cred că ea s-a împăcat. La adunările acestea, judecătorul zice, eu știu chiar și în organele procuraturii, mă întâlnesc cu mulți băieți cu care n-am lucrat eu cu dânșii, de-acu după mine, care vor altceva, dar, uite, așa e pusă situația că trebuie să fie așa… Și acum nu numai organele de forță sau chiar și dacă nu-s de forță, în fruntea lor sunt plasați niște oameni care trebuie să asculte, dar chiar și unele organizații nonguvernamentale. Iată eu, de pildă, nu-s mulțumit cum activăm noi, Asociația „Parlamentul-90”. Acolo între noi tot se simte că unii dintre colegii noștri ciugulesc din mâna puterii. Avem Uniunea Juriștilor, care de vreo câțiva ani nu mai lucrează deloc, de atâta că nu se vrea. Iată acum vor să pună mâna pe Consiliul acesta al aleșilor locali.”

Europa Liberă: Congresul Autorităților Locale…

Dumitru Postovan: „Da, da, că, chipurile, președintele acela tot nu se uită în direcția care ar trebui ș.a.m.d. Iată care-i socoteala, că a fost o perioadă cu algoritmul acesta când ministerele au fost împărțite și fiecare din șefii de partid era ca un moșier acolo – cică tu nu-l atinge pe al meu, că eu îl ating pe al tău. Și în perioada aceasta s-a luat cum s-a putut. Acum, cineva instrumentează dosarele acestea și toți despre asta știu, că asta este. Și ei, gata, șed smirno. O parte dintr-înșii au fost numiți în post, că li s-au pus condiții și chiar și aceia sunt că nu cumva că dacă o să dai, avem și pentru tine câte ceva. Ce, nu se vede - mulți dintr-înșii că te miri cum omul acela putea să facă ceea ce a făcut?… Are familie acasă, se teme să nu ajungă… Ei spun: Unde-i Filat acum? Iată asta-i toată socoteala.”

Europa Liberă: Și o luptă adevărată împotriva corupției, în viziunea Dvs., ce ar însemna? Și cine ar fi capabil să poarte această luptă împotriva flagelului care macină statalitatea?

Dumitru Postovan: „Vorbim despre faptul că la noi institutul responsabilității, nu răspunderii juridice, asta-i o parte a responsabilității, nu-i dezvoltat în genere. De câte ori s-a încercat să fie adoptată legea cu privire la răspunderea ministerială? Nu merge, pentru că de răspundere ne temem cu toții.”

Europa Liberă: Moldova scapă sau nu de corupție și de corupți?

Dumitru Postovan: „Dacă ar fi niște alegeri cu adevărat libere, pentru că eu în genere în situația aceasta îs contra la oricare alegeri, indiferent de sistem. Am vorbit câțiva ani în urmă că statu-i capturat. Și noi, Asociația deputaților primului Parlament, în declarație am spus că e capturat. Pot fi alegeri în genere, indiferent care ar fi ele? Alegeri libere?”

Europa Liberă: Dar cine poartă responsabilitatea, pentru că a fost capturat statul?

Dumitru Postovan: „Încetișor s-a făcut așa ca să fie dirijați acei oameni care au fost lăsați în niște funcții, să fie dependenți. Și ei de acum îs foarte ascultători. Și dacă încearcă să zică „Nu!”, iacă-tă-l…”

Europa Liberă: Dosarul?

Dumitru Postovan: „Chiar și fără dosar, el, într-un fel, e recunoscător. Acum, băieții aceștia în funcțiile-cheie așa-s plasați, că ei se gândesc că, dacă se demolează, iată, chestiunile astea, ei zboară toți din posturi . Și ei au să se țină cu dinții, cu dinții au să se țină…”

Europa Liberă: Dar credeți că o să se ajungă și la acea zi?

Dumitru Postovan: „Numai niște alegeri libere, dar până atunci, depolitizăm organele de drept, alegeri locale, dintâi alegeri locale, acolo ca să vină niște oameni acolo tot în condiții libere și iată atunci când organele vor fi libere, când mass-media își va face treaba și când procuratura, judecătoria sunt la nivel ș.a.m.d., atunci poate să fie orice sistem.”

Europa Liberă: De unde să vină voința politică pentru depolitizarea instituțiilor statului?

Dumitru Postovan: „Presiune din afară parcă este. Ar fi normal ca mass-media să nu fie și ei împărțiți, să cânte diferambe naiba știe cui, să lămurească lumii. Și atunci, când lumea o să fie bine informată, la următoarele alegeri o să știe cum să aleagă.”

Europa Liberă: Domnul Postovan, societatea e destul de divizată...

Dumitru Postovan: „Da…”

Europa Liberă: …mai ales, după ce a fost ales președintele Republicii Moldova prin votul direct al cetățenilor. Șeful statului insistă că locul Moldovei trebuie să fie alături de Rusia, Uniunea Euroasiatică, cei de la guvernare încearcă să spună că locul Moldovei este cât mai aproape de Uniunea Europeană și chiar în UE. Cum să se dezmeticească simplul cetățean și cum se construiește statul, dacă unul se uită la făină și altul - la slănină?

