Europa Liberă: Facem totalurile anului care se încheie. O să vorbim și despre anul 2018, un an cu mare miză, pentru că va avea loc scrutinul parlamentar. Eu vreau să pornim această discuție întrebându-vă ce credeți Dvs. despre această ultimă tranșă care a venit din partea Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova? Sunt 22 de milioane de dolari. Ceea ce am reținut din comunicatul de presă e că Republica Moldova trebuie să mai recâștige încrederea cetățenilor în sistemul bancar și să dea rezultate concrete în lupta împotriva corupției. Totuși, cum vedeți Dvs. această colaborare între Republica Moldova și FMI?
Maia Sandu: „E firesc să existe debursări, dacă avem un program cu Fondul Monetar Internațional. Din ce am reușit să citesc, a fost apreciată modesta creștere economică de 3,5 sau 3%, prognoza creșterii economice așteptate. Se menționează acolo despre faptul că nivelul inflației este în continuare mare, că Banca Națională nu a reușit să își îndeplinească obiectivul pe care și l-a propus la începutul anului și știm cu toții că inflația, prețurile mari, altfel spus, bat în special pe buzunarul oamenilor săraci, pentru că ei resimt cel mai mult aceste creșteri de prețuri. În acest comunicat al Fondului Monetar am văzut în continuare îngrijorări exprimate în raport cu guvernarea care nu este bună guvernare, ceea ce numim noi bună guvernare. Pe subiectul curățării sistemului bancar, pentru că așa vorbesc ei, așa termeni folosesc, s-au făcut niște eforturi pentru a avea acționariat transparent. Sentimentul nostru este că se încearcă să se vândă niște acțiuni și să se obțină niște titulari de acțiuni care sunt transparenți, dar fără a face ordine în ceea ce s-a întâmplat până acum și cum au trecut aceste acțiuni de la un proprietar la altul și cine a beneficiat de aceste lucruri. Deci, sunt câteva lucruri pe care le apreciază Fondul Monetar, în special faptul că guvernarea a reușit să colecteze mai multe impozite. Pe noi ne interesează la fel de mult cum se folosesc aceste venituri publice, în ce scopuri. Atunci când o guvernare este netransparentă, când este suspectată de corupție, creșterea veniturilor publice nu este un lucru suficient. E important să fim siguri că acești bani sunt folosiți în interesul tuturor cetățenilor, și nu doar pentru scopurile unor grupuri de la putere sau pentru scopuri electorale.”
Europa Liberă: Apropo, dacă a venit această tranșă din partea FMI, asta înseamnă că și alți parteneri externi vor oferi asistență Republicii Moldova, că mereu se ia în calcul sau se pornește de la relația bună pe care o are Republica Moldova cu FMI? Dacă are această relație bună, ce ziceți: va veni și tranșa din partea Uniunii Europene după Anul Nou?
Maia Sandu: „Fondul Monetar este instituția care dă undă verde pe indicatorii macroeconomici. Uniunea Europeană ține cont de poziția Fondului Monetar, dar, în același timp, Uniunea Europeană urmărește și evoluțiile în materie de democrație sau invers: dacă sunt anumite îngrijorări care țin de încălcarea procesului democratic, atunci Uniunea Europeană poate lua o decizie care să nu favorizeze debursarea banilor. Deci, o să vedem în primele luni ale anului viitor care va fi decizia Uniunii Europene în raport cu acest sprijin. Despre alte instituții, nu am prea auzit care sunt alți parteneri de dezvoltare care vor suplimenta bugetul cu resurse după Fondul Monetar.”
Europa Liberă: România e unul dintre donatorii care oferă ajutor financiar Republicii Moldova. Au venit bani, s-ar putea să mai treacă Prutul și alte sume de bani.
Maia Sandu: „România deja a oferit aceste tranșe. Nu sunt la curent cu alte decizii ale Uniunii Europene în raport cu acest sprijin sau donații despre care s-ar vorbi.”
Europa Liberă: Și să facem bilanțul anului care rămâne în istorie. Pentru opoziția parlamentară, pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, cum a fost acest 2017?