Dumitru Postovan: „Atâta timp cât un segment din populație se uită într-o parte, numaidecât o să se găsească un partid politic care să exploateze momentul acesta, să-l însușească. Eu înțeleg că ai ajuns la putere datorită momentului acesta, dar mai departe fii statalist. Mai departe uită.”

Europa Liberă: Domnul Dodon zice că-i statalist.

Dumitru Postovan: „Ei, hai și-om vorbi! Eu nu știu ce fel de statalist e el, dar dacă declarațiile pe care le face el îs pentru stat, apoi să mă scuzați. Omul acesta o să trebuiască într-adevăr la un moment dat să răspundă. Vreo câteva hotărâri de Guvern au fost în Parlament cu privire la conflictul transnistrean ș.a.m.d. Dacă el se duce și depune flori la ceilalți, apoi cum să-l numești?”

Europa Liberă: Deci, Moldova de separatism poate scăpa?

Dumitru Postovan: „Numai într-o conjunctură foarte interesantă, undeva tot factori externi care ar putea să, dar eu mă uit…”

Europa Liberă: De cine depinde astăzi rezolvarea conflictului transnistrean, găsirea unei soluții?

Dumitru Postovan: „Dacă noi creăm aici niște condiții, ca să ridicăm nivelul de trai al moldovenilor și partea ceea se uită, apoi să vedeți că următoarea dată ei de-acu au să vină încoace. Dar atâta timp cât rușii îi finanțează, gazul li-l dau pe gratis… Mie mi-a spus o persoană încă mulți ani în urmă cum o să se unească Transnistria la Rusia… Nici vorbă nu era încă de atunci că ei au să ia Crimeea. Cineva mi-a spus pe timpuri că el vrea, de fapt, președintele Rusiei să întoarcă Rusia nici nu în hotarele Uniunii Sovietice, dar ale Rusiei țariste.”

Europa Liberă: Deci, vor fi reîntregite cele două maluri ale Nistrului?

Dumitru Postovan: „Numai, eu zic, într-un context internaționalizat, dacă de lungă durată, dar dacă niște perturbări de altă natură, noi nu avem putere.”

Europa Liberă: Pentru că mulți cetățeni nu cred în viitorul acestui stat, credeți că va fi capabilă să apară o clasă politică care să pună mai presus decât toate interesul național? Și câtă apă va curge la moara timpului?

Dumitru Postovan: „Eu nu văd azi alternativă a unui stat aparte. Vrem-nu vrem, noi trebuie să consolidăm statul ca instrument de organizare a societății și de constrângere, unde trebuie. Iată asta-i. Și atunci când noi vom face lucrul acesta și vom ridica și nivelul de trai al oamenilor, și vom fi cu adevărat liberi, și vom fi suverani…”

Europa Liberă: Domnul Postovan, dacă ați fi azi deputat, ce ați face?

Dumitru Postovan: „Singur nu aș face nimic. Și asta-i altă capcană – dacă o să avem deputatul nostru, apoi, iaca, deputatul nostru o să facă. Ce ai să faci tu, un singur deputat? Le dau la acești din Transnistria trei deputați, trei mandate. Din cauza la trei mandate, aceia au să vină și o să rezolvăm problema? Dar noi cu cine ne jucăm? Pe cine amăgim noi? De atâta, Parlamentul trebuie să știe ce vrea.”

Europa Liberă: Dacă ați fi procuror general al Republicii Moldova, ce priorități ați avea?

Dumitru Postovan: „Azi, procuratura a fost eliberată absolut de toate - și de activități în domeniul materiei civile ș.a.m.d. Azi se ocupă numai cu urmărirea penală și susținerea acuzării de stat. Fac un lucru destul de mare, dacă, totuși, încetișor sapă acolo, nu știu cât de adânc numai și o fac destul câteodată, dacă trebuie, operativ, altădată, dacă nu-i chiar așa de operativ, pe cineva trimite repede în judecată, pe cineva îl mai ține ș.a.m.d. Dar asta se vede…Dacă băieții aceștia cred că… asta se observă, să nu se gândească că numai ei știu ce fac acolo. Iată din cauza asta lumea prinde a nu crede. Am zis, mă întâlnesc cu băieți cu care n-am lucrat nicio zi, care au venit pe urmă în procuratură, care spun că noi când am venit am crezut altceva… Eu nu cred că băieții aceștia care azi conduc procuratura nu înțeleg lucrurile acestea, dar se vede că ei îs puși într-o așa situație că ei altfel nu pot. Eu fost cred că au fost condiționați și…”

Europa Liberă: De ce nu ripostează?

Dumitru Postovan: „Păi, nu știu. Dacă să crezi în ceea ce, iată, „Ziarul de gardă” scrie sau iaca de-acu Jurnal TV ce spun, dacă să crezi ce spun despre dânșii, atunci îi clar de ce nu ripostează. Iată asta-i socoteala.”

Europa Liberă: Încotro, Moldova, după 26 de ani de la proclamarea independenței?

Dumitru Postovan: „Cursul european nu-l mai întoarce nimeni. Cred că de acum îi ireversibil. O să fie greu, dacă o să ne pună bețe în roate, dar noi de acum cam ne-am deprins că suntem europeni, că ne ducem încolo liber. Asta-i lucru mare.”

Europa Liberă: Moldova în UE cu sau fără Transnistria?

Dumitru Postovan: „Mie îmi spun experții, iată, care studiază Rusia, eu mă duc des la Moscova, ei au atâtea probleme în interiorul lor, câteodată, ei au să uite odată și odată de Tiraspol și Transnistria n-o să aibă încotro și o să vină la noi, cum a venit Șevciuk.”

Europa Liberă: Ce părere aveți, apropo, despre refugiul lui Evgheni Șevciuk la Chișinău?

Dumitru Postovan: „Eu mă gândesc că lui i s-au dat anumite garanții aici, că prietenia e mare, e lucru mare…”

Europa Liberă: Și cum își fac oamenii legii meseria în cazul acesta?

Dumitru Postovan: „Iată el a fost interogat o singură dată. Nu știu pentru ce. Nu cred că nu l-au întrebat încă: Dar ce ai făcut tu pe timpurile tale, căci poți să nimerești și tu sub niște articole de-ale noastre… Dar eu cred că, dacă el a fugit încoace, înseamnă că el are garanții.”

Europa Liberă: Deci, Moldova, împreună cu regiunea transnistreană, în UE?

Dumitru Postovan: „Mai bine ar fi așa. Eu nu vreau ca noi să uităm măcar pentru o clipă că de partea cealaltă sunt tot moldovenii noștri, care azi suferă…”

Europa Liberă: Pentru că acum s-a creat această percepție că Moldova are un singur stăpân și acest stăpân este Vladimir Plahotniuc. Credeți că o singură persoană controlează totul în statul acesta?

Dumitru Postovan: „Prind a crede. Eu pe omul acesta, practic, nu-l cunosc, eu nu am de unde-l cunoaște. Dar figuranți care-s acolo, apoi eu cred că ei au de ce se teme. Deci, ei știu oleacă mai mult, de atâta e așa cum este.”

Europa Liberă: Și lui îi place să conducă din umbră sau ar vrea să iasă în față?

Dumitru Postovan: „În genere, eu vreau să vă zic că Republica Moldova îi dirijată, îi administrată prin metoda conspirativă, că dacă ar fi transparență, ar fi altă socoteală.”

Europa Liberă: Un duel Plahotniuc-Dodon pe cine-l scoate învingător?

Dumitru Postovan: „Eu cred că Dodon o să fie înghițit cu timpul. Plahotniuc mizează și el pe factori din afară; nu degeaba trece Oceanul atât de des, dar am auzit și calcule făcute de Dodon. Se vede că are și el ceva, iar e conspirativ, care noi nu știm, că noi ghicim aici. El o să ia majoritatea și ar putea să se întâmple că primul poate să se ducă repede și celălalt să facă drujbă ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Deci, admiteți că până la urmă ar putea să se creeze și o coaliție?

Dumitru Postovan: „Ea este de acum, doar că e conspirativă, iarăși repet: totu-i conspirativ.”

Europa Liberă: PD-PSRM?

Dumitru Postovan: „D-apoi cum? D-apoi ce nu vedeți ce se face? Dodon, dacă vrea acum să-i facă rău lui Plahotniuc, el trebuia acum așa să facă ca să creeze o condiție că nu-i cvorum în Parlament și ieșeau toți de acolo acești care mai sunt… În Parlament nu-i cvorum și nu se votează conceptul legii ș.a.m.d. El putea să facă lucrurile acestea, că se știa încă până la că așa o să fie. Se știa încă până la… Sunt oameni care urmăresc atent ce se întâmplă, oricât ar fi băieții de secreți ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Cetățenii ce să înțeleagă – că acești doi importanți actori politici, Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, sunt în relații de prietenie sau…

Dumitru Postovan: „Nu, nu, astea-s interese, prietenie aici nu poate să aibă loc.”

Europa Liberă: Și relația e antagonistă?

Dumitru Postovan: „Dumnezeu știe, dar precis că nu-s prieteni, precis că nu-s prieteni, dar interesele câteodată coincid, că dacă s-ar lăsa fiecare, pe bucăți îi dau jos, dar dacă împreună, în orice caz pentru moment e bine. Eu ce vreau să vă zic? Populația vrea să trăiască mai bine și eu tot vreau, că-s cetățean simplu. Și de atâta zic să ne adresăm noi către dânșii: Băieți, v-am ales, ați ajuns în fruntea statului, conduceți statul, aveți milă de oamenii aceștia! Iaca ce vreau eu.”

XS
SM
MD
LG