Maia Sandu: „Pe de o parte, a fost un an dificil pentru opoziție și pentru toți cetățenii anume din motiv că guvernarea a încălcat toate procesele democratice și a făcut viața opoziției, dar mai ales a cetățenilor mult mai dificilă decât până acum, dar, dacă vorbim doar despre PAS, în pofida acestor lucruri, noi am folosit timpul ca să ne consolidăm echipa, ca să învățăm, ca să ne elaborăm procesele pe interior, pentru că anul 2016 a fost un an electoral, în care noi am fost mai mult ocupați cu campania decât construcția de partid, așa că am folosit acest răgaz 2017 pentru a pune toate lucrurile la locul lor, pentru a ne instrui, pentru a învăța cum să facem anumite lucruri și pentru a ne pregăti de o bătălie, spunem noi, decisivă în anul 2018.”
Europa Liberă: Partidul pe care îl conduceți a salutat inițiativa mișcării civice de a organiza acest referendum legislativ care ar urmări scopul să anuleze reforma electorală votată în vară de către majoritatea parlamentară și socialiști. Dl Andrian Candu a declarat Europei Libere că nu se va mai reveni la acea reformă și în baza acestui sistem electoral mixt vor avea loc alegerile parlamentare din 2018, pentru că, chiar și dacă se merge la acest plebiscit, la sfat cu cetățenii, sunt puține șanse ca să parcurgă toți pașii care să se încadreze în termene legale, ca să aibă și un impact ca să revină legiuitorii.
Maia Sandu: „Din primele zile de discuții cu privire la schimbarea sistemului electoral, PAS a făcut eforturi mari pentru a avertiza, pentru a informa toți cetățenii și partenerii de dezvoltare despre pericolele pe care le comportă acest sistem electoral. Și cu această ocazie menționez că încă o realizare a PAS este faptul că a reușit să se afirme, să-și construiască relații la nivel internațional și în special în Uniunea Europeană, inclusiv prin aceste dialoguri pe care le-am avut la toate nivelurile cu foarte mulți funcționari și oficiali ai instituțiilor europene despre sistemul electoral.”
Europa Liberă: Ați aderat și la Partidul Popular European.
Maia Sandu: „Exact și la sfârșitul acestui an am fost acceptați în calitate de membru observator al Partidului Popular European, ceea ce este o onoare pentru noi. Am făcut eforturi susținute pentru a opri schimbarea sistemului electoral, inclusiv în stradă, dar și la discuții. Acest referendum este o posibilitate, doar că știm că această guvernare nu va renunța; această guvernare nu-și ascultă propriii cetățeni, or, un referendum înseamnă să asculți vocea propriilor cetățeni. Vedem că această guvernare nu ascultă nici mesajele, sugestiile care vin de la Bruxelles și care comportă și niște costuri, pentru că atunci când nu funcționează sfatul, atunci partenerii de dezvoltare folosesc pârghia resurselor și e clar că guvernarea este gata să meargă până în pânzele albe, pentru că sistemul electoral mixt pentru ei este un subiect de viață și de moarte politică, asta însemnând că, în cadrul sistemului proporțional, care este mai corect, ei au șanse foarte puține să ajungă în Parlament și nu au șanse deloc ca să controleze puterea în continuare. Ei merg, sunt deciși, spun asta cu glas tare că-și doresc să încerce să manipuleze următoarele alegeri, rezultatul următoarelor alegeri, să-l fraudeze, să-l manipuleze, astfel încât să obțină cât mai multe mandate.”
Europa Liberă: Dar cât de pregătiți sunteți dvs., cei care faceți parte din opoziție, pentru a merge în aceste alegeri parlamentare din 2018 în baza acestei reforme electorale?
Maia Sandu: „Noi o să mergem în situația în care se vor respecta niște condiții minime și vedem că ne apropiem tot mai mult de acest prag, care ar însemna niște condiții minime de corectitudine și democrație, dar noi o să ne batem și eu cred că noi avem șanse, sunt sigură că noi avem șanse. Șansa noastră constă în unificarea tuturor forțelor politice, apolitice în oferirea sau venirea cu o echipă foarte și foarte bună, o echipă de care nu s-a mai văzut și nu s-a mai auzit de la independență încoace în viața politică, astfel încât oamenii, cât mai mulți oameni să recapete încrederea în politic, să vrea să se mobilizeze și să vrea să participe în această campanie comună a noastră. Așa cum s-a întâmplat într-o mare măsură la prezidențiale, atunci când oameni cu diferite viziuni politice, oameni care nu sunt parte a unui partid politic au mers și au făcut campanie, indiferent dacă noi am știut despre asta sau nu am știut despre asta. Deci, un asemenea exercițiu trebuie să repetăm și în această campanie și putem să facem acest lucru doar dacă îi asigurăm pe oameni de calitatea oamenilor pe care îi promovăm noi în următorul Parlament.”
Europa Liberă: Ați fost criticați că reprezentanții societății civile s-ar afla pe lista celor care au făcut donații pentru Partidul Acțiune și Solidaritate și chiar mulți au încercat să vă ceară o tălmăcire – de ce se contopesc oamenii care reprezintă societatea civilă cu un partid politic? Ce le răspundeți?
Maia Sandu: „Orice cetățean al Republicii Moldova care-și dorește schimbarea, care nu vrea să fie furat în continuare, care nu vrea să i se închidă gura, care nu vrea să audă de la televizoare controlate informații mincinoase are dreptul să contribuie la finanțarea unui partid politic, pentru că altfel, dacă nu avem partide politice finanțate cu bani mici de oameni care lucrează în societatea civilă, care sunt funcționari publici, care sunt pensionari, care vin din diasporă, atunci avem partide politice care sunt finanțate din bani murdari, furați de la Banca de Economii, așa cum face partidul lui Shor și partidul lui Plahotniuc, din bani care provin din spălări de bani și alte categorii de infracțiuni financiare sau din bani furați de la stat altfel decât prin băncile despre care am vorbit deja, scheme prin achiziții publice. Și un asemenea partid evident că nu are interesul cetățeanului, interesul cetățeanului îl are doar partidul care este finanțat din bani mici de la toți cetățenii care pot să facă acest lucru, inclusiv de la oameni din societatea civilă. Acest lucru este perfect legal, acest lucru corespunde principiilor democratice și asta le-au spus-o guvernanților reprezentanți ai Uniunii Europene. Deci, sunt niște atacuri false, mincinoase, în situația în care partidele de la guvernare, mă refer la Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, adună zeci de milioane de lei de la donatori care sunt fictivi sau care câștigă mai puțini bani decât donează la acest partid.”
Europa Liberă: Faptul că s-a primenit garnitura guvernamentală asta înseamnă că guvernarea ar putea să capete mai multă imagine și chiar să promoveze adevăratele reforme pe care le așteaptă cetățenii, să le aducă bunăstare în casele lor?
Maia Sandu: „Nu, aceasta este o încercare disperată a Partidului Democrat de a-și îmbunătăți imaginea. Sunt și ei conștienți că au o imagine foarte proastă și toate resursele pe care le investesc pentru a schimba lucrurile nu ajută. Cum poți să îmbunătățești imaginea cu oameni care deja au fost în politic și care nu au demonstrat rezultate, dimpotrivă. Eu cred că acești oameni au venit în pofida voinței lor, și vorbesc aici despre cei doi foști prim-miniștri și fostul și actualul ministru al Justiției…”
Europa Liberă: Doi dintre ei foști colegi de partid cu Dvs.?
Maia Sandu: „Da, doi dintre ei sunt foști colegi de Guvern, ca să zic așa, nu de partid și membri ai PLDM, pe care Partidul Democrat îl acuză la nesfârșit de corupție. Și iată acum marea majoritate a celor pe care îi acuză de corupție se regăsesc în Partidul Democrat, dar eu nu văd cum acești oameni, care sunt șantajabili, pentru că altfel nu ar fi acceptat să vină să lucreze pentru guvernarea unei asemenea persoane odioase cum este Plahotniuc. Doar prin șantaj au putut să își dea acordul să vină să lucreze pentru el și nu văd cum persoane șantajabile pot face reforma justiției, nu văd cum pot avansa Republica Moldova pe calea integrării europene în situația în care integrarea europeană înseamnă reforme reale aici, în Republica Moldova, nu doar promovarea intereselor țării peste hotare, pentru că cei din Europa și-au învățat lecția și nu au nevoie doar de vorbe frumoase. De la Chișinău ei vor să vadă acțiuni concrete. Nu văd cum un regim care a fost construit folosind judecători corupți, procurori corupți poate acum să lupte împotriva corupției și poate să reformeze justiția, fără să țină cont de cei cu al căror ajutor au construit această mașinărie.”
Europa Liberă: Alexandru Tănase este un nume care ar cântări greu în tagma justiției. El e pus acum în fruntea Ministerului Justiției. Poate să urnească carul din loc și să nu mai lase restanțieră justiția la capitolul reformă?
Maia Sandu: „Ca să urnească carul din loc sau dacă ar porni pe această cale, primii care ar cădea jertfe ai acestei reforme ar trebui să fie domnii Plahotniuc, Candu, Filip ș.a. din această echipă. Eu, personal, nu-l cred pe dl Tănase curajos pentru a face aceste lucruri.”
Europa Liberă: Între timp, această dezbinare a societății devine și mai pronunțată sau se atenuează din moment ce lupta politică va fi dusă pe viață și moarte pentru fotoliile din următorul Legislativ?
Maia Sandu: „Pe asta se va miza în continuare din partea partidelor iresponsabile și aici mă refer la Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Ei întotdeauna încearcă să divizeze societatea astfel încât să mobilizeze votanți în pofida toxicității lor. Noi, așa cum am făcut-o până acum, așa o să facem și în continuare – o să depunem toate eforturile ca să unim oamenii, și nu să-i poziționăm pe baricade, dar vrem ca toată lumea să înțeleagă că anul 2018 este un an decisiv, cel puțin pe termen mediu și pe termen scurt, pentru că de modul în care vom reuși să ne mobilizăm în acest an depinde soarta țării pentru cel puțin următorii 10-15 ani.”
Europa Liberă: Vă referiți inclusiv la vectorul geopolitic. Va decide acest scrutin încotro, Moldova – cu Estul, cu Vestul? Bătălia se va da anume pe geopolitică?
Maia Sandu: „Acest scrutin va decide dacă Republica Moldova rămâne într-o zonă gri, pe care guvernarea încearcă s-o transforme într-un spațiu al crimelor financiare și economice, într-o zonă offshore, mai bine zis, unde toți corupții din regiune și din lume pot să vină să-și spele banii, ori, dacă reușim să ne rupem din această zonă gri și începem să construim o societate pentru oameni, pentru cei care au rămas acasă, ca ei să poată să rămână aici și pentru cei care au plecat ca să știe că atunci când vor au unde să se întoarcă.”
Europa Liberă: Această intenție a guvernării de a modifica Constituția și a include inclusiv integrarea europeană ca prioritate în Legea Fundamentală a țării ajută?
Maia Sandu: „Asta nu schimbă nimic, trebuie să se schimbe comportamentul lor pentru ca Republica Moldova să devină mai europeană, pentru că de la faptul că în Constituție scrie că noi mergem înspre Uniunea Europeană, dar în realitate metodele prin care țara este administrată amintesc tot mai mult de metodele regimului de la Kremlin, deci aceasta nu ne ajută cu nimic. Noi vrem să vedem fapte concrete, noi avem suficiente documente în care sunt scrise lucruri frumoase. Problema este că guvernarea spune una, și face cu totul alta.”
Europa Liberă: Și sondajele de opinie arată că chiar și nesemnificativ, dar crește numărul simpatizanților care sunt pentru opțiunea prooccidentală, iar președintele Igor Dodon, care urmează să se revadă pentru a opta oară cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, insistă și el pe ideea pe care o promovează până a ajunge în fotoliul prezidențial și după că locul Moldovei ar trebui să fie și în Uniunea Eurasiatică.
Maia Sandu: „Igor Dodon a demonstrat că este un nimic, nu a făcut absolut nimic într-un an de zile. Singurul lucru prin care s-a făcut remarcat: este primul președinte care s-a lăsat suspendat din funcție și se pare că nu a fost singura dată când este suspendat. Deci, un stat slab, cu un președinte foarte slab.”
Europa Liberă: Bănuiți că ar mai putea fi suspendat acum, la confirmarea celor șapte miniștri, membri de cabinet?
Maia Sandu: „Da, bineînțeles, eu cred că asta este o găselniță, care îi convine și Partidului Democrat, și lui Igor Dodon, care nu vrea să afișeze pentru toți relația cu Partidul Democrat, dar nici nu vrea să se opună. Cred că tot mai mulți oameni înțeleg că Igor Dodon este parte a jocului lui Plahotniuc sau cel puțin este controlat suficient de mult de Plahotniuc și nu poate să facă nimic, pentru că asta a demonstrat. Nu avem niciun om pedepsit pentru furtul miliardului, nu avem niciun leu recuperat din banii furați, nu avem nicio schimbare în sistemul judecătoresc, pentru că astea au fost unele din promisiunile lui Igor Dodon. A promis alegeri anticipate, nici nu-și amintește de lucrul acesta, deci, n-o să găsiți nicio promisiune a lui Igor Dodon îndeplinită. Tot mai mulți oameni din electorat, din oameni care au crezut că el e capabil să lupte cu regimul oligarhic își dau seama de acest lucru.”
Europa Liberă: Iar relația moldo-rusă a îmbunătățit-o, totuși, ținând cont de faptul că are o relație bună cu Vladimir Putin, liderul Rusiei?
Maia Sandu: „Faptul că el are o anumită relație cu Vladimir Putin, asta nu înseamnă că Republica Moldova are o relație bună cu Federația Rusă. Nu am observat nicio îmbunătățire aici și eșecul se datorează și celor de la Chișinău, și celor de la Moscova.”
Europa Liberă: Să vorbim despre frica și umilința cu care mai trăiesc mulți cetățeni din Republica Moldova. Cum puteți să-i încurajați din moment ce ați recunoscut chiar Dvs. că nu ați putut să puneți la bătaie candidaturile formațiunii pe care o reprezentați în cadrul alegerilor locale în câteva localități? Cum încercați să schimbați această percepție a cetățeanului din Republica Moldova că nu ar trebui să trăiască în frică și cu umilință?
Maia Sandu: „La alegerile locale nu poți să le oferi oamenilor speranța că se va schimba sistemul. La alegerile parlamentare asta le oferi oamenilor – speranța că îi eliberezi de această frică, speranța că îi eliberezi de teroare și de hărțuieli și asta cred că trebuie să conteze cel mai mult pentru oameni. Nimeni nu vrea să trăiască în frică. Toată lumea vrea să știe că poate să decidă așa cum crede mai bine, că poate să vorbească lucrurile pe care le consideră importante a fi spuse și asta o să oferim noi la următoarele alegeri. Deci, primul lucru e să-i eliberăm pe toți cei care sunt astăzi intimidați, controlați sau subordonați de către acest regim. După care evident următorul lucru este că o să putem să construim și o să putem să oferim speranță oamenilor. Cel mai grav lucru care se întâmplă este că o bună parte dintre oameni nu mai cred în Republica Moldova. Or, în situația în care Republica Moldova nu are resurse naturale în baza cărora să crească, singura resursă pe care o are sunt oamenii și oamenii trebuie să fie cei pe care îi apreciem cel mai mult și cei pe care reușim să-i convingem să rămână acasă, ca să construim economia, ca să avem profesori, ca să avem sistem medical ș.a.m.d. Dacă vedeți ultimul clasament publicat de Organizația Națiunilor Unite, Moldova este a treia, după Siria, țară în război, în clasamentul țărilor după indicatorul micșorării numărului populației. Deci, situația este extrem de dramatică și asta reflectă rezultatele acestei guvernări.”
Europa Liberă: Dar dl Candu a spus că Moldova se regăsește în topul țărilor care au deschis cele mai multe locuri de muncă raportat la numărul populației.
Maia Sandu: „Nu am văzut această statistică, dar, dacă o să rămână câțiva oameni în această țară, atunci toate statisticile raportate la numărul populației o să arate foarte bine. Situația este foarte dramatică și eu îi sugerez guvernării să nu vină cu asemenea explicații nostime, pentru că nu e deloc comică situația.”
Europa Liberă: Unii experți v-au reproșat că nu faceți niște analize mai profunde, ca să fie clar pentru toată lumea ce se întâmplă în domeniile-cheie ale economiei naționale.
Maia Sandu: „Analizele sunt și le fac atât organizațiile societății civile, unele dintre aceste analize noi le aducem în spațiul public, dar de fiecare dată când le aducem, pentru că avem uneori o audiență mai mare decât organizațiile societății civile și atunci suntem acuzați că facem parteneriat cu societatea civilă. În orice țară democratică asta este abordarea, sunt tot felul de organizații care vin cu propuneri de politici publice, sunt partide politice care susțin anumite politici publice și se angajează să le implementeze atunci când ajung la guvernare. Deci, pentru toată lumea e clară situația din țară. Acum e nevoie să schimbăm guvernarea și să începem să implementăm recomandările acestor analize. Nu cred că ducem lipsă de informație despre cât de gravă este starea de lucruri și chiar oamenii care nu ajung să citească aceste analize profunde, ei simt pe pielea proprie care este impactul actualei guvernări și Dvs. cunoașteți la fel de bine ca noi, pentru că vă vedeți cu oameni săptămânal, așa cum ne vedem și noi în diferite localități și auziți păsul lor. Sărăcia și migrația sunt cele mai mari probleme ale oamenilor.”
Europa Liberă: În societate, dar și în presă de ceva timp se vorbește, se speculează această idee cu cine va face PAS coaliție în următorul Parlament. Sigur că mai e mult timp până atunci, lucrurile încă pot să aibă alte întorsături, să se schimbe multe ecuații. Dvs., totuși, cu cine ați fi gata să faceți coaliție?
Maia Sandu: „PAS face coaliție cu toți oamenii integri, toți oamenii cu merite din această societate, inclusiv cu oameni din afara partidelor politice, cu care împreună putem să venim și să câștigăm alegerile. PAS și PPDA au lansat ideea unui bloc comun. În acest bloc am invitat societatea civilă …”
Europa Liberă: A mai fost o idee ca toate forțele considerate sănătoase, integre moral să se adune și să meargă împreună în această campanie electorală.
Maia Sandu: „Exact. Noi am salutat și salutăm orice inițiativă care vine să ne ajute să unificăm toate forțele. Singura condiție foarte clară este că vom veghea asupra integrității oamenilor care sunt propuși în această listă. Deci, vom avea o comisie de integritate care va analiza foarte serios profilul fiecărui candidat, după care vom face un concurs în funcție de merite. Ceea ce ne dorim noi, cum spuneam, este să venim cu o platformă care merge dincolo de partidele politice, să reușim să convingem oameni de valoare să vină pe listele noastre, în echipa noastră și, respectiv, aceasta va fi coaliția noastră, acesta va fi blocul cu care o să mergem și în campanie și cu care o să lucrăm în Parlamentul următor, după campanie. Categoric refuzăm orice coaliție cu Partidul Democrat, cu Partidul Socialiștilor, cu alte partide care nu împărtășesc ideea de integrare europeană, cum ar fi Partidul Nostru, Partidul Comuniștilor ș.a.”
Europa Liberă: Dar în Partidul Democrat ar putea să se regăsească și persoane oneste, nu e neapărat că tot partidul este compromis?
Maia Sandu: „E mai greu de judecat acum dacă mai sunt persoane oneste în acest partid, pentru că mi-e greu să înțeleg cum oameni onești ar rămâne în partid știind de cine este condus partidul. Admit că poate la anumite niveluri mai mici sunt oameni cărora le displace ceea ce se întâmplă, admit că ei ar putea să fie ținuți acolo cu forța, așa cum sunt ținuți primari și cum au fost convinși anumiți primari de la alte partide politice să treacă de partea PD-ului. Deci, admit că există tot felul de mecanisme de constrângere și că sunt oameni care ar vrea să fie și ei eliberați din această caracatiță a corupției, caracatița lui Plahotniuc, dar în general noi suntem deschiși pentru toate partidele politice antioligarhice și proeuropene, cu condiția că aceste partide vin cu oameni sau propun oameni care nu au probleme de integritate, cărora nu le poate nimeni reproșa nimic.”
Europa Liberă: La cumpăna dintre ani, vă cer și o urare pentru întreaga societate moldavă, pentru cei care urmăresc Europa Liberă, pentru simpatizanții Dvs., dar poate și pentru oponenții Dvs.
Maia Sandu: „În primul rând, le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături, care ne-au sprijinit, asta contează foarte mult pentru noi și vreau să le urez tuturor oamenilor ca anul 2018 să fie un an al speranței, să fie anul în care noi cu toții o să ajungem să credem că Moldova are viitor bun, și când vorbesc de viitor bun, mă refer la viitor pentru toți cetățenii, pentru toți oamenii onești, cei care vor să câștige cinstit și să trăiască bine aici, în Republica Moldova. Și sunt sigură că anul 2018 are toate șansele să devină anul speranței.”
Europa Liberă: Aveți un mesaj și pentru adversarii politici?
Maia Sandu: „E mai bine să meargă astăzi să depună mărturii, e mai ușor să faci pușcărie când ești tânăr decât să aștepți și să faci pușcărie când ești bătrân și bolnav. Or, pușcărie o să facă cu toții, cei care au furat această țară.”
Europa Liberă: La mulți ani, Moldova! Sărbători fericite și să auzim de bine și în anul 2018!
Maia Sandu: „La mulți ani, Europa Liberă!